Hlavní obsah

Nenáročná renovace oživila vzhledově nevyhovující kuchyň

Právo, Sylva Svobodová

Stará paneláková kuchyně byla plně funkční, ale vzhledově už nevyhovovala. A tak majitelé vyměnili pouze čelní nábytková dvířka a keramický obklad nahradili celoskleněným.

Foto: archiv firmy TRACHEA (10x)

Paneláková kuchyňská linka má dobrou dispozici, majitelé nejsou spokojeni pouze s jejím vzhledem. Proto se rozhodli vyměnit pouze čelní dvířka.

Článek

Jestliže nám vyhovuje dispozice kuchyně a má i zachovalý korpus, je zbytečné ji vybourat. Stačí vymontovat čelní dvířka a nahradit je novými. Kuchyň dostane jiný kabát a my podstatně ušetříme.

V našem případě majitelé zvolili jako obklad designové Grafosklo a nábytková dvířka s digitální grafikou Overface.

Finální proměna kuchyňské linky: nová čelní dvířka s hladkým dekorem mají abstraktní motiv, technika digitální tisk Overface. Obklad za linkou Grafosklo, které je dokonale hladké, beze spár a na rozdíl od keramických dlaždic se skvěle udržuje.

Kolik tato renovace stála? Nová dvířka s grafikou 8131 Kč (nová linka by vyšla cca na 42 000 Kč). Obklad Grafosklo za 27 104 Kč.

Demontáž původních dvířek

Můžeme si pozvat odbornou firmu, ale šikovný kutil práci zvládne sám. Linka se odstrojuje v pořadí od shora dolů.

Vyjímáme přitom nejen původní dvířka, ale i panty (dobře to jde s elektrickým šroubovákem). Pracujeme pomalu a snažíme se neponičit korpus kuchyňské linky.

Původní dvířka sundáváme směrem od shora dolů, vyjímáme i všechny panty. Práce netrvá dlouho.

Na nových dvířkách dobře vyměříme místa vyhloubení otvorů pro nové panty. Jejich velikost se pohybuje od 10 do 14 mm. Zpravidla je pant 10 cm od horního i spodního okraje a 5 mm z boční strany dvířek.

Vložení a přišroubování pantu do vyvrtaného otvoru dvířek.

Průsečík těchto rozměrů si označíme a vyhloubíme okolo něj kruhový otvor o průměru 35 mm. Do této prohlubně se nasadí pant a přes každý otvor pro šroubek se tužkou označí bod pro vrtání.

Poté se pant sundá a v místech bodů se vyvrtají dírky pro snazší šroubování.

Následně nasadíme pant zpět do otvoru a dvěma šroubky ho připevníme. Takto připravíme všechna dvířka.

Nasazení nových dvířek

Nová kuchyňská dvířka opatřená panty zasadíme do korpusu kuchyňské linky. Nový pant a jeho podložky by měly skrýt staré otvory pro šroubky (jinak je lze zatmelit dvousložkovým tmelem).

Poté protikus (křížový kotvicí plíšek) nacvakneme nebo přichytíme šroubky do pantu upevněného ve dvířkách.

Nasazení nových čelních dvířek - stará kuchyně se nám mění doslova před očima v jinou.

Pokračujeme montáží úchytek. Rozmyslíme si, zda úchytky namontujeme na šířku nebo výšku kuchyňských dvířek. Vyměříme místa pro vyvrtání otvorů na šroubky a úchytky přes ně upevníme.

Na řadu přichází montáž úchytek. Mohou být upevněny na šířku i výšku kuchyňských dvířek.

Čela zásuvek necháme nakonec. Podle starých upravíme výšku a stranové nastavení nových. Pak stará demontujeme a nahradíme novými.

Montáž celoskleněného obkladu

Odšroubujeme zásuvky a elektrické vypínače. Grafosklo lze nalepit rovnou na původní keramické dlaždice, pokud jsou dostatečně pevné a nepoškozené, odmaštěné jarovou vodou nebo technickým lihem.

Usazení celoskleněného obkladu za kuchyňskou linku. Lepidlo se nanáší pistolí v roztečích bodů cca 20 x 20 cm.

Nanášíme lepidlo pomocí pistole na stěnu v roztečích bodů 20 x 20 cm. K ruce si vezmeme dalšího pomocníka a společně s ním grafosklo přesně napasujeme na zeď.

Od nanesení lepidla máme cca 15-20 minut k nalepení Grafoskla za linku. Na tento celoskleněný obklad vyvíjíme tlak po dobu 15 minut, aby na stěnu dobře přilnul.

Při pasování celoskleněného obkladu potřebujeme k ruce dalšího pomocníka. Sklo pečlivě usadíme za linku a pak asi 15 minut vyvíjíme souvislý tlak, aby obklad dobře přilnul ke stěně.

Vyplatí se vložit pod skleněný obklad podpěrky, obklad tak zůstane na svém místě a v důsledku hmotnosti nesklouzne ani o milimetr dolů. Vytvrzení lepidla trvá 24 hodin, pak už můžeme kuchyňskou linku bez obav používat.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Co je co:

Overface je digitální technologie, která umí přenést do povrchu hladkých ploch vybraný motiv, dekor nebo fotografii. Majitelé renovované kuchyně si vybrali abstraktní motiv vlny v zajímavých barevných odstínech.

Grafosklo je designové sklo, jde o systém dvou nebo jednoho skla vždy se speciální bezpečnostní fólií a vnitřním motivem - digitálním tiskem nebo textilií. Do skla může být zatavena i přírodnina, např. herbářové květiny, plátky dýhy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám