Hlavní obsah

Pravidelná povrchová úprava zaručí krásu dřeva na dlouhé roky

Právo, Gisela Růžičková

Aby dřevo v interiéru i exteriéru dobře sloužilo i vypadalo, je potřeba dobře se o něj starat. Ale i ta nejlepší povrchová úprava časem přestane plnit svoji ochrannou i estetickou funkci. Co s tím? Se správným postupem a vhodným výběrem barvy či lazury to zvládneme sami.

Foto: IKEA (2x)

Skydd olej na dřevo pro vnitřní užití (99 Kč/0,5 l) prodlužuje životnost kuchyňských doplňků z neupraveného dřeva.

Článek

Ať už si pro povrchovou úpravu dřeva vybereme lazuru, vosk či vodou ředitelný lak nebo barvu, je nutné natíraný povrch nejprve připravit. To platí jak pro dřevo nové, tak i pro obnovování starých nátěrů.

Foto: DETECHA

Karbolineum (0,7 kg, od 200 Kč) se po několika letech udržuje snadno dalším natřením. Po zaschnutí je zcela bez zápachu. V nabídce je deset odstínů + bezbarvý, extra palisandr, nátěr šindelové střechy.

Povrch musí být čistý a suchý, než na něj začneme nátěr aplikovat. Na neočištěné dřevo by nátěr přilnul nerovnoměrně. Ze dřeva je nutné odstranit i veškerou mastnotu - vodou ředitelné nátěry by na mastné dřevo nepřilnuly.

Foto: PRIMALEX

Unikátní Lazura & napouštědlo 3v1 představuje komplexní ochranu dřevěných ploch v exteriéru a významně prodlužuje životnost ošetřeného povrchu, aniž by bylo nutné ji doplňovat dalšími produkty.

Natíráme nové dřevo

Povrch nejdříve obrousíme dohladka, vyspravíme případná poškození tmelem a očistíme od mastnoty a prachu. Vysprávky tmelem necháme zatvrdnout a tzv. vyzrát, nespěcháme s jejich přetíráním.

Tmel se může při schnutí mírně propadnout. V takovém případě přidáme další vrstvu tmelu a teprve pak dřevo zabrousíme.

Foto: BALAKRYL

Balakryl UNI, univerzální vodou ředitelná barva pro nové i renovační nátěry, pro venkovní i vnitřní použití. Hodí se na povrchy dřevěné, kovové i z betonu a dalších materiálů.

Na takto připravený podklad můžeme nanášet nátěr. Mezi jednotlivými vrstvami nátěru necháme barvu či lazuru zaschnout, případně zlehka přebrousíme. Vždy ovšem dodržujeme pokyny výrobce!

Obnovujeme starý nátěr

Před aplikací ochranného nátěru důkladně odstraníme starou barvu. Při tom si pomůžeme brusným papírem, bruskou nebo opálením.

V některých případech se dá použít i odstraňovač starých nátěrů - tedy speciální přípravek, který zbytky staré barvy naruší a zjednoduší jejich odstranění.

Foto: IKEA

Behandla olej na dřevo pro vnitřní užití (149 Kč/0,75 l) chrání dřevo na povrchu i hluboko ve vláknech a dává mu přirozený vzhled. Vhodný pro nábytek z neupraveného dřeva nebo naolejovaný nábytek v interiéru, pro pracovní desky a prkénka z masivu.

Dřevo musí být opět očištěné nejen od starého nátěru, ale i od mastnoty a prachu. Také musí být suché, aby se na něj dal nanést nový nátěr.

Foto: BONDEX

Bondex Exotic Oil (235 Kč/0,75 l) je přírodní týkový olej pro ochranu a zkrášlení všech druhů dřeva, zejména zahradního nábytku z tvrdých tropických a exotických dřevin, stejně jako ušlechtilých dřevin v interiéru i exteriéru.

Při výběru šířky štětců mějme na paměti, jaký materiál budeme natírat. Na větší plochy využijeme širší štětec, na laťky plotu nebo výplně lavičky zase štětec užší.

Foto: DETECHA

Karbolineum je impregnační a lazurovací přípravek (0,7 kg, od 200 Kč), dřevo napustí a chrání proti biologickým škůdcům včetně dřevokazného hmyzu, na druhou stranu nátěr dřevo neuzavírá, nepraská a neloupe se - extra ořech, nátěr dřevěného obložení.

Vyplatí se základní ošetření

Dřevěné materiály v exteriéru chráníme před hnilobou vhodnými impregnačními přípravky, abychom prodloužili jejich životnost.

U nátěru rozhoduje
Druh materiálu
masivní dřevo měkké (smrk, borovice, modřín)
masivní dřevo tvrdé (buk, dub, ořech a další)
exotické dřeviny (teak, mahagon, eben apod.)
dýhované podklady
dřevotřískové a dřevovláknité desky
Účel, kterému výrobek slouží
podlaha (parkety, palubky)
obložení stěn
interiérové dveře
nábytek
dekorativní předměty

Proti provlhnutí pomůže speciální pryskyřice. Je elastická, neprůhledná a odolává povětrnostním vlivům.

Foto: HORNBACH

Při opravách nebo obnovení starého nátěru se nám hodí vibrační bruska PSS 250 AE (1790 Kč), která má příkon 250 W. Hmotnost 1,6 kg.

Nepříliš vhodné jsou nátěry ředitelné vodou, která snižuje jejich izolační účinek.

Foto: HORNBACH

Na ošetření dřevěného plotu využijeme stříkací systém Pattfield HVLP PE-500 SP (1150 Kč) o výkonu 500 W, objemu nádoby 800 ml, který je vhodný pro laky a lazury.

Foto: HORNBACH

Při natírání terasových podlahových prken aplikujeme speciální oleje pro ošetření tvrdého dřeva.

Lak, nebo lazura?

Zvolíme-li na povrchové ošetření dřeva krycí nátěr či barevnou nebo jen přírodně tónovanou lazuru, záleží na osobním vkusu.

Foto: WWW.BAL.CZ

Výběr mezi přípravky ředitelnými vodou na olejové nebo rozpouštědlové bázi přizpůsobíme tomu, jaké máme nároky na trvanlivost a odolnost daného předmětu či zahradního nábytku.

Zatímco krycí barva vytváří silnější vrstvu, která kresbu dřeva zakrývá, lazura zvýrazní její krásu.

Foto: HORNBACH

Venku lazura vzdoruje povětrnostním vlivům až 7 let, v interiéru její účinky působí podstatně déle.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám