Hlavní obsah

Peking: Střelnice za vodními kruhy

Novinky, Eva Rajlichová
PEKING

Celková plocha okolo 45 čtverečních metrů, kapacita 9000 sedících diváků - to je Střelecká hala pro olympijské hry v Pekingu 2008. Právě tady se budou odehrávat kvalifikační a finálová střelecká klání. Proběhnou zde i závody paralympijských sportovců.

Článek

Stavba olympijské střelnice byla zahájena v červnu roku 2004, slavnostní otevření proběhlo v sobotu 28.července 2007. V hale jsou vlastně dvě sportovní střelnice - ta pro kvalifikační kola má 27 tisíc metrů čtverečních a ta pro finálová klání se rozkládá na ploše 16 tisíc.

Architekti z pekingského Architecture Design Institute ve svých návrzích vycházeli z prapůvodního účelu novodobé sportovní střelby - a to lovu v lese. I proto je většina interiérových dekorací velmi jednoduchá a má přírodní ráz.

Vodní olympijské kruhy před nově otevřenou střeleckou halou v Pekingu. REUTERS/Alfred Cheng Jin

Na dekoraci interiéru i exteriéru se opakují dekorativní prvky s motivem dřeva, které mají evokovat les a celkově zjemnit strohou moderní kovovou kostrukci. Sportovci by se tu - podle názoru architektů - i díky tomuto tematickému ladění - cítit příjemně.

Při stavbě reprezentačního sportoviště architekti mysleli na životní prostředí, na konstrkuci haly použili speciální dvojitá skla - kvůli úsporám energie při provozu.

Přímo před budovou je umístěná důmyslná fontána, která při uvedení do provozu díky rozmístění trysek kreslí olympijské kruhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám