Hlavní obsah

Oživte starou kuchyňskou linku a dopřejte jí nový kabát

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kuchyňskou linku jsme zvyklí celá léta, víme přesně, co kde máme uloženo. Jenže odžité roky jsou na nábytku znát. Co s tím? Z kuchyňské linky zachováme to dobré a pořídíme jí nový vzhled. Výsledek stojí za to!

Foto: ARCHIV J.A.P. A TRACHEA (13)

Proměna kuchyňské linky

Článek

Stará kuchyňská linka se nahrazuje těžko, zejména jsme-li spokojeni s jejím dispozičním řešením. Ne vždy také máme potřebné finance k nákupu linky nové.

Má-li kuchyňská linka zdravý bytelný korpus, zvolíme úspornější variantu její náhrady: vyměníme čelní nábytková dvířka, případně obklady. Šikovný kutil zvládne tzv. repasi kuchyně sám.

Původní stav panelákové kuchyňské linky.

Jako inspiraci přinášíme obnovu linky novými dvířky a celoskleněnou stěnou namísto keramického obkladu.

Nábytková dvířka Trachea stála 5670 Kč a Grafosklo obklad 15 570 Kč. Počítejme ještě s odměnou řemeslníkům za práci. I tak vyjde poměr výsledek/cena výhodně proti nákupu nové běžné linky.

Holá linka je připravena k osazení zbrusu novými dvířky.

1. Svlékneme linku donaha

Nábytková dvířka jsou první, čeho si na kuchyňské sestavě všimneme. V některých případech postačí dvířka odmontovat – postupně od vrchních po spodní (včetně pantů), nejsnáze elektrickým šroubovákem. Postupujeme šetrně, abychom nepoškodili původní korpus.

2. Dvířka – jako nová či úplně nová

Jsme-li spokojeni s kvalitou původních dvířek, nikoli s jejich vzhledem, odmastíme je, případně zbrousíme dohladka a potáhneme fólií nebo tapetou (např. samolepicí D-C-fix). Dbáme na to, abychom pokryli nejprve čelní stranu, okraje potahu ohnuli dovnitř a pečlivě seřízli podle záhybů.

Zasazení pantu do připraveného otvoru nových kuchyňských dvířek a připevnění pantu šroubky.

Můžeme ale také zakoupit nová dvířka, fóliová či s povrchovým frézováním, nebo opatřená digitální grafikou.

V takovém případě je vhodné motiv z kuchyňských dvířek přenést i na obklad (např. grafiku Overface na celoskleněný obklad z Grafoskla). Celoskleněný obklad nahradí klasické keramické obklady.

Ať už zvolíme jakoukoli variantu, měli bychom styl dvířek sladit s ostatním zařízením kuchyně. Zakoupíme i modernější úchyty, případně nový dřez a vodovodní baterii.

Zaměření otvorů pro šroubky k připevnění kování.

3. Připevnění nových dvířek

U nových kuchyňských dvířek přesně vyměříme místa vyhloubení otvorů pro panty. Jejich velikost se pohybuje (podle typu pantu) od 10 do 14 mm. Umístění pantu bývá obvykle 10 cm od horního i spodního okraje a 5 mm z boční strany dvířek. Průsečík těchto rozměrů tužkou označíme a vyhloubíme okolo něj kruhový otvor o průměru 35 mm.

Do připravené - vyvrtané prohlubně nasadíme pant a přes každý otvor pro šroubek tužkou označíme bod pro vrtání. Poté pant sundáme a v místech bodů vyvrtáme díry pro snazší šroubování. Nakonec dojde opět k nasazení pantu do otvoru – připevníme ho dvěma šroubky.

Montáž čel zásuvek a pantů včetně nasazení nových dvířek s grafikou Overface.

4. Příprava pro nasazení

Mají-li kuchyňská dvířka už panty, zasadíme je do korpusu kuchyňské linky. Nový pant a jeho podložky by měly ve většině případů skrýt staré otvory pro šroubky. Pokud ne, můžeme je zatmelit dvousložkovým tmelem. Ten po vytvrdnutí (asi po 10 minutách) zbrousíme.

Do vytvrdlého tmelu vyvrtáme otvory nové. Protikus – křížový kotvicí plíšek – nacvakneme nebo přichytíme šroubky do pantu, který je již upevněn ve dvířkách.

5. Instalace úchytů

Když jsou všechna nová dvířka na místě, namontujeme úchyty. Předtím si ještě rozmyslíme, zda chceme úchyty na dvířkách namontovat na šířku, nebo na výšku kuchyňských dvířek. Poté už stačí vyměřit místa pro vyvrtání otvorů na šroubky a úchyty přes ně upevnit.

Co je grafosklo
je unikátní interiérový systém tvořeným skleněnými prvky různých rozměrů, do nichž jsou zalaminované motivy vytvořené buď z textilií nebo pomocí digitálního tisku. Z grafoskla se vyrábějí například obkladové panely na stěny, povrchy některých kusů nábytku (např. koupelnových skříněk), anebo i celé skleněné dveře či skleněné stěny. Použitím grafoskla na různých místech v domácnosti lze sjednotit její design.

6. Montáž celoskleněného obkladu

Samotnou montáž celoskleněného obkladu začneme odšroubováním zásuvek či elektrických vypínačů umístěných na zdi za linkou.

Před montáží celoskleněného obkladu odmontujeme zásuvky a elektrické vypínače.

Po nalepení obkladu našroubujeme krytky elektrických zásuvek a osvětlení.

Případnou novou polohu vypínačů a elektrických zásuvek si dobře rozmyslíme, protože do celoskleněného obkladu je třeba tyto otvory udělat už během výroby. Žádné dodatečné vyřezávání do skla není možné! Na základě přesných rozměrů bude mít celoskleněný obklad odpovídající otvory, které umožní pohodlné namontování těchto elektrických vývodů.

K napasování skla za kuchyňskou linku je třeba aspoň dvou lidí.

7. Nanesení lepidla

Grafosklo můžeme přilepit i na dlaždičky (nejsou-li hodně popraskané a nevytvářejí-li nerovnosti). Obklad před nanesením speciálního lepidla s vysokou přilnavostí odmastíme vodou s kapkou jaru či technickým lihem.

Lepidlo nanášíme rovnoměrně na odmaštěný podklad.

Poté nanášíme lepidlo speciální pistolí na stěnu v roztečích bodů přibližně 20 x 20 cm. V této fázi je třeba mít Grafosklo připravené v kuchyni. Potřebujeme ještě dalšího pomocníka, který s námi obklad zvedne a zasadí do zdi. Od nanesení lepidla zbývá asi 15 až 20 minut, během nichž lze Grafosklo za linku nalepit.

Tip odborníka

Dvířka musí být odolná

Nábytková dvířka by měla tvořit speciální MDF deska, ošetřená speciálními disperzními lepidly. Ta se aktivují teplem a zaručují, že povrchový fóliovaný materiál dokonale přilne. Samozřejmostí je stálost lepidla vůči nejrůznějším tepelným výkyvům.

Digitální grafika Overface v tomto případě vyspělé výrobní postupy a techniky aplikace zaručují stálost barev. Tento postup způsobuje vysokou povrchovou pevnost a dokonalou ochranu celým dvířkům.

Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám