Hlavní obsah

Pravidla, na která je dobré myslet při rekonstrukci koupelny

Právo, Sylva Svobodová

Čeká vás rekonstrukce koupelny? S propracovaným plánem neuděláte chybu. Víte, jaký styl chcete, a podle toho vybíráte obklady, dlažbu, sanitu. Myslíte i na praktické věci, protože tajemstvím úspěchu je množství úložných prostor, které vám koupelna nabízí.

Foto: Jika (3x)

Závěsná toaleta je obvykle zabudovaná ve výšce 40 cm od podlahy.

Článek

V koupelně je důležité nepořizovat mnoho rozdílných kusů, které se špatně kombinují. Osvědčenou praxí je vybírat od jedné značky a série, vše pak bude správně pasovat a lahodit oku. Kolekce jsou sestaveny tak, aby jednotlivé komponenty souzněly stylově i barevně.

Obklady a dlažba

Vybíráme podle velikosti koupelny, ostatního vybavení. Pro menší prostory se hodí světlejší tóny a velké plochy zrcadel. Koupelnu totiž opticky zvětší. Určitě nevybíráme jen podle katalogu, ale výrobky si prohlédneme naživo. Jedině tak poznáme strukturu povrchu a skutečné barvy, které jsou v tiskové podobě zkreslené.

Foto: Dřevojas

Závěsné skříňky z řady Variante se hodí do malé koupelny. Působí odlehčeným dojmem a podlaha se navíc skvěle udržuje v čistotě.

Velkým pomocníkem je vizualizace koupelny. Získáme mnohem lepší představu o rozmístění sanity, uspořádání nábytku a barevné kombinaci.

Sanita a nábytek

Položíme si praktické otázky: kolik osob koupelnu aktivně užívá, jaké mají potřeby, věk? Kolik úložných prostor potřebujeme? To nám hodně napoví, protože namísto designového kousku zvolíme raději skříňku s pěti zásuvkami apod.

Také se zamyslíme, zda je pro nás šikovné dvojumyvadlo, protože se tím zrychlí ranní proces hygieny.

Nejvíce rodinných debat se točí kolem sprchy a vany. Co si vybrat? Jestliže je koupelna velká, tak přijde určitě vhod obojí. Sprchový kout šetří místo, sprchování je zdravější a také levnější. Doporučujeme zvolit ruční i hlavovou sprchu, členové rodiny mají různé preference (muži namočí při sprchování hlavu, ženy ne).

Foto: Jika

Teleskopický sloup Jika Mio prakticky kombinuje hlavovou a ruční sprchu.

Chceme-li relax v bublinkách nebo když máme děti, tak zvítězí vana. Se zástěnou získá i funkci sprchy. Vybírejte ergonomicky tvarovanou a speciálně určenou pro malé koupelny.

WC zvlášť, či nikoliv?

Zda bude toaleta součástí koupelny, nebo ne, záleží na mnoha věcech. Někomu je tato představa nepříjemná a místnosti oddělí. Jiný zase zajásá nad společným větším prostorem a tuto možnost uvítá.

V každém případě se ale poradíme s odborníkem. Ten zhodnotí, zda máme v koupelně dostatečně nosnou stěnu pro případ závěsné toalety (problém v paneláku). Zvolí i vhodnou variantu uchycení a pomůže s vyřešením odpadu.

Foto: Jika

Podomítkový modul šetří místo a pomůže i s úsporou vody. Má kvalitní konstrukci, stabilita je testována na 400 kg.

Pravidla rekonstrukce

Hlídáme si správné pořadí jednotlivých stavebních kroků. Podle odborníků je častou chybou nechat si od instalatéra vyvést odpad a teprve poté vybírat nábytek. Často se totiž stane, že vybraný nábytek nebude na odpad přesně pasovat a jediným řešením je skříňka na míru, což se výrazně prodraží.

Stejný postup je i u zrcadlových skříní, tzv. zrcadlových galerek. Nejdříve je v obchodě vybereme, pak teprve přijdou na řadu stavební úpravy a elektrické rozvody.

Nábytek i sanitu máme, instalatér vše nachystal a teď se řeší způsob uchycení. Lze mít závěsné provedení (ukotvené do zdi), nebo provedení samostojné. V menších koupelnách lépe vypadá závěsné, působí odlehčeným dojmem.

Foto: Dřevojas

Ukotvit nábytek do jedné roviny pomůže prvek Marcell. Používá se pro rovné montáže skříní, galerek a zrcadel, nosnost 50 kg.

Kotvení do zděné stěny je snadné, ale sádrokartonovou příčku je nutné nejprve vyztužit železnou traverzou nebo dřevěným rámem. Když se nám nechce do větších stavebních úprav, lze použít nábytek na nožičkách. Ale ten opravdu vysoký, který slouží k ukládání rozměrných předmětů, se kvůli bezpečnosti rovněž kotví.

Foto: Obzor

Zásuvka řady Elegant s krytím IP 44 a ochrannou průhlednou krytkou na pružině. Lze ji snadno zvednout, po použití se zásuvka sama zaklopí.

Příběh panelákové koupelny

Mladý pár se nastěhoval do panelového bytu po rodičích. A začal plánovat, jak předělat koupelnu. Chtěl ji aspoň trochu zvětšit, vyměnit sanitu, obklady a nábytek.

Nejdříve mladí lidé uvažovali o rozšíření koupelny na úkor vedlejšího pokoje, pak se ale vrátili k původnímu členění. Zjistili, že větší obytný prostor budou jednou potřebovat. Přesto došlo k mírnému „nafouknutí“ koupelny.

Samo panelákové jádro je obvykle vestavěno mezi panely s několikacentimetrovou mezerou. Tady to bylo skoro 20 cm, které získali navíc. Pár centimetrů přibylo i posunutím dveří do haly.

Foto: Laufen

V rohu je asymetrický sprchový kout Tigo o rozměrech 80 x 100 cm s termostatickou baterií Mio.

Do koupelny zvolili set Tigo pro jeho úsporné rozměry a netradiční tvary umyvadel. Společně s architektem vybrali umyvadlo o šířce 100 cm, do rohu umístili asymetrický sprchový kout o rozměrech 80 x 100 cm s termostatickou baterií.

Našlo se místo i na nezbytný koupelnový nábytek a topný žebřík.

Foto: Laufen

Do koupelny se hodilo umyvadlo Tigo o šířce 100 cm. Místo se našlo i na koupelnový nábytek, topný žebřík.

Problémem byla pračka. Nešla do koupelny zabudovat, rozměrově ani designem neodpovídala běžnému koupelnovému vybavení. Architekt ji tedy navrhl do kuchyně.

Foto: Laufen

K zelenému nábytku, bílé keramice a chromovým bateriím si majitelé vybrali béžový patchworkový obklad Sicily ve formátu 31 x 61 cm.

Samostatná toaleta je vybavena závěsným klozetem s podomítkovým modulem s bočním uchycením. Po odstranění jádra se zvětšila i šířka této místnosti, proto architekt doporučil umístit malé umývátko.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Pamatujte na elektrické zásuvky!

V koupelně stříká voda a jsou zde přísnější normy pro osazení stěn zásuvkami. Od zdroje vody mají být v dostatečné vzdálenosti, alespoň 60 cm. Důležitý je i odpovídající stupeň krytí IP. Do koupelny patří typ IP 44, který ho chrání proti vodě i vniknutí cizích předmětů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám