Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila malý panelákový byt v moderní 2+kk

Stále ještě se pohlíží na paneláky jako na podřadné bydlení, přestože v nových „luxusních” bytových domech jsou dispozice mnohdy ještě horší a za jeden čtvereční metr v nich zaplatíme horentní sumu.

Článek

Starší paneláková sídliště už zarostla zelení, v přízemních prostorech vznikly různé obchůdky, život se tu pomalu stává přijatelnějším, než v rušném centru města. Obyvatelé sídlišť už velké finanční částky vložili do technických úprav, zateplení či výměny oken a panelákové byty se od těch nově postavených zase tolik neliší.

Za podstatně menší investici, než je jejich cenový rozdíl, přitom v paneláku můžete vytvořit bydlení podle svých představ. Nedávno jsem byla svědkem výběru materiálů – podlahových krytin, obkladů a dveří – po zaplacení velmi drahého bytu, ale ještě před jeho dostavbou.

Čerstvý majitel si nemohl nejenom naplánovat sebemenší změnu příčky v dispozici, ale ani zvolit povrchy podle svých představ. Nevkusné obklady a podlahy, které mu investor předložil, nemohl odmítnout, nebylo mu ani umožněno převzít svůj majetek bez nich a dokončit si bydlení na vlastní náklady. Při přestavbě panelákového bytu vám nikdo podobné překážky klást nebude.

Dopis od Zuzany
Dobrý den,jsem Vaše pravidelná čtenářka, v poslední době mne zajímají především proměny panelákových bytů. Zaujala mě možnost poslat Vám plánek bytu s tím, že byste nám mohli poradit, jak bychom mohli byt změnit (pokud byste nás vybrali). Koupila jsem si minulý měsíc s přítelem byt 1+1 na sídlišti Lhotka, byt má rozlohu 50 m2, 4,32 m2 lodžie. V bytě se nachází umakartové jádro (koupelna WC) a stará kuchyň, jinak je byt vystěhovaný. V plánku je znázorněn číslem 1 obývací pokoj, číslem 2 ložnice, číslem 3 koupelna, číslem 4 WC, číslem 5 komora a číslem 6 nynější kuchyň.Původní majitelé načerno "trochu" pozměnili tento byt, když z čísla šest udělali kuchyň a z čísla dvě ložnici, s tím, že dveře mezi dvojkou a šestkou zazdili, takže vznikla malá kuchyň bez okna (což jsem se dozvěděla, že je naprosto hygienicky nevyhovující). Rádi bychom ho nyní celý předělali na byt 2+kk s tím, že bychom chtěli vybourat umakartové jádro a kdyby to bylo možné, vyměnit koupelnu s WC místo kuchyně a komory, případně si rádi necháme poradit jakoukoli jinou možnost (v bytě jsou dvoje stoupačky). Finančně bychom chtěli do bytu jednorázově vložit maximálně 300 000 Kč, s tím, že některé spotřebiče či doplňky by bylo snad možné kupovat postupně. Také mám celkem zručného přítele a známé, takže si mnoho věcí můžeme udělat svépomocí.Děkuji za přečtení a zvážení a těším se na případnou spolupráci.Hezký den přejeZuzana

Shrnutí požadavků čtenářky

  • přeměnit byt na 2+kk, vybourat umakartové jádro
  • pokud to půjde, tak vyměnit koupelnu s wc za kuchyň
  • bydlení pro dvě osoby 

Pryč s umakartem

Čtenářka z Prahy nás poprosila o radu při řešení rekonstrukce bytu v panelovém domě na pražském sídlišti Lhotka, kde s partnerem zakoupili byt 1+1 s rozlohu 50 m2 a 4,32 m2 lodžie. Původní majitelé bytu pozměnili dispozici, když z místnosti číslo 6 udělali kuchyň a z místnosti číslo 2 ložnici s tím, že dveře mezi 2 a 6 zazdili, takže vznikla malá kuchyň bez okna, což je podle čtenářky naprosto hygienicky nevyhovující.

Rádi by tedy celý byt předělali na 2+kk s tím, že by chtěli vybourat umakartové jádro a kdyby bylo možné zaměnit umístění koupelny s WC, místo kuchyně a komory. V bytě jsou dvoje stoupačky.

Větší komfortní koupelna

Při řešení nové dispozice jsem brala v úvahu především fakt, že byt budou obývat dva mladí lidé, takže nové řešení bytu může být radikálnější a také zde můžeme použít výraznější dekorativní prvky.

Podle prosby čtenářky jsem tedy zaměnila umístění kuchyně a koupelny. Jedná se o ideální řešení, kdy pak vznikne obývací pokoj s kuchyňským koutem a navíc větší komfortní koupelna. Samostatné jsem ponechala wc na původním místě a také ložnici.

Nové materiály

Jako podlahovou krytinu jsem navrhla poměrně nový materiál 2TEC2, který jsem použila do všech prostor kromě koupelny a wc, i když i tam je vhodný. Jedná se o materiál, jehož základem je PVC, povrch není hladký, jde o strukturovanou tkanou podlahovou krytinu.

Kombinuje klasickou výrobní metodu textilních podlahových krytin – tkaní se zcela moderním materiálem, a to skelným vláknem potaženým PVC. Celkové materiálové složení je 80 % PVC a 20 % skelné vlákno. Dodává se v rolích šíře 195 cm nebo ve čtvercích 50x50 cm, je určena do vnitřních i venkovních prostor a odolává i extrémní zátěži.

Převládá bílá

Navíc je tento materiál nabízen ve spoustě dezénů, a to v různých barvách i barevných kombinacích. Já jsem navrhla do tohoto prostoru šedomodré barevné provedení. Tento dezén je následně v kontrastu s přírodním bukem s výraznou kresbou dřeva, který je použit na dveře a nábytek.

Všude pak převládá bílá barva, která je na stěnách a rovněž na nábytku. Vše je doplněno kovovými a skleněnými prvky s výraznými tmavočervenými textilními dekoracemi a potahy.

Světlo do předsíně

Z malé předsíně je vstup na wc, do koupelny a obývací kuchyně. Do tohoto malého prostoru jsem navrhla pouze nezbytný botník, sedátko, věšák a samozřejmě zrcadlo.

Nábytek je navržen v kombinaci bukového dezénu dřeva a bílé barvy, kování je zapuštěné, a tak nehrozí, že by se o něj někdo mohl zranit. Jediné dveře do obýváku jsou navíc i prosklené, aby propouštěly trochu světla do předsíně, která je bez oken.

Průchod z obýváku do ložnice

Při příchodu do obývací kuchyně je naproti dveřím výhled do lodžie a následně ven – tento pohled sem záměrně zachovala a nestavěla jsem před dveře žádnou překážku.

Navíc jsem ponechala průchod z obýváku do ložnice, a z tohoto důvodu zde bude velká frekvence pohybu. Do rohu pod okno jsem umístila velkou kulatou pohovku ve výrazném červeném čalounění, která rozsvěcuje celý prostor a barevně jej oživuje. Naproti na stěně je nábytková sestava horních a spodních skříněk s TV.

Prostor působí vzdušně a volně

Kuchyňský kout není příliš velký, a tak jsem kuchyňskou linku protáhla směrem do obývacího prostoru, a to i z toho důvodu, že je na linku napojen pracovní stůl a mezi ním a dveřmi musí být dostatečně velký průchod do kuchyně. Abych kuchyňskou linku co nejvíce odlehčila, postavila sem jí na nožičky a navrhla jsem ji v bílé barvě (lak, vysoký lesk) s pracovní deskou, která je opět v dekoru bukového dřeva.

Obklad je skleněný a rovněž tak i jídelní stůl s kovovou vzdušnou podnoží. Abych získala co nejvíce úložného prostoru, navrhla jsem ještě jedno patro horních skříněk, jehož hloubka navazuje na vestavnou chladničku a vykrývá prostor až do stropu. Celý prostor tak působí vzdušně a volně.

Ložnice s tapetou

Zařízení ložnice nebylo jednoduché, protože šířka místnosti je pouhých 225 cm, a tak jsem postel otočila delší stranou ke stěně. Není to nejideálnější řešení, ale v takto malých prostorech není neobvyklé. Pro vybavení ložnice jsem použila nábytek sériové výroby v bílém provedení z obchodního domu.

Vzhledem k bílé barvě ale působil prostor studeně a neosobně, proto jsem použila tapetu na stěnu k posteli, která je nejen dekorativní, ale vzhledem ke spaní u zdi i praktická. Tapeta je v šedé barvě s geometrickým dekorativním prvkem. Pokud by chtěla čtenářka mít v bytě pevný pracovní kout, mohla by umístit stůl do ložnice namísto vysoké komody nebo na druhou stranu, kde jsou komody nižší.

Vana i sprchový kout

Co se týče koupelny a wc, použila jsem na podlahu dlaždice se zajímavým potiskem, který evokuje noviny. Jako obklad stěny pak bílé dlaždice, obojí ve formátu 44x44 cm.

Koupelna je velká a komfortní, vešla se velká vana i sprchový kout. Nechybí pračka, umyvadlo se skříňkou a ještě skříňky, které jsem umístila nad pračku. Zajímavé řešení je, podle mého názoru, umístění dvou velkých zrcadel v rohu, která tak prostor ještě zvětší. Velké zrcadlo jsem použila i nad toaletu.

Možná by byla i šatna

Pokud by čtenářka měla dojem, že je koupelna zbytečně velká a postrádala by v bytě šatnu – bylo by možné koupelnu zmenšit a zrušit dveře mezi koupelnou a ložnicí a právě v tomto prostoru vytvořit buď šatnu přístupnou z ložnice, nebo o tento prostor zvětšit ložnici a umístit zde více šatních skříní. V koupelně by pak už nebyl sprchový kout.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Z klasického bytu 3+1 oáza mezi panely

Nový byt si Pavel s Alicí představovali jako poklidné útočiště pro regeneraci sil k další vědecké práci. Dali proto přednost přírodním barvám a jednoduchému,...

Rekonstrukce malého panelákového bytu

Majitelka bytu, který vám dnes představujeme, žije na sídlišti téměř dvacet let. Z velkého služebního 4+1 se musela vystěhovat, a udělala tak bez nejmenší...

Výběr článků

Načítám