Hlavní obsah

Ozdobte si skleničky po vzoru mistrů

Právo, Ester Čaplová

Leptání skla nemusí již být výsadou mistrů sklářů. Díky leptací pastě můžeme i my doma vytvořit třeba ze zavařovací sklenice skvost hodný obdivu.

Foto: Ester Čaplová, Právo

Ozdobné skleničky si můžeme snadno vyrobit i doma.

Článek

Co potřebujeme

  • Hladká sklenice bez ozdob, leptací pasta (350 Kč), samolepicí šablona (20 Kč), tenký štětec - vše k dostání ve výtvarných potřebách.
  • Leptací pasta je sice dražší, ale při nákupu sklenek třeba na víno ve slevě, kdy stojí sada většinou do 100 Kč, uděláte z nich sadu, která má daleko vyšší hodnotu než cena leptací pasty. Navíc pasta nám stačí na několik sad skleniček, spotřeba je totiž minimální. Leptací pasta je chemikálie, vždy si pečlivě přečteme návod a rady výrobce!
Foto: Ester Čaplová, Právo

Vše, co potřebujete k leptání skla, je k dostání ve výtvarných potřebách.

1. Nejprve pořádně odmastíme sklenici, neboť na mastná nebo znečištěná místa by leptací pasta nemusela působit. Poté si připravíme zvolený obrázek ze šablony, vystřihneme, přilepíme na sklenici v místech, kde chceme mít vyleptaný motiv.
2. Štětcem začneme pomalu natírat vystřižená místa v šabloně, až jsou všechna vyplněna.
3. Natíráme důkladně, aby žádné místo nezůstalo prázdné, protože oprava není možná. Necháme působit cca 15 minut nebo podle doporučení výrobce. Každá pasta může mít jinou dobu působení. Přebytečnou nezaschlou pastu můžeme štětečkem setřít a vrátit do skleničky pro další použití.
4. Nakonec vezmeme sklenici a začneme postupně leptací pastu vymývat štětcem pod proudem vlažné vody.
5. Jakmile je pasta pryč, šablonu odlepíme a sklenici ještě dokonale umyjeme a vyleštíme. Motiv pořádně vystoupí, až bude sklenice úplně suchá. Použitou šablonu uložíme pro naše další výtvarné počiny.
FOTO: Ester Čaplová, Právo

RADY& tipy

Pokud máme doma raznice, můžeme si libovolný motiv vytvořit na tvrdším papíru a pak přilepit lepicí páskou na místo, které chceme leptat.

Další možností, jak si vytvořit šablonu třeba se jménem a datem (např. na sklenice pro novomanžele), je napsat libovolný text vybraným typem písma v počítači, vytisknout jej a pak vyříznout ostrým prolamovacím nožíkem. Lepicí páskou pak šablonu textu přilepíme na požadované místo.

Jestliže šablonu v některém místě přetáhneme a potřeme leptací pastou, vlhkým hadříkem ihned setřeme. Pasta začíná působit až po několika minutách, tudíž naše práce není zničená.

Chceme-li leptat barevné sklo, vyplatí se nechat působit dvojnásobně dlouhou dobu, než jakou doporučuje výrobce na bílé sklo.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si vtipný domeček na sáčkový čaj

Pijete rádi čaj? A vyhovuje vám ten sáčkový? V tom případě si můžete udělat zásobník na čajové sáčky v podobě dřevěného domečku. Polotovary na domečky se dají...

Jak navrátit zašlému dřevu znovu lesk

Dřevo je oblíbený materiál, který nás vrací k přírodě, ke starým hodnotám. Je teplé na omak, dokáže prostor zútulnit, zpříjemnit. Jeho životnost prodloužíme...

Mozaika s trojrozměrným efektem, jak na ni

Malovaná mozaika je další možností tvorby mnohabarevné kostičkové skládačky. Namalovaným kaménkům dodá skutečný vzhled trojrozměrně působící 3D lak.

Výběr článků

Načítám