Hlavní obsah

Nová paneláková koupelna dostala romantické barvy

Když otevřete jakýkoli módní časopis, tak vás zahltí informace o tom, co je trendy neboli módní. I časopisy věnované bydlení vás zahrnou dlouhým výčtem trendů. Hlavní rozdíl mezi oblečením a vybavením interiéru je zcela zřejmý – šaty, které vyjdou z módy, nebo vás přestanou takzvaně bavit, klidně odhodíte. Zařízení bytu je ovšem příliš nákladné, abychom 
ho měnili podle toho, co si právě vymyslí v Paříži nebo Miláně. A o koupelně to platí dvojnásob.

Článek

Koupelna totiž představuje nejobtížnější místnost na zařizování. Zatímco nábytek v obýváku přestěhujete celkem snadno, v koupelně to tak snadné není. Zejména kvůli rozvodům a odpadům, jejichž změna vyžaduje destrukci celé koupelny. Ale ani výběr obkladů není nic lehkého. Pokud si vyberete hodně náročné barvy nebo výrazný dekor, tak vás, jak tvrdí odborníci, přibližně do pěti let omrzí.

Pečlivě zvažovat každý krok

Rozvody vody, odpad, baterie, umístění vany a sprchového koutu, elektrické zásuvky – všechno je totiž propojeno. Posunete umyvadlo a potřebujete opravit obklad, a tak bychom mohli pokračovat donekonečna. Proto se skutečně vyplatí důkladně přemýšlet a pečlivě zvažovat každý, i ten sebemenší, krok.

Koupelna se stává po kuchyni a obývacím pokoji, jak vyplývá z výzkumu společnosti Laufen, nejdůležitější místností v bytě a její význam stále roste. Současným trendem je posun funkce koupelny od místa hygieny k místu nabízejícímu i funkci relaxační. Slovo trend bylo v tomto hodnocení použito právě v souvislosti, která by měla být pro bydlení rozhodující. Jedná se totiž o životní styl.

Zvítězila pátá varianta

Ale zanechme úvah a věnujme se jednomu konkrétnímu příkladu. Na společnost Panelreko se na základě našeho doporučení obrátil mladý pár Petr a Lucie, kteří chtěli zrekonstruovat svůj první byt. Jejich základními požadavky, pokud se koupelny týče, bylo její spojení s WC, zabudování prostorné vany a umístění pračky v nově vzniklém prostoru.

Koupelna je široká jenom 1,2 metru. Také příčka oddělující obývací pokoj od kuchyně se investorům zdála poněkud zbytečná.

Dispozice bytu umožňovala vytvořit pět variant možného řešení, z nichž nakonec byla realizována poslední, tedy pátá varianta. Za pozornost jistě stojí také třetí varianta, která obývací prostor široce otevřela a řešila alespoň částečný přístup denního světla do koupelny spojené s WC.

Důraz na netradiční obklady

Zrcadlo přes celou stěnu

Do koupelny se po stavebních úpravách pohodlně vešla 
180 centimetrů dlouhá vana a ještě zbylo místo na praktickou odkládací plochu. Ze zařizovacích předmětů jistě zaujme atypické umyvadlo, které do vymezeného místa padne jako ulité, také tady majitelé ocení skvělý rohový odkládací prostor. Zbývá ještě dodat, že umyvadlo zdobí také viditelný nerezový sifon.

Jak je z příslušných fotografií patrné, dá se rekonstrukce koupelny zvládnout i bez tradiční skřínky pod umyvadlem. Plně ji nahrazuje, jak shodně konstatují Petr a Lucie, nenápadná skříňka nad pračkou. Vhodné umístění mezi zdí a pračkou našlo závěsné WC.

Čistá plocha obkladů

„Zrcadlo přes celou stěnu je něco, čeho se zákazníci obávají. Už mnohokrát se ale prokázalo, že když je vhodně umístěno, interiér opticky zvětší. V zrcadle by se měl odrážet například průhled do volného prostoru, nebo čistá plocha obkladů. Zrcadlo by mělo končit minimálně 15 centimetrů nad hlavou nejvyššího člena rodiny,“ poznamenává pracovník z realizační firmy a dodává: „V této rekonstrukci koupelny se podařila i volba výmalby, která je volena přesně v odstínu obkladů. Jejich rozměr 30–60 cm dává celé koupelně opravdu zajímavý ráz, instalační šachtu zakrývají originální dvířka, která, když jsou zavřena, jsou téměř neviditelná.”

Luxferový prosvětlovací pruh neprošel

“U dveří jsme, s ohledem na ostatní vybavení,” dodává ještě pracovník firmy, “volili fólii s dezénem olšového dřeva. Jako osvěžení nebo spíše doplnění stylu jsme navrhovali luxferový prosvětlovací pruh – buď směrem do obývacího pokoje, nebo do kuchyně. Od tohoto záměru však slečna Lucie nakonec upustila.

V kuchyni jsme osadili novou kuchyňskou linku v kombinaci vanilka – olše, stěny kuchyně i obývacího pokoje byly vymalovány příjemnou žlutou barvou. Při rekonstrukci takto malého bytu doporučuji dobře zvážit rozsah rekonstrukce. Byt je totiž při rekonstrukci, na rozdíl od větších bytů, jen velmi obtížně obyvatelný.“

Projekty a foto: Archiv společnosti Panelreko

Jan Chára, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám