Hlavní obsah

Ozdobte si květináče na bylinky

Právo, Miroslava Kubišová

Pažitku, tymián, meduňku, majoránku, rozmarýnu, dobromysl a další koření si můžeme pěstovat doma přímo na okenním parapetu. Když zasadíme bylinky do ozdobných květináčků, vytvoříme si malou hezkou zahrádku, a není od věci pomoct si malou nápovědou.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Praktické květináče s nápovědou.

Článek
1. Obyčejné květináče z pálené hlíny natřeme zvenku i uvnitř Balakrylem tak, aby prosakující voda nepoškodila nátěr. Balakryl můžeme tónovat vodou rozpustnými barvami, každý květináč trochu jiným odstínem, třeba do tyrkysové, modré, bleděmodré či fialové barvy.
2. Na papír obkreslíme z boku obrys květináče a na tuto plochu si rozvrhneme dekoraci. Na lem květináče napíšeme český nebo latinský název bylinky, který můžeme zasadit do rámečku se zahrádkou, a pod ním si rozvrhneme kresbu bylinky.
3. Štětcem nebo nejlépe trubičkovým perem s barevnou tuší pak na okraj květináče napíšeme název rostlinky. Nápis si můžeme předepsat měkkou tužkou. Po zaschnutí tuš přestříkáme průhledným (akrylovým) lakem, čímž ochráníme tuš před vodou.
4. Kolem nápisu domalujeme tenkým štětcem namočeným do akrylové barvy ozdobný vlnitý rámeček s barevnými puntíky. Lem nádoby doplníme dokola plůtkem, mezi jehož laťkami symbolickými tečkami naznačíme různobarevné, vykukující bylinky.
5. Bylinku, třeba meduňku nebo tymián, lehce načrtneme tužkou na plochu květináče. Štětcem a akrylovými barvami ji pak hezky vymalujeme. Žilky na lístcích pěkně vyniknou, vytáhneme-li je světlou barvou. Okraje světlých lístků pak zdůrazníme tmavší zelenou.
6. Malovat lze i podle šablony. Vyplatí se to, když malujeme více stejných květináčů, nebo si nejsme jisti malbou na zaoblené ploše nádoby. Na čtvrtku pevnějšího papíru nakreslíme rovné lístky pažitky a nůžkami prostřihneme místa, přes která naneseme barvu.
7. Vystřihnutou šablonu přilepíme samolepkou v několika místech na květináč. Štětec namočíme trochu do akrylové barvy, přebytek otřeme a přes šablonu ji tupujeme. Při tupování se dotýkáme plochy jen špičkou štětce a nanášíme barvu lehkým poťukáváním.
8. Malbu šablonou můžeme oživit štětcem. Tmavší zelenou tak domalujeme okraje listů a také přidáme výhony květenství. Paličkovitý květ pažitky naznačíme skupinou světlých a tmavě růžových teček, které lze přes sebe překrývat.
9. Jestliže si nepamatujeme, na která jídla se pěstované bylinky používají, doplníme květináče popisem. Perem a tuší jednoduše na zadní stranu květináče napíšeme text, který po zaschnutí přelakujeme průhledným lakem.
10. ve shodě s horním okrajem plůtku na květináči ozdobíme i spodní mističky. Misku ze strany nejdřív natřeme stejnou barvou jako květináč a potom okraj kolem dokola domalujeme.
11. Květináče s nápovědou jsou hotovy.

Doporučujeme

  • Balakryl v bílé barvě koupíme v drogerii, jeden kilogram asi za 145 Kč.
  • Balakryl můžeme tónovat vodou rozpustnými barvami, například akrylovými, vodovými, temperovými a rozpustnými hlinkami, které používáme při malbě zdí.
  • Akrylový lak ve spreji a akrylové barvy i v celých barevně sladěných sadách koupíme ve výtvarných a hobby potřebách.

Reklama

Související články

Jarní péče o růže

Růže, jako královny podmanivé krásy, potřebují právě v těchto dnech zasadit, aby se staly ozdobou naší zahrady či předzahrádky. Poradíme vám, jak postupovat...

Vyšperkujte si papírovou krabičku na tajnosti

Pokud se vám líbí patchwork, ale s jehlou a nití se příliš rádi nemáte, nebo obdivujete jemné intarzie, ale bojíte se do jejich výroby pustit, můžete si zkusit...

Výběr článků

Načítám