Hlavní obsah

Pět pravidel správného větrání v zimním období

Novinky, nes

Se začátkem topné sezóny stojí znovu spousta lidí před otázkou, jak zajistit v bytě či domě dostatečně čerstvý vzduch, a přitom kvůli větráním neprotopit zbytečně moc peněz.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Otevřené okno tzv. na ventilačku není v chladných dnech dobrým řešením. Mnohem účinnější a také úspornější je otevřít všechna okna v bytě na pár minut dokořán a vyvětrat krátce, ale důkladně.

Článek

V současnosti představuje nejefektivnější způsob větrání řízená výměna vzduchu prostřednictvím rekuperace, při níž odcházející vzduch předá většinu svého tepla nově příchozímu vzduchu. Díky tomu jsou tepelné ztráty v domácnosti jen minimální a v místnostech je stále příjemně čerstvý vzduch. Mnohé byty a domy však tento systém nemají, tam pak přichází na řadu větrání tradičním způsobem – otevřením okna. Jak ale na to, aby se člověk nemusel na konci topné sezóny bát pohlédnout na účet za energie a zároveň nestrávil většinu zimy nemocný v posteli?

Nejen kvůli čerstvému vzduchu
Výměna vydýchaného vzduchu za čerstvý je jenom jedním z důvodů, proč v zimě nezapomínat na pravidelné větrání. Druhým, neméně důležitým, je regulace vlhkosti vzduchu v interiéru, a tím předcházení vzniku vlhkých míst a následně plísní. Obzvláště pro alergiky má pak pravidelné intenzívní větrání i další efekt – občasné chladno a již zmíněné odvětrání vlhka neprospívá roztočům, kteří dokážou alergiky v už tak náročném období pěkně potrápit.

1. Rychle a intenzívně

„Během topné sezóny se raději vyhněte větrání nepřetržitě sklopeným oknem na tzv. ventilačku. Pro získání čerstvého vzduchu je výhodnější souběžně otevřít všechna okna a dveře a za několik minut je vzduch ve všech místnostech vyměněn,“ doporučuje Miroslav Culka ze společnosti Dafe-Plast a dodává: „Stěny místností se totiž nestačí ochladit a po zavření oken a dveří se vzduch rychleji ohřeje. Navíc jde o efektivní způsob větrání s minimálními ztrátami tepla, který šetří náklady na topení.“

2. Mikroventilaci řekněte ne!

Většina oken umožňuje tzv. odtěsnit okno a přivětrávat si jen malou úzkou štěrbinou. Pro zimní období je ale tato metoda zcela nevhodná. Tímto způsobem se totiž ochlazuje venkovní komora okna, kvůli čemuž může v drážce mezi křídlem a rámem kondenzovat voda a začít tam pak umrzat.

Otevřené okno mate topení
„Běžná termostatická hlavice u topných těles, když zaznamená chlad, otevře naplno radiátorový ventil. Proto před otevřením okna hlavici ručně nastavte na minimum a chvíli po zavření okna ji zase vraťte zpět do původní polohy. Existují i programovatelné termostatické hlavice s vlastním pohonem na baterie, které mají funkci zvanou 'otevřené okno',“ připomíná Martin Chalupský ze společnosti Innogy.

3. Větráním doprovodit úklid

Důkladným větráním doprovází mnoho lidí domácí úklid. Je to praktické, kromě čerstvého vzduchu se tak zbaví i eventuálního zvířeného prachu. „Efektivním způsobem, jak se při úklidu zbavit prachu a alergenů včetně roztočů, je ovšem i použití centrálního vysavače. Ten totiž veškeré vysávané nečistoty odvádí bez víření dosud nevysátého prachu ihned mimo obytné místnosti. Díky dlouhé hadici s centrálním vysavačem jednoduše vysajete prach na nábytku, schodech i za postelí,” říká Jiří Najman ze společnosti Husky pro ČR.

4. Větrat v každém případě

Mnoho lidí, aby ušetřilo za energie, pro jistotu nevětrá v chladných dnech vůbec. To je z hygienického, ale především zdravotního hlediska obrovská chyba. „Zdraví neprospívá běžný životní styl, kdy trávíme velkou část dne v interiérech. Zde vdechujeme roztoče, významný alergen pro rozvoj průduškového astmatu," upozorňuje MUDr. Irena Krčmová, CSc., primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie na LF HK a FN Hradec Králové.

5. Udržujte v bytě správnou teplotu

S větráním úzce souvisí i dodržování doporučené teploty v jednotlivých místnostech. Určitě se vyplatí zavírat dveře do chladnějších místností a kvůli omezení úniku tepla oknem přes noc zatahovat závěsy nebo žaluzie. Topení by se zakrývat nemělo.

Doporučené teploty místností v bytě
MístnostTeplota
Obývací pokoj20–22 °C
Ložnice18–20 °C
Dětský pokoj20–21 °C
Koupelna22–24 °C
Chodby17–19 °C

Reklama

Související témata:

Související články

Výhody a nevýhody podlahového vytápění

Zatímco při vytápění kamny či radiátory je rozdíl teplot vzduchu mezi podlahou a stropem až 8 °C, u podlahového vytápění tomu tak není. Teplý vzduch sálá od...

Energeticky úsporné způsoby vytápění

Moderní topné výrobky a systémy disponují technologiemi, které šetří životní prostředí a jsou energeticky úsporné. Jejich vyšší pořizovací náklady kompenzují...

Výběr článků

Načítám