Hlavní obsah

Koupelna plná nápadů vznikla díky rekonstrukci v panelákovém bytě

Každá rekonstrukce bytového jádra znamená krok kupředu. Osmdesát procent z nich zvyšuje standard užívání minimálně o několik tříd, patnáct procent řadíme mezi mimořádně zdařilé. Z této skupiny zůstává několik, které právem zaslouží označení zcela výjimečné. Pojďte se přesvědčit s námi.

Článek

První změna rekonstrukce bytového jádra je patrná již při vstupu do bytu. Předsíň bytu nepokračuje úzkou chodbičkou, z které se vcházelo do koupelny a na WC. Ve zkrácené podobě má nyní pravidelnější tvar a stále dostatečnou velikost. Nové umístění umožnilo získat pro koupelnu a WC více místa a vhodnější vnitřní řešení. Nejvýraznější, naprosto originální změnou je ale netradiční pojetí.

Tradiční rovné stěny a pravé úhly, se zde majitelé bytu rozhodli vyměnit za vlastní myšlenku a stěnu mezi koupelnou a WC si navrhli v oblouku. Atraktivnost je výrazně umocněna luxfery, které na této ploše z větší části nahrazují stěnu. Při často křivých stěnách paneláků se tato realizace stala pro subdodávající firmu výzvou.

Koupelna, to je také pohoda

Z neobvyklého dispozičního řešení získala především koupelna. Je překvapivě prostorná, s jasnou preferencí pohodlného přístupu jak k umyvadlu, tak k vaně. Širší vstupní část tak umožňuje pohodlné pobývání dvou lidí současně, aniž by si navzájem překáželi, jak je v běžných koupelnách typické. Na první pohled je zřejmé, že byl návrh koupelny připravován s neobyčejnou pečlivostí.

„Nechtěli jsme slevovat ze svých představ, ani pokud se týče vybavení, ani prostoru,“ vrací se do doby nedávno minulé majitel bytu, který si novou podobu koupelny a WC sám navrhoval.

„Koupelna pro nás není jen místem, kde si umyjeme ruce, plníme pračku, nebo se sprchujeme. Oslovila nás filozofie bydlení feng – shuei, která více než jen na rozmístění předmětů v bytě myslí na to, aby se člověk doma cítil co nejvíce příjemně a nic jeho pohodu nenarušovalo. K tomu pochopitelně patří i koupelna – v nové podobě je pro relaxaci úžasné místo. Když zhasnete v koupelně a necháte rozsvíceno na WC, skrz luxfery proniká do koupelny tlumené světlo. Pak už jen stačí připravit dlouhou koupel, kde nesmí chybět vonné soli, atmosféru doplnit rozsvícenou svíčkou a ztracená energie si vás už najde sama,“ doplňuje paní domu. K příjemné pohodě přispívá i temperovaná podlaha koupelny a WC.

Půdorys i detaily

„Nestává se často, aby nás zákazník vyhledal s tak jasnou a precizní představou, jak by mělo jeho nové jádro vypadat,“ nešetří chválou Robert Nauš ze společnosti, která se specializuje právě na rekonstrukce panelových bytů.

„Většinou zákazníci přicházejí pouze s obecnou představou. Pokud nemají konkrétní požadavky, jsme schopni jim, podle typu bytového jádra, doporučit některé z nejběžněji používaných úprav. Ve většině panelových soustav je současně možné měnit i dispoziční řešení. Nejčastějším požadavkem je získat více prostoru pro koupelnu. Podle našich zkušeností nejčastěji zákazníci zvolí některou z klasických variant – většinou se bojí experimentovat. Méně obvyklá řešení jsou sice náročnější a nelze je provádět rutinně, výsledek ale stojí zato.

Záleží ovšem na profesionálním přístupu realizační firmy, aby nepřistoupila na řešení, které by bylo v rozporu s předpisy, nebo bylo zřetelně nepraktické pro pozdější užívání koupelny. Takové požadavky je nutné zákazníkům vysvětlit a nabídnout jiné řešení, které by jejich představy splňovalo po všech stránkách. Koupelna nemusí být zajímavá pouze svým půdorysem – velkou službu, a to jak z praktického, tak i estetického pohledu, odvedou nejrůznější niky, nebo vyzděné police. U každého návrhu je nutