Hlavní obsah

Kvalitní omítka musí splňovat náročná kritéria

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Vrchní omítky stavbu chrání před nepříznivým vlivem počasí, zároveň jí propůjčují i konečný vzhled. Na výběru správné omítky závisí krom jiného i kvalitní zateplení celé stavby.

Článek

Nároky kladené na vnější omítky jsou opravdu vysoké, protože musí dlouhodobě odolávat povětrnostním vlivům a chránit zdivo. Při volbě správné omítky bereme v potaz nejen výši pořizovacích nákladů, ale také dlouhou, bezproblémovou životnost a co možná nejsnadnější udržovatelnost. 

Ta správná by měla snižovat náklady na vytápění, tlumit hluk přicházející zvenčí a samozřejmě také chránit před vlhkostí. Měla by odolávat oslunění i rozrušení vlivem mrazu.

Vrchní omítka

Minerální, silikátové nebo silikonové probarvené omítky jsou nejčastěji používanými povrchovými úpravami.

Minerální strukturální omítky - Vybrat si můžeme mezi minerální rýhovanou omítkou nebo minerální zatíranou omítkou v bílém nebo probarveném provedení. Minerální omítky se rozmíchávají pouze s vodou a nanášejí se ve vrstvě umožňující vytvoření potřebné struktury (obvykle 1,5 až 4 mm, u břízolitů až 15 mm). Struktura se vytváří ještě za mokra pomocí plastových nebo polystyrénových hladítek.

Omítka by měla především chránit zdivo před rozmary počasí. Foto archív firem Cemix, Novabrik, Porotherm

Břízolitová omítka se po zavadnutí škrábe speciálními škrabkami. U minerálních omítek musíme počítat s egalizačním barevným nátěrem, který na závěr překryje a sjednotí případné barevné odlišnosti, a zejména zvyšuje odolnost proti povětrnostním vlivům.

Pastovité strukturální omítky

Jsou dodávány již namíchané v plastových kbelících v zrnitosti od 1,0 až do 3,0 mm, připraveny k okamžitému použití a aplikují se na připravený podklad. Obsah fungicidních a algicidních přísad zajišťuje při běžných podmínkách velmi dobrou odolnost vůči houbám, řasám a mechům.

Pastovitá akrylátová omítka

Používá se na všechny druhy běžných podkladů, splňuje téměř každé přání týkající se barvy a struktury. Výhodou je vysoká barevná stálost. Omítka výborně chrání zdivo před vlhkostí, je však nevhodná na sanační omítky a zateplovací systémy s minerální vlnou jako izolantem. Mezi pastovitými omítkami je ekonomicky nejvýhodnější.

Výběr omítky mnohdy usnadní orientaci v poněkud nepřehledném terénu. Foto archív firem Cemix, Novabrik, Porotherm

Silikátová pastovitá omítka

Jako pojivo obsahuje draselné vodní sklo. Vyznačuje se vysokou propustností pro vodní páru, čímž zajišťuje prodyšnost omítkového systému. Omítka je vhodná na všechny běžné minerální podklady včetně kontaktních zateplovacích systémů s minerální vlnou.

Silikonová pastovitá omítka

Má nejvyšší užitné funkční vlastnosti, především dobrou paropropustnost, nízkou nasákavost, vysokou odolnost proti povětrnosti a schopnost překrýt vlasové trhlinky v podkladu. Je velmi mikroporézní a používá se na všechny běžné minerální podklady i na sanační omítky. Omítka se vyznačuje prachoodpudivostí a samočisticím efektem.

Zajímavé struktury

Omítky se ještě za čerstva upravují do požadované struktury. Zatíraná struktura se vytváří klasickým stočením omítky plastovým nebo polystyrénovým hladítkem. Zrno se rovnoměrně rozvrství a vytváří stejnoměrně zrnitou strukturu. Rýhovaná struktura se provádí stejným nářadím. Hladítkem se odvalují hrubší zrna po podkladu ve vodorovném nebo svislém směru, nebo kroužením se vytváří točená struktura.

Mozaiková omítka

Spoustu možností nabízí pastovitá mozaiková omítka. Je tvořena směsí barevných kamínků pojených akrylátovou pryskyřicí. Používá se zejména na povrchovou úpravu soklů nebo jako dekorativní omítka na místa s vyšším rizikem otěru (např. schodiště, vstupní haly apod). Je paropropustná, pružná, odolná proti nárazům a má výrazný dekorativní účinek.

Lícové cihly

Ostře páleným lícovým cihlám se lidově říká zvonivky či klinkery proto, že při poklepu jasně zvoní. Kromě estetické funkce umožňují u vrstveného zdiva dosáhnout velmi dobrých tepelně akustických vlastností. Pálí se ze speciální hlíny při vysoké teplotě (cca 1100 °C) až do slinutí (spečení). Dobře odolávají povětrnostním vlivům, zaručují stálou krásu po mnoho let a nevyžadují prakticky žádnou údržbu.

Lícové cihly se stále teší velké oblibě. Foto archív firem Cemix, Novabrik, Porotherm

Jsou málo porézní, mají vysokou objemovou hmotnost a pevnost a díky tomu dobře snášejí mechanickou i chemickou zátěž. Fasáda z lícovek je velmi působivá a krásná, je ale nutné její precizní provedení. Vícevrstvé zdivo s odvětrávanou vzduchovou vrstvou se využívá na fasády domů. V tomto případě je však třeba provést i speciální konstrukční úpravy jako kotvení, odvětrání či dilatování.

Předpokladem pro dobrou realizaci režného zdiva je důkladné vyměření jednotlivých dilatačních úseků a přesné osazení spodní řady lícových cihel. V případě vícevrstvých stěn musíme pamatovat na větrací otvory v prvních a v posledních dvou řadách cihel.

Odvětrané fasády

Velké oblibě se těší samonosné odvětrané fasádní systémy budované suchou cestou. Jejich základní funkce je prostá: komínovým efektem odvětrávají plášť domu, a tím ho vysušují. Stavebnicový systém uzamykatelných překládaných kamenů je rozebíratelný a dá se s ním snadno manipulovat i po dokončení. Cihly Novabrik jsou vyráběny v deseti barevných odstínech s možností kombinací barev, hladkého a štípaného povrchu.

Správná omítka by měla být i dobrou zvukovou izolací. Foto archív firem Cemix, Novabrik, Porotherm

Tento systém také chrání dům před negativními dopady životního prostředí a klimatu. Díky svým technickým vlastnostem, samonosné konstrukci s překládanými a uzamčenými prvky, zpevňuje obvodovou konstrukci domu až o 30 %. Je vhodný na jakýkoli typ stavby - zděné, kamenné a kovové konstrukce, kombinované stavby, ideální je na dřevostavby.

Je odolný proti povětrnostním vlivům, má zvýšené tepelně-izolační vlastnosti, tím přináší i citelnou úsporu nákladů na vytápění a umožňuje bezproblémový odvod difúzních par.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám