Hlavní obsah

Podzimní truhlíky si můžete vyrobit z proutí

Právo, Miroslava Kubišová

Na vnitřním parapetu za oknem nás ještě dlouho mohou těšit nádherné plody papriček. Dáme-li obyčejnému plastovému truhlíku ještě i nový kabát, dosáhneme téměř dokonalosti. Jak na to? Vzor vykouzlíme z oloupaných a neloupaných klacíků.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Obyčejnému plastovému truhlíku stačí dát nový kabát.

Článek

Vzor vykouzlíme z oloupaných a neloupaných klacíků.

Postup
1. Připravíme proutky: z poloviny z nich seškrabeme nožem ještě za vlhka kůru i s lýkem, přičemž se snažíme nepoškodit dřevo. Pro menší truhlík (37x14 cm) potřebujeme asi 16 prutů oloupaných a 16 neoloupaných. Plastový truhlík natřeme tmavým balakrylem. Na porézní vrstvě nátěru bude nalepené proutí dobře držet. Na starší plastový truhlík se zvětralým povrchem můžeme lepit rovnou.
2. Po zaschnutí barvy pokračujeme s prací. Odměříme polovinu výšky truhlíku bílou pastelkou a nakreslíme podél všech stěn dělicí čáru. Kratší boční stěnu rozdělíme svislicí a podobně velké čtverce zakreslíme i na dlouhé strany.
3. Zahradnickými nůžkami nastříháme slabší i silnější oloupané i neoloupané proutky na kousky odpovídající straně každého čtverce. My jsme při výrobě potřebovali 112 světlých a 112 tmavých kousků dlouhých 6 cm.
4. Krátkou boční stěnu potíráme lepicí tavnou pistolí a lepíme proutky. Na jednu čtvrtinu nalepíme ve vodorovném směru tolik světlých kousků, kolik se jich vejde do vyznačeného políčka. Prostor vedle nich pak polepíme neloupanými proutky ve svislém směru. Pokračujeme v nalepování podobně i na další straně. Nad světlými kousky nalepíme tmavé, přičemž dbáme na to, aby se střídalo světlé a tmavé proutí. Dodržujeme správný směr kladených dřívek.
5. Po obložení všech stěn můžeme zakrýt proutím i horní okraje. Mezi vnitřní stěnu truhlíku a květiny zasuneme pruh papíru. Tímto papírovým límcem ochráníme rostliny před potřísněním barvou či lepidlem.
6. Barvou natřeme i okraje a dokončíme dekoraci. Odstřihneme dva kusy proutí pro přední dlouhou stranu truhlíku i s přesahem rohů a přilepíme je lepicí tavnou pistolí. Stejně polepíme i zadní dlouhou stranu. Odměříme vzdálenost mezi pruty na krátké straně a začistíme ji také dvěma proutky.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • Proutí loupáme ještě za vlhka a necháme je několik dní zaschnout.
  • Můžeme použít i suché vrbové proutí, které zlehka oškrábneme zubatým nožem, abychom kůru narušili.
  • Pruty pak přelijeme horkou vodou a necháme je několik hodin máčet. Pak z nich nožem oloupeme kůru i s lýkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Triky s nafukovacími barvami na textil

Nafukovacími barvami se dá malovat na papír, dřevo, vlnu, tkaniny. Obrázek po úplném zaschnutí zahřejeme fénem či žehličkou z rubu. Barvy se teplem nafouknou...

Výběr článků

Načítám