Hlavní obsah

Se suchým vzduchem si poradí zvlhčovače

Právo, Dana Jakešová

S nástupem topné sezony začínají problémy se suchým vzduchem v místnostech, který vysušuje sliznice a stojí často i za únavou. Když k tomu přičteme prach, plísně a zejména viry, které v čase podzimních plískanic létají vzduchem, je na problémy zaděláno. Ale nemusí být. Stačí si pořídit čističku či zvlhčovač vzduchu.

Foto: Electrolux

Čistička vzduchu Pure A9 vytváří díky unikátní technologii AirSurround silný, ale hladký pohyb vnitřního vzduchu. Vzduch proudí ve spirálách vzhůru, poté klesá a vstupuje zpět do zařízení, čímž se proces čištění stává rovnoměrnějším.

Článek

To, zda se doma cítíte příjemně, záleží nejen na teplotě vzduchu, ale i na jeho vlhkosti. A v chladných měsících to platí obzvlášť. Komfortní je totiž prostředí s relativní (poměrnou) vlhkostí vzduchu mezi 40 a 60 %. Jenže ve vytápěných místnostech obvykle klesá až pod spodní hranici.

Není výjimkou, že se dostává dokonce k pouhým 20 %. Pro představu: takto nízkou vlhkost má vzduch na Sahaře. To s sebou ovšem nese nemalé potíže.

Suchým vzduchem trpí naše pokožka. Je vysušená, někdy až podrážděná. Především se ale vysušuje sliznice dýchacích cest, čímž se snižuje obranyschopnost našeho organismu. Dráždivý kašel, pocit ucpaného nosu, pálení očí či zvýšená únava pak nejsou ničím výjimečným.

A také viry respiračních nemocí mají jednoznačně vyšší šanci z nás udělat marody. V suchém prostředí se totiž šíří snadněji.

Jak zvlhčit vzduch v místnosti

Jenže jak docílit zlepšení? Můžete použít některý z prostředků našich babiček, jako je třeba keramický odpařovač na radiátory, nebo dát na topení hrnec s vodou či mokrý ručník. Trochu pomůže i fontánka. Ovšem efekt nebude příliš velký.

Mnohem lepším pomocníkem v boji se suchým vzduchem bude zvlhčovač vzduchu. Na trhu jich je k dostání spousta, na co se tedy při výběru zaměřit?

Nejdříve si promyslete, zda vám bude stačit jednoduchý přístroj s manuálním ovládáním, nebo dáte přednost některému z modelů s automatickou regulací vlhkosti.

Foto: Concept

Zvlhčovač vzduchu s aroma difuzérem 2 v 1 ZV1006 Perfect Air nastaví ve vaší domácnosti ideální prostředí pro zdravé dýchání. Vyniká moderním designem tmavého dřeva a tichým provozem. Cena 799 Kč.

V prvním případě budete muset vlhkost v místnosti hlídat sami (a pořídíte si ještě vlhkoměr), ve druhém případě je vlhkoměr již vestavěný v přístroji a vy se tak nebudete muset o nic starat. Zvlhčovač se bude sám automaticky zapínat a vypínat tak, aby v místnosti udržel nastavenou vlhkost.

Důležitý je také zvlhčovací výkon, který se udává v mililitrech za hodinu. Čím vyšší je, tím výkonnější je zvlhčovač. Například pro obývací pokoj velký 30 m2 bude potřeba výkon minimálně 350 ml/hod.

Pára, nebo ultrazvuk?

Modely se dále liší také podle principu zvlhčování:

Nejoblíbenější a obvykle také nejvýkonnější jsou ultrazvukové zvlhčovače. V tomto případě ultrazvukový oscilátor rozbíjí vodu na mikrokapičky, tzv. mlžinu či, chcete-li, studenou „páru“. Tu pak ventilační systém vyfukuje do místnosti. Jejím odpařením se zvyšuje vlhkost vzduchu.

Pozor ale, nevyužitou vodu v nádržce je třeba před zapnutím přístroje vždy vyměnit za čerstvou!

Foto: ECG

Ultrasonický zvlhčovač vzduchu ECG AH D501 T nabízí komfortní ovládací panel s možností nastavení dvou úrovní výkonu zvlhčování a také možnost dálkového ovládání. Navíc je vybaven HEPA filtrem a filtrem s aktivním uhlím, takže vzduch současně i čistí.

Parní zvlhčovače vodu v nádržce nejdříve ohřejí až na bod varu (tím v ní zničí veškeré bakterie), a poté vychází ven. U některých přístrojů horká, u jiných se předtím zchladí ve zvláštní komoře na optimální teplotu.

Existují ještě zvlhčovače se studeným odparem. V tomto případě z přístroje nevychází žádná viditelná pára, ale rovnou vlhčí vzduch.

Dále mohou být zvlhčovače ještě kombinované s ionizátorem, který pomáhá čištění vzduchu.

Proč si pořídit čističku vzduchu

Pokud byste chtěli mít vzduch vyčištěný dokonaleji, dejte raději přednost čističce vzduchu (může být kombinovaná i se zvlhčovačem), která dokáže zachytit nečistoty ze vzduchu, tedy např. prach, zbytky roztočů, výtrusy plísní, části zvířecí srsti, ale také různé bakterie a viry.

Přístroje mají účinnost až 95 %, ty nejkvalitnější více než 99 %. Aby ale čistička splnila svůj úkol takto dobře, musí mít odpovídající vzduchový výkon. Ten by měl být alespoň 1,5x vyšší než objem místnosti, lépe ale 2,5x, alergici by měli volit ještě vyšší.

Foto: Concept

Přidávání aromat do zvlhčovače vzduchu ZV1021 z řady Perfect Air

O tom, jak je čistička vzduchu účinná, rozhoduje filtr, v případě kvalitních přístrojů je to několik filtrů. To znamená, že takový přístroj využívá k čištění několik technologií, kdy každá z nich zachytí jiný typ nečistot.

Různí výrobci nabízejí různé sestavy filtrů. Můžete se setkat s přístrojem, který bude mít např. předfiltr (pro zachycení větších nečistot, jako je prach), za ním bude řazený HEPA filtr (pohltí jemnější částice jako pyl, alergeny, pach), uhlíkový filtr (filtruje ze vzduchu plyny a výpary) a UV lampu (hubí mikroorganismy jako viry, bakterie, plísně). Jiné mohou mít místo UV lampy plazmový ionizátor.

Zajímejte se také o to, jak často je třeba filtry měnit, zda se dají jednoduše sehnat a kolik stojí.

Důležitá je i hlučnost čističky. Obzvlášť to platí v místnostech, kde spíte. Zde volte modely tišší než 30 dB.

Stopy vlhkosti
Ve vlhkých místnostech, jako koupelna nebo místnost, kde sušíme prádlo, či třeba sklep, se snadno tvoří plísně a množí se tam bakterie, které mohou zhoršovat kvalitu bydlení a ohrožovat zdraví. Dobrým pomocníkem v tomto případě je odvlhčovač. Bude-li přístroj doplněný ionizátorem nebo filtry, zajistí současně i čištění vzduchu.

Anketa

Používáte doma zvlhčovač vzduchu?
Ano, používáme.
45,9 %
Máme ho, ale nepoužíváme ho.
4,1 %
Uvažujeme o jeho pořízení.
24,3 %
Nemáme ho a ani ho nebudeme pořizovat.
25,7 %
Celkem hlasovalo 148 čtenářů.

Reklama

Související články

Koberec svým chodidlům dopřejte i venku

Koberec příjemný na omak, nenáročný na údržbu a vzdorující rozmarům počasí můžete mít na zahradě, balkonu, terase nebo na předzahrádce bytu či domu. Nevěříte?

Sedací vaky vymodelují pohodlí

Asi to známe všichni. Přijdeme domů z práce a jediné, po čem toužíme, je pohodlně se usadit, natáhnout si nohy a pár minut v klidu relaxovat. Hitem posledních...

Výběr článků

Načítám