Hlavní obsah

Recept na první kuchyň

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyň je místo, které se stane centrem celého obytného prostoru a často i společenského dění života rodiny. Není proto divu, že jejímu zařizování věnujeme patřičnou pozornost a zohledníme mnoho aspektů.

Článek

Umístění a tvar kuchyně hrají významnou, i když ne zcela hlavní roli - i na několika málo metrech čtverečních lze vykouzlit skvěle vybavený prostor plně odpovídající nárokům a potřebám vícečlenné rodiny.

Dnes jsou hodně oblíbené tzv. otevřené kuchyně, v nichž dochází k propojení kuchyňské části s obývacím pokojem. Toto řešení je zvláště praktické pro možnost kontaktu osoby, která připravuje pokrmy, s rodinou či přáteli, kteří právě pobývají v obývacím prostoru.

Jedním z hlavních kriterií zařízení kuchyně je její funkčnost. Aby vše bylo pohodlně přístupné a nikde nepřekážela žádná dvířka, potřebujeme určitý minimální prostor. Obvykle se uvádí, že by kuchyň měla mít nejméně 180 cm na šířku a 360 cm na délku, ale samozřejmě lze zařídit i kuchyň menší.

Pracovní plocha do L je velmi praktická. Využije se i rohový prostor. Foto archiv Dům a Bydlení

Praktické uspořádání

Při navrhování pohodlné kuchyně zvážíme způsob a místo uložení všech předmětů, které k přípravě pokrmů potřebujeme. Tak, aby bylo vše pěkně po ruce a nemuseli jsme zbytečně běhat z místa na místo. Existuje několik způsobů uspořádání kuchyně:

Jednostranné, při němž jsou jednotlivé prvky seřazeny do linky za sebou. Je výhodné pro úzké dlouhé prostory. Nepříliš účelná je však tato varianta pro nutnost překonávat poměrně velké vzdálenosti při jednotlivých etapách přípravy pokrmů - hodně se nachodíme. Vyplatí se jen u malých kuchyněk.

Při dvoustranném uspořádání bude zapotřebí pohybu mnohem méně - vše budeme mít prakticky v dosahu paží. Na jedné straně, ale nikdy ne vedle sebe, by měl být dřez a sporák, naproti pak skladovací a pracovní prostor.

Téměř ideálně se podle kuchyňských expertů jeví uspořádání zařízení do tvaru písmene L nebo U. Organizace přípravy pokrmů bude plynulá, vše je po ruce, nechybí ani možnost využít část pracovního prostoru pro servírování pokrmů.

Efektivní uspořádání kuchyně a její funkčnost mají své zásady, ale vždy musí být šita na míru konkrétním potřebám. Při jejím řešení je dobré oslovit fundované odborníky, kteří mají více zkušeností a znají základní pravidla pro její účelné fungování.

Tam, kde není jiná možnost, volíme jednoduché lineární uspořádání kuchyně. Foto archiv Dům a Bydlení

Malá či velká domácnost

Samostatně žijící mladý člověk, který se v bytě zdržuje jen sporadicky, snídá za pochodu, obědvá v zaměstnání a v kuchyni si občas uvaří večeři, ocení spíše jednoduché spotřebiče jako varnou konvici, toaster nebo mikrovlnnou troubu a rozhodně nepotřebuje velkou pracovní plochu.

Tu naopak ocení rodina s dětmi, která může investovat do nákladnějších elektrických spotřebičů, jako je myčka nádobí či indukční varná deska. Bude také potřebovat více prostoru pro odkládání kuchyňského náčiní a zvláště, pokud jsou děti malé, bude mít vyšší nároky na bezpečnostní prvky zařízení kuchyně.

Bezpečnostní prvky zohledníme i při zařizování kuchyně pro seniory, kteří preferují pohodlí a co největší praktičnost bez moderních výstřelků.

Propojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem je hitem posledních let. Foto IKEA

Materiál určuje cenu

Cenové hladiny kuchyňského zařízení a vybavení se obvykle pohybují v řádu desítek, ale někdy i stovek tisíc. Opravdu náročné designové kuchyně stojí i přes milión. Na cenu kuchyně má vliv mj. také materiál, barevnost a design. Stále oblíbená je klasika v podobě masivního dřeva, nicméně moderní styl, v němž hraje prim kov, sklo a lesklý MDF povrch, se dnes, zvláště mezi mladší generací, těší velké oblibě.

Takřka snový koncept z dílny francouzského designéra Jeana Nouvela aneb pohádka z materiálu Corian. Foto DuPont

Neméně atraktivní (a to i cenově) však i nadále zůstává dřevotříska s fóliovou laminátovou povrchovou úpravou. I tyto materiály se však mnohem více než v minulosti kombinují se sklem, které dokáže celou sestavu odlehčit a provzdušnit.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Práci v kuchyni usnadní digestoř

Komfort vybavení moderních kuchyní je dnes základním tématem při zařizování nejen nových bytů, ale i těch rekonstruovaných. A nelze zapomenout...

Tipy pro moderní vaření

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Výběr článků

Načítám