Hlavní obsah

Rekonstrukce přesunula koupelnu za denním světlem

Čím větší byt, tím je také více možností, jak jej přetvořit k obrazu svému. Architekti by možná s touto úvahou až tak bez výhrad nesouhlasili a možná by namítli, že i v menších bytech je možné nabídnout překvapivá řešení. Určitě ano, ale pokud až tak nemusíte bojovat s každým centimetrem, je to bezpochyby snazší.

Článek

„V mnoha panelových bytech je možné hledat i jiná, neobvyklá řešení, kdy lze koupelnu přemístit i na jiné místo v bytě a navrhnout ji zcela atypicky, s využitím moderních technologií a architektonických prvků. Zvláště zajímavé možnosti nabízí koupelna, přemístěná z centra bytu k fasádní stěně. Koupelna, osvětlená denním světlem, tak nemusí být ani v panelákovém bytě ničím nereálným,“ říká architekt Miroslav Pešek.

Měli jasnou představu

“S manželem jsme měli o bydlení poměrně jasnou představu. Vyhovuje nám jednoduchost se zajímavými prvky a pocit volného prostoru," vrací se o necelé dva roky zpět Dominika Dušková. Spolupráci s architektem se nebránili. „Získali jsme tak docela nový pohled na řešení některých situací, s kterými jsme si nevěděli rady. Měli jsme také jistotu, že výsledek bude schopný k bydlení - tím myslím, že nikde nevzniknou místa, kde bychom se navzájem museli vyhýbat, nebo úzký prostor, který bychom nemohli využít. A protože náš architekt dovedl výborně naslouchat, ve výsledku snad už ani nerozeznáme, kdo první s kterou myšlenkou přišel. Projekt i realizaci provázelo pochopení našich představ, které se vzápětí promítlo v návrhu realizace."

„Vždy je důležité si nejprve stanovit priority, jak by mělo budoucí bydlení fungovat a teprve potom hledat řešení, jak nejlépe cíle dosáhnout," doplňuje architekt Miroslav Pešek, který projekt rekonstrukce navrhoval.

Projekt není dogma

Rekonstrukce koupelny probíhala téměř půl roku. „Bylo by určitě možné ji zvládnout i podstatně dříve, během dvou měsíců, ale netlačil nás čas, protože jsme v té době měli možnost bydlet u rodičů," vzpomíná Dominika Dušková. Nemusely je tak stresovat delší lhůty, kdy například zakázková výroba dveří trvala dva měsíce, nebo se tři týdny čekalo na objednanou dlažbu.

Kdy se zrodil nápad mít koupelnu s oknem? Hned zpočátku. Základní myšlenkou rekonstrukce bylo odstranění původního jádra, kde měla vzniknout nová, výrazně větší koupelna a standardní WC. „Když jsem projekt připravoval, využil jsem vhodného umístění bytu v koncové sekci bloku domů. Pokud mohu být s koupelnou velkorysý - proč by nemohla mít i okno? Nápad se setkal s nadšením a od něho se pak odvíjela většina dalších řešení," vysvětluje architekt.

Vyústěním dialogu je úspěšná realizace

Za důležité považuje, pokud je klient schopen se s jeho návrhy ztotožnit. Vyústěním dialogu je pak úspěšná realizace. Ctí zrod myšlenek, vyplývajících ze situace a projekt nepovažuje za nezměnitelné dogma. „Vnímám jej jako výchozí řešení, jako živou věc, s kterou je možné, ba dokonce v mnoha případech žádoucí, dále pracovat." Na druhou stranu ale varuje před ukvapenými rozhodnutími - některé dodatečné změny mohou znamenat navýšení ceny, nebo zbytečné výdaje za něco, co již bylo jiným způsobem uděláno.

Současně také upozorňuje na důležitost typu daného konstrukčního systému. Od něho se pak odvíjí, zda a které příčky jsou nenosné. Ty je pak možné vybourat nebo postavit na jiném místě, a tak měnit dispoziční řešení bytu.

Ve prospěch pocitu volnosti

Čím je koupelna zajímavá? Určitě je to již zmiňované okno, které koupelnu přeměňuje na místnost mnoha podob. Na prvním místě stále zůstává poslání koupelny jako místa k umývání a krášlení těla, ale denní světlo sem vnáší další rozměr ve prospěch pocitu pohody a volnosti.

Koupelna je dostatečně prostorná - na panelákové poměry vskutku královsky, přesto je zde každé místo účelně využito. Podle původního projektu zde bylo navrženo dvojumyvadlo, v průběhu realizace ale bylo změněno na jednoduché, které postačí. Umyvadlo není součástí žádné skříňky, ale je zapuštěno do vyzděného pultu z pórobetonových tvárnic. Pod něj se přesně vešla pračka, další prostor slouží k ukládání koupelnových potřeb.

Vyzkoušet na vlastní kůži

Přehlédnout nemůžete velkou pohodlnou vanu. Obyvatelé bytu také nejsou žádní „drobečci" a každý, kdo má nějaký ten centimetr výšky navíc, sám může potvrdit, jak bývá náročné (někdy až nemožné) se do klasické vany poskládat. Jediná šance, jak její pohodlnost ověřit, byla si ji na vlastní kůži vyzkoušet.

„Ani nespočítám, do kolika van jsem si přímo v prodejně během vybírání lehla," zcela vážně přikyvuje paní Dominika. „Jak jinak bych zjistila, zda bude pohodlná a nebude nikde tlačit? Tak jsem například přišla na to, že rohová vana je sice na pohled hezká, ale má zbytečně moc místa tam, kde není potřeba. Nohy přitom nešly natáhnout vůbec." Tak koupili velkou vanu klasického, lehce oválného tvaru.

V modrém tónu

Upoutá vás také barva koupelny. Jemně modrá barva dlaždic, bez jakýchkoliv dalších okrasných prvků, je ve svém výsledku opět živoucím důkazem, že není třeba složitě kombinovat, doplňovat a zdobit. Pochází ze střední cenové nabídky společnosti A-Keramika. Vybrali je podle vzorového boxu, který viděli ve vzorkovně. Zajímavá barva dlaždic má i praktický povrch, na kterém nejsou vidět kapky vody. Ve shodné barvě byl použit i spárovací silikonový tmel. Část stěny ze skleněných tvárnic je nejenom zajímavým výtvarným prvkem, ale současně propouští světlo ze sousední pracovny. Pokud se venku setmí, vzniká zajímavá atmosféra.

Nejsme tady naposledy

Dnes jsme společně nahlédli do koupelny tohoto zajímavě rekonstruovaného panelákového bytu. Když už jsme ale využili milého pozvání, nemohli jsme si nevšimnout kuchyně, spojené s obytným prostorem. Kuchyně, která se, stejně jako koupelna, vymykala obvyklým představám.

Zaujalo nás

  • jaké dispoziční změny budou v bytě možné, nezáleží pouze na umu architekta, ale v první řadě na typu konstrukční soustavy vašeho domu
  • pokud nechcete mít koupelnu s oknem třeba místo dětského pokoje, bývá toto přání řešitelné pouze v koncových sekcích domů
  • jste-li koupací typ, nestyďte si vanu před koupí vyzkoušet. Jen když si do ní skutečně lehnete, můžete zjistit, zda vám tvarem bude opravdu vyhovovat.
  • část stěny ze skleněných tvárnic je nejenom zajímavým prvkem, ale skrz ni přichází i rozptýlené osvětlení ze sousední pracovny

Reklama

Související témata:

Související články

Několik kroků k dokonalé koupelně

Máte pocit, že v koupelně pořád do něčeho narážíte a nic se vám do ní nevejde? Nebo zařizujete nový byt a prostor koupelny se vám zdá malý? Nezoufejte, problém...

Rekonstrukce průchozí koupelny krok za krokem

Když se manželé Novákovi nastěhovali do panelového domu po prarodičích v Praze na Pankráci, věděli, že je velmi brzy čeká rekonstrukce bytového jádra...

Výběr článků

Načítám