Hlavní obsah

Malování nemusí být několikadenní dřina

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malování už nemusí zdaleka být několikadenní utrpení. Stačí jen promyslet správný postup a zvolit nejpohodlnější a nejšikovnější pomůcky. Na trhu seženete mnohé nástroje i materiály. Víte, co je na co?

Článek

Malířské válečky se liší především materiálem, z něhož je vyroben jejich potah. Kromě prvotně a nejdéle používaných přírodních materiálů vyznačujících se nejen vysokou kvalitou, ale i dlouhou životností, to jsou nejrůznější druhy umělých vláken.

Válečky

  • Rozšířené jsou válečky s potahem z polyesteru, a to buď vyrobeného pletením (předností je nízká cena), nebo tkaním (vysoká kvalita). Dalším umělým materiálem na výrobu potahů válečků je polyakryl, který nalezneme u střední třídy výrobků.

:.Souprava pěnového úzkého válečku s miskou (Spojené kartáčovny) - vlevo. Souprava v odlehčené verzi pro ženy (Ciret).

  • Nejvyšší kvalitu mají válečky s potahem z polyamidu, proto je rádi používají profesionálové. Poslední skupinu představují válečky s pěnou. Obecně platí: čím větší množství a čím menší velikost bublinek, tím lépe. Povrch pěnového válečku pak může být ještě upraven, např. nanesením tzv. floků (drobných chloupků z umělého vlákna).
  • Při výběru válečku bychom měli mít jasno, na jaký povrch budeme nanášet barvu. Tím je totiž obvykle dán jeho rozměr, tj. průměr jádra a také délka. Velké lakovací válečky mívají jádra o průměru 44 a 48 mm. Větší, 54 mm široká jádra, mají modely pro malbu na sádrokarton a na stěny se pak maluje opět s válečky o šířce jádra 44 mm.
  • Na tato jádra se ale obyčejně nasazují tzv. polstry, které je rozšíří na 53, 63 nebo 68 mm. Při výběru polstru zvolíme takový, který nebude nasakovat barvu. Jinak by váleček při práci ztěžkl a vytékala by z něj barva.

:.Dekorační váleček vzor Růže, délka 180 mm (Spojené kartáčovny) - nahoře. Kreativní pěnové válečky (Ciret) - vlevo a Profi váleček polyamidový, na disperzní a latexové barvy (Color Expert Štorch) - vpravo dole.

  • Válečky se vyrábějí nejčastěji v délkách 5-61 cm a délka jejich vláken se pohybuje od 4 do 22 mm. Delší vlákna jsou vhodnější na členitější povrchy. Pro vytvoření zajímavého tzv. 3D vzhledu zvolíme tzv. kreativní váleček. Jeho povrch je různě zdoben tak, aby za sebou zanechával barvu nanesenou v různých útvarech tvořících pak na zdi více či méně plastický vzor.
  • Válečky se prodávají buď v setu, tj. držák s válečkem a k tomu eventuálně i nádobka na barvu, mřížka na otírání přebytečné barvy a teleskopická násada, anebo je možné kupovat každý z kusů sady zvlášť.
  • Nejlevnější válečky s držákem pořídíme za necelých 30 Kč, vysoce kvalitní válečky bez držáku stojí i o 100 Kč více.

Válečky na dlouhé rukojeti

K novinkám v oboru již několik let patří válečky, které se do barvy nenamáčí, ale jsou plněny barvou zevnitř (vhodné pro použití s disperzními barvami). Práce vypadá tak, že do duté rukojeti nejprve nasajeme barvu, jíž během malování pomocí pístu nebo spouště (v závislosti na systému) vtlačujeme dovnitř válečku a ten ji pak přenáší na malovaný povrch.

:.Fasádní válec s teleskopickou tyčí (Color Expert Štorch).

  • Tento systém využijí jak profesionálové, tak běžní amatéři, protože kromě pohodlnější a rychlejší práce právě tento systém zaručuje nejčistší práci.
  • Cena některých kvalitních systémů se pohybuje pod hranicí tisícikoruny, náhradní váleček pak stojí přes 200 Kč.

Štětce

Štětce se hodí především na malé, nebo hůře přístupné plochy. Štětcem malujeme tam, kde potřebujeme dosáhnout velké přesnosti a práce vyžaduje velkou pečlivost. Mohou být osazeny jak čistě přírodními štětinami (nejčastěji z čínského prasete), tak nejrůznějšími druhy syntetických vláken. Anebo směsí obou druhů.

