Hlavní obsah

Připravte bazén na zimní spánek

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazimovat bazén je vhodné ve chvíli, kdy teplota vody klesne pod 10 °C. Bazén musí být před akcí perfektně čistý, proto je prvním krokem vyčištění bazénové vody, vyluxování stěn a dna bazénu.

Foto: Albixon

Bazén je před zazimováním důležité perfektně vyčistit, zejména stěny a dno.

Článek

Následně musíte propláchnout filtr a nechat ho běžet delší dobu, aby byl filtrační písek dokonale čistý. O tom se přesvědčíte pohledem na vypouštěnou vodu, která je správně čirá.

Pak upravíte pH bazénové vody na hodnotu od 7,2 do 7,6.

Postup zazimování

Ve chvíli, kdy máte upraveno pH vody, vyndáte ze skimmeru košík na hrubé nečistoty a koncovku hadice od vysavače připojíte do dna skimmeru, které je vybaveno závitem. Začnete odpouštět vodu.

Nutné je snížit výšku hladiny pod veškeré namontované doplňky, jako jsou trysky, skimmer či hlava protiproudu. Jestliže máte bazén s vestavěným schodištěm, odčerpáte vodu na úroveň druhého schodu.

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Zahrada

Světlo či reflektor v bazénu musíte demontovat a světlo trvale vyndat. Nezapomeňte ani na schůdky či žebřík, který uložíte na suché a čisté místo a ošetříte přípravkem Silichrom.

Když je bazénová voda odpuštěna, pustíme se do odpouštění filtrační nádoby. Důležité je nechat vyšroubovaný vypouštěcí šroub po celou zimu a do filtrační nádoby nalít dezinfekční prostředek.

Rozhodně nezapomeňte na čerpadlo, které patří rovněž na suché a čisté místo. Jestliže máte i protiproud, také ho zazimujte. Přesvědčte se, že v něm nezůstala voda a všechna potrubí jsou bez problému průchodná.

Tipy na závěr
Aby voda v bazénu nezamrzla, použijte dilatační plováky, které úhlopříčně rozmístěte na hladinu bazénu. Na bazén o rozměru 3 x 6 m je potřeba 10 až 12 plováků.
Důležitá je aplikace zazimovacího roztoku do bazénové vody. Zabrání růstu řas a tvorbě bakterií po celé zimní období.
Jestliže si na zazimování bazénu sami netroufáte, obraťte se na profesionálně vyškoleného technika. Bazén bude na jaro skvěle připraven.

Anketa

Máte už bazén zazimovaný?
Ano, už jsme ho zazimovali.
41,4 %
Brzy se do toho dáme.
49,4 %
Ne. Ten náš to nepotřebuje.
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Koupání v zimě? Jde to, když...

...je bazén pod střechou. Nemusí být přímo součástí interiéru, ale může být v zimní zahradě, která rozšiřuje obytný prostor. Už nebudete muset v chladu přebíhat do bazénu přes zahradu. Vodu udržíte celoročně teplou, zabráníte logickému stydnutí vody během nočního poklesu teplot nebo při výkyvech počasí. A jaké jsou další výhody zimní zahrady s bazénem? Voda není znečištěna listím, ušetříte na bazénové chemii a odpadne starost se zazimováním. Navíc máte daleko větší soukromí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám