Hlavní obsah

Okouzlující palác Stoclet zůstává nepřístupný

BRUSEL

Mramorem obložený palác Stoclet se řadí mezi jeden ze zázraků moderní architektury. Dochoval se v původní formě včetně vnitřního vybavení a zdobí bruselskou třídu Tervuren. Kvůli vleklému dědickému sporu je Stoclet pro veřejnost nepřístupný. Jeho cena se odhaduje na závratných 80 miliónů eur.

Článek

Tato částka ale není zas až tak nepochopitelná, protože součástí domu je mimo jiné i překrásná výzdoba od fenomenálního malíře Gustava Klimta.

Jen vnitřní vybavení domu odhadla aukční síň Christie´s na 18,7 miliónu liber. Belgie požádala o zařazení paláce Stoclet do seznamu památek UNESCO, ale nezbývá jí než čekat na ukončení dědických sporů.

Stoclet vybudoval rakouský architekt Josef Hoffmann. Zakázka na stavbu svého bruselského rodinného sídla od finančníka Adolphe Stocleta znamenala pozitivní posun v rozvoji jeho kariéry.

Získal ji v roce 1904, stavba se ale protáhla až do roku 1911. Výsledkem spolupráce nekonvenčního a velkorysého investora s nadaným architektem je nic menšího než dům dotažený do posledního detailu. Sami jeho obyvatelé mu přezdívali "kouzelný ".

Mezi čtyřmi desítkami místností je koncertní sál i s pódiem, velkorysé koupelny, herny, salony, fontány na chodbách. Na zahradě nechybí altán ani tenisový kurt, dokonce ani krytá promenáda.

Majitelé, kteří se pro umocnění dojmu oblekali do šatů, které ladily s květinovou výzdobou, pořádali velkolepé večírky pro tehdejší kulturní elitu, hostem zde byli i hudební skladatelé Claude Debussy či Igor Stravinkij nebo básník Jean Cocteau.

GUSTAV KLIMT

Rakouský malíř (1862 - 1918) patří k nejvýraznějším představitelům stylu secese. Jeho obrazy plné sytých barev, výrazných linií a geometrických ornamentů, jsou plné napětí a pohybu.  Klimt maloval také velmi rozměrné  alegorie a obrazy s mýtickými tématy.

Hlavním objektem pro Klimtovy obrazy a jeho největší inspirací byly ale ženy. Na svou dobu odvážné a provokativní akty a portréty  byly trnem v oku zejména tehdejší malířské obci. Portrétované objekty si o po více než sto letech uchovaly lehce dekandentní erotické kouzlo. Dodnes  neztratily svou působivost, pokud byste vešli do galerie, kde by byl byť jediný Klimtův obraz, přitáhne vaše oči jako magnet. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám