Hlavní obsah

Okoukanou vázu lze snadno ozvláštnit zapékací fólií

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okoukala se vám již stará vázička? Inovujte ji do nové podoby zapékací fólií.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Váza ozdobená zapékací fólií

Článek

Díky fólii lze vytvářet nový design na skle, porcelánu, kovu nebo keramice.

Postup
1. Zapékací fólie se prodává v různých barvách či s africkými motivy - srst tygra, leoparda, zebry, žirafy - ale také v barevném transparentním provedení.
2. Průsvitnou barevnou fólii jsme použili na skleněnou vázu. Z fólie vytvoříme motiv vodní trávy. Z barevných kartiček nahodile vystřihujeme nůžkami různě zvlněné, širší i užší proužky.
3. Před nalepením proužky namočíme v míse s vlažnou vodou. Po chvíli se spodní krycí papírová vrstva promočí a barevná fólie se uvolní stejně, jako u obtisku.
4. Fólii lehce stáhneme z podkladu a umístíme ji na váze. Vodní trávu lepíme ode dna směrem nahoru. Po přiložení na sklo můžeme s fólií na hladkém povrchu ještě chvíli hýbat.
5. Po umístění fólii uhladíme stěrkou a vytlačíme vodu i vzduchové bublinky. Nejsme-li s dekorací spokojeni, lze ji ještě dlouhou dobu po nalepení slupovat a opravovat.
6. Vzájemným překrýváním transparentních barev vznikají další odstíny. Využijeme tohoto efektu a lepíme různě dlouhé trávy nahodile přes sebe. Překřížení trávy vznikne i průhledem z přední na zadní stěnu skleněné vázy.
7. Z fólie můžeme vystřihnout i jiné tvary - třeba rybičky, které umístíme nad trávu, jakoby proplouvaly kolem vázy. Rybku si nakreslíme tužkou na krycí papírovou vrstvu fólie a po obrysu ji vystřihneme.
8. Fólii můžeme uplatnit třeba i na kovový podnos. Ozdobíme jej několika kvítky kopretin, vystřiženými z bílé neprůhledné fólie. Kytičku nejdřív nakreslíme na papír a vystřihneme šablonu, kterou několikrát obkreslíme na spodní papírovou stranu fólie.
9. Dekoraci ze zapékací fólie necháme důkladně zasychat po dobu dvaceti čtyř hodin a pak ji zafixujeme. Kovový tác i skleněnou vázu vložíme do kuchyňské trouby (pozor! kov ale nesmí do mikrovlnky!!) nastavené na pečení a zahříváme ji na teplotu 180 °C. Dekoraci fixujeme po dobu 30 minut.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Zapékací fólie Color-Decor je k dostání ve výtvarných potřebách za 119 Kč v sadě několika barev nebo vzorů.
  • Po nalepení na povrch a zafixování v troubě dekorace z fólie trvale drží a vázu, hrneček či jiné nádobí lze běžně mýt v teplé vodě se saponátem.

Reklama

Související články

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Vyrobte si efektní šperkovnici na drobnosti

Ozdobnou krabičku lze použít jako krabičku dárkovou, pro ukládání šperků a bižuterie nebo dalších drobností. Základem je dřevěné pouzdro, které ozdobíme podle...

Výběr článků

Načítám