Hlavní obsah

Slunečníky na balkon, terasu či zahradu

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečníky představují jednu z nejjednodušších možností, jak si užívat horkého letního dne a nebýt vystaven palčivým slunečním paprskům. Pokud vám vyhovuje pobývat v létě co nejvíce venku, či si rádi užíváte odpočinku na terase či balkoně, pak stín, který slunečník poskytuje, jistě oceníte.

Článek

Pokud si vybíráte nový slunečník, určitě zjistíte, že existují mezi jednotlivými typy velké rozdíly. To se samozřejmě projeví i na ceně - nejlevnější slunečniky seženete za pár set korun, ty exkluzivnější mohou stát i několik desítek tisíc.

Velmi důležitým faktorem u slunečníků je způsob jakým se upevňuje, všímejte si proto podstavce, v kterém je ukotven. Pokud vám to prostorové možnosti dovolují, můžete mít i typ, který se zabuduje napevno například pod dlažbu.

Podstavce se dají také plnit, čím těžší tím stabilnější, nicméně zase se s ním hůře manipuluje. Velmi pěkné jsou slunečníky, které jsou připevněny na rameni a jejich skládání k rozkládání je vedené přes kladku. V praxi to vypadá, jakoby na stěně domu rozkvetl obrovský květ.

Důležitý je materiál

Věnujete pozornost i materiálu, z kterého je dotyčný slunečník vyroben. Levnější typy se často rychle ochodí, zejména jejich nejvíce namáhané části, kterými ovládáte např. sklon stínící plochy.

Dobrý slunečníky by měl být flexibilní nejen co se týče nastavení výšky, ale samozřejmostí by mělo být i snadné polohování sklonu samotného stínidla. Pečlivě si změřte místo, kam chcete slunečník umístit - tomu byste měli přizpůsobit i rozměry stínidla.

Dřevěný slunečník s mosaznými ozdobami, potahem a konstrukcí z tvrdého dřeva zcela bez suků v teakové barvě. Slunečník má lankové otevírání včetně náhradních žárovek a 10 m přívodního kabelu a integrované osvětlení do konstrukce ramen. Foto Zahradní centrum Vrkoč

Atypické řešení a pro slunečník nezvyklá černá barva.Foto Eurolux/Royal Botania

Multifunkční výkyvný slunečník s kličkou. Foto Zahradní centrum Vrkoč

Rozměrnější slunčníky ocení zejména majitelé zahradních restaurací, ovládají se většinou pomocí lanka a k kličky. Foto Zahradní centrum Vrkoč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám