Hlavní obsah

Plechová střecha i na hory

Novinky, rai

Pokud uvažujete o výměně střešní krytiny u svého domu či chaty v horských oblastech, rádi byste klasický vzhled taškové tabule, může být pro vás řešením bezúdržbová krytina z pozinkového plechu. Majitelé domů v oblastech s velkým množstvím sněhu a drsnějšími klimatickými podmínkami mají často obavy z instalace profilované krytiny ve tvaru vlny.

Článek

Na nejčastější otázky spojené s plechovou střešní krytinou odpovídá Karel Skokan - klempíř specializovaný na práci se střešní krytinou Lindab.  

Skládaná střešní krytina není příliš vhodná do horských oblastí.

Skládaná střešní krytina Lindab Topline je do horských oblastí určitě vhodná a to z několika důvodů. Je velmi lehká  (pouze 5kg/m2) a tak nezatěžuje krov, který je už tak v zimních měsících zatížen velkou vahou sněhu. Výška profilované vlny je 42 mm, díky tomu je krytina pevná a tak bez problémů zvládá takové zatížení.

Plech je navíc opatřen ochrannou povrchovou úpravou v 19 různých barvách v matné i lesklé úpravě, která zajišťuje bezúdržbovost minimálně na 50 let. Takže žádné natírání! Povrch krytiny je hladký, díky tomu se na ní v létě nedrží nečistoty a v zimě může sníh plynule sjíždět ze střechy dolů.

Krytina se dodává v pásech, které jsou široké 1m a dlouhé až 6 m, a tak se na střeše oproti skládané krytině vyskytuje opravdu minimální množství spár, které způsobují problémy.

Sníh střešní krytinu nezatíží. Foto Lindab

Střecha je plná šroubů, kolem kterých  údajně po čase může začít zatékat.

Krytina je kotvená šrouby, ale ty jsou opatřeny těsnící podložkou z materiálu EPDM, který je odolný vůči slunečnímu záření a povětrnostním podmínkám. Tento způsob kotvení je prověřen několika desítkami let ve Skandinávii a u nás se používá od roku 1993. Za tuto dobu se ukázal jako velmi spolehlivý.

S montáží je dobré se obrátit na odborníky. Foto Lindab

Když ze střechy sjíždí vrstva zledovatělého sněhu poškodí povrchovou úpravu krytiny.

Povrchová vrstva je dostatečně odolná, takže k poničení krytiny sjíždějícím ledem, nemůže dojít.  Krytina se může poškodit, pokud budete mít složitý tvar střechy s velkým množstvím úžlabí. Tam může dojít k nahromadění sněhu a jeho sesuvem pak deformaci krytiny. Taková riziko hrozí ale i všem ostatním typům krytin (skládaná krytina atd.),

Plechová střecha vypadá stylově. Foto Lindab

Do horských oblastí se doporučují se raději plechové pásy (drážková krytina), ale ty jsou podstatně dražší.

Čím složitější střecha v horách tím větší problémy. V takovémto případě musím doporučit falcovanou krytinu. Princip falcované - drážkové krytiny spočívá v pásech plechu s otevřenou stojatou drážkou - falcem, kladených od okapové hrany k hřebeni střechy. Pásy se bočně spojují uzavřením zmíněné dvojité stojaté drážky.

Drážka má výšku přibližně 3 cm a je tvořena dvakrát stočeným okrajem plechového pásu.Díky kompaktnosti falcované krytiny ji lze použít na sklony od 3,6. Často bývá rovněž doplňkem ke střechám se skládanou krytinou, kterou nelze použít na mansardy a vikýře s malým sklonem. Problémem pro tuto krytinu není ani oblouková střecha, kdy jsou pásy zakřiveny. Minimální rádius by však neměl být méně než 15m.

Reklama

Související témata:

Související články

Nátěr jako slušivý kostým

Vše, co podléhá korozi, je třeba natřít, ať jsou to garážová vrata, plechová střecha kůlny, plot, zábradlí nebo radiátory. Vrchní laky navíc dodají povrchu...

Důkladně střižený plášť pro střechu

Aby střecha dobře sloužila, je potřeba zvolit správnou skladbu střešního pláště. Je důležité zvážit, k čemu bude podkrovní prostor v budoucnu sloužit, a podle...

Výběr článků

Načítám