Hlavní obsah

Staré radiátory v novém hávu - stačí obyčejný nátěr

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojíte právě před rozhodnutím, zda si pořídit zcela nová topná tělesa pro váš byt, nebo zda by stačilo zrenovovat ta stávající? Díky nové vrstvě nátěru mohou prokouknout a postup není nijak pracný. Při troše trpělivosti jej zvládne každý.

Článek

Klíčovým krokem je výběr správné barvy. Ta totiž nejen určí pozdější vzhled radiátoru, ale také může prodloužit jeho životnost. Topná tělesa pochopitelně vyžadují nátěr speciální, určený přímo pro ně. Jednou z možností speciální vodou ředitelný email pro vrchní nátěry topných těles horkovodního vytápění.

Tyto nátěry tvoří nežloutnoucí elastické lesklé vrstvy, které snáší teploty do 100 °C. Mají také velmi dobré krycí vlastnosti a rychle zasychají. Pokud na natírání spěcháte, lze je použít i na tělesa, jež mírně hřejí. Výhodou je i to, že při použití v interiéru nevydávají téměř žádný zápach.

Jak postupovat

Když máte barvu už vybranou, můžete přikročit k samotnému natírání. Začíná jemným zbroušením starého nátěru pomocí brusného papíru. Tento krok se vyplatí nezanedbat, je důležitý pro pozdější dokonalý vzhled topného tělesa. Následuje důkladné odmaštění povrchu radiátoru, tady pomůže přiměřeně koncentrovaný roztok saponátu a vody.

Použít můžete prakticky jakýkoliv kuchyňský saponát, který máte doma. Nezapomeňte pak vše důkladně opláchnout čistou vodou! Pokud jsou na povrchu radiátoru viditelná místa, kde je obnažený kov, musí se na tyto plochy nanést antikorozní nátěr. Vyplatí se použít stejnou značku, jakou má nátěr, pro který jste se rozhodli. Poté již můžete přikročit k samotnému natírání.

Barvu na radiátory nejdříve pečlivě promíchejte. Nanáší se ve dvou vrstvách. Aplikovat ji můžete štětcem, válečkem nebo stříkáním. Podle toho jakým způsobem ji budete nanášet, obvykle je možné ji ředit vodou do 10 %. Výrobce doporučuje dodržet rozmezí mezi jednotlivými nátěry 4–6 hodin.

1. Starší topná tělesa nemusíte ukrývat, stačí jim dopřát nový nátěr.
2. Před samotným natíráním je potřeba za pomoci brusného papíru upravit povrch radiátoru. Pokud byste se někde dostali až na kov, je potřeba po odmaštění tato místa natřít antikorozním nátěrem.
3. Neměli byste zanedbat ani důkladné odmaštění topného tělesa, k tomuto účelu vám poslouží roztok saponátu a vody.
4. Radiátor natírejte pomalu a pečlivě a samozřejmě speciální barvou určenou přímo pro tento povrch. Ujistěte se, že má dobrou kryvost, snáší vyšší teploty a že nežloutne.
5. Natírejte ve dvou vrstvách, interval mezi jednotlivými nátěry by měl být 4-6 hodin, podle doporučení výrobce.
6. Natřený radiátor je čistý a vypadá jako nový.

Reklama

Související články

Ozdobte si květináče na bylinky

Pažitku, tymián, meduňku, majoránku, rozmarýnu, dobromysl a další koření si můžeme pěstovat doma přímo na okenním parapetu. Když zasadíme bylinky do ozdobných...

Jak si sami zrenovovat váhu

Staré zrezivělé jazýčkové váhy, které už dosloužily, můžeme za jedno odpoledni vrátit do života jako dekoraci, třeba jako pěkný stojánek na květiny. Váhám...

Výměna starého prahu dveřím prospěje

Vzít pochopa o práh, jak by řekl při čtení pohádek pan Höger, jde pouze tehdy, pokud nějaký ten opravdický práh vlastníme. Výměna ošklivého prahu v panelovém...

Výběr článků

Načítám