:.Sada štětců (Color Expert Štorch).

Umělá vlákna bývají nejvhodnější pro natírání akrylátovými a vodou rozpustnými barvami.

  • Přírodní štětina mívá tendenci ve vodě bobtnat, proto si nejlépe poradí se syntetickými barvami. Přesná pravidla, pro jaký druh barvy se který štětec hodí, si ale většinou nepotřebujeme pamatovat. Výrobci štětců nám totiž správnou volbu usnadňují přehledným a srozumitelným označením každého výrobku. V popisku výrobku se často dočteme i druh práce, pro kterou je určen.

:.Štětec zárohák (Spojené kartáčovny) - nahoře. Plochý štětec s dřevěnou rukojetí (Ciret) dole.

  • Štětce se prodávají od částek začínajících na hranici desetikoruny, v závislosti na velikosti a použitém materiálu.

Maskovací pásky

Maskovací pásky slouží k zakrytí míst, které chceme uchránit před barvou a k vytvoření ostrých rovných hran malovaných ploch.

:.Maskovací páska s vysokou UV stálostí. (Color Expert Štorch) - vlevo. Maskovací páska (Spojené kartáčovny) - vpravo.

  • Podle toho, jak velkým nástrojem natíráme, volíme šířku pásky. Při natírání malým štětcem si vystačíme s úzkou páskou. Tam, kde malujeme válečkem, použijeme pásku širší.
  • Pásky se vyrábějí buď z papíru, eventuálně impregnovaného papíru a z PVC. Papírové pásky jsou snadno tvarovatelné, což oceníme při zakrývání tvarově složitějších míst. Hodí se ovšem především k práci v interiéru, kde ji můžeme bez rizika potíží zanechat nalepenou i delší dobu.

:.Maskovací pásky (Ciret)

  • Maskovací pásku o šíři 48 mm a délce 50 m v papírové verzi pořídíme za necelých 40 Kč. Pásku obdobných rozměrů, navíc odolnou vůči vlhku, UV záření a schopnou přilnout i na hrubé povrchy za necelých 180 Kč.

Zakrývací fólie

Zakrývací fólie, neboli CQ (z anglického „cover quick“, zakrýt rychle) jsou ve skutečnosti jen praktickým spojením dvou prvků, které bychom patrně beztak při malování použili. Jde o igelitovou (eventuálně papírovou) fólii, jejíž jedna strana je zakončena maskovací páskou pro uchycení. Páska může být buď papírová, nebo textilní.

:.Zakrývací fólie se vstupem (Color Expert Štorch).

Pointou je rychlé a snadné použití. Fólie je totiž až do poslední chvíle složena do podoby několik centimetrů širokého pruhu, který nalepíme nad místo, jež hodláme zakrýt. Teprve potom ji rozbalíme. Díky tomuto postupu odpadá zdlouhavá a nepohodlná manipulace s roztaženou fólií o rozloze několika metrů čtverečních. Fólie se prodávají buď s praktickým odvíječem, nebo bez něj.

  • Ceny závisejí na rozměrech fólie, a na použitém materiálu. Začínají proto na částkách okolo 20 Kč, největší fólie mohou stát až pětkrát tolik.

:.CQ UV fólie s textilní páskou (Spojené kartáčovny) - vlevo. CQ papírová fólie (Ciret).

Malířské polštářky

Malířské polštářky jsou jakýmsi kompromisem mezi válečkem a štětcem. Mají plochý tvar, nejčastěji obdélníkový, jehož povrch je pokrytý hustou vrstvou drobných vláken, takže při nanášení barvy fungují jako štětec. Na rozdíl od něj však polštářky nanášejí barvu rovnoměrně a již první tahem.

:.Sada malířských polštářků (Color Expert Štorch).

Dobře se proto hodí nejen k nanášení barvy na volné ploše, ale hlavně k tzv. ořezávání (rovnému a přesnému ohraničení malované plochy, např. kolem hran a v rozích). Podle některých názorů je práce s polštářkem čistší než se standardním válečkem. Při namáčení ponoříme do barvy vždy jen několik milimetrů délky vláken.

  • Cena za devítidílnou soupravu polštářků je zhruba 150 Kč.  

Anketa

Malujete doma sami?
Ano, pomáhá rodina i přátelé
55,8 %
Ano, protože musím z finančních důvodů
35,8 %
Ano, ale už nikdy více
2,4 %
Ne, najímám si firmu
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1599 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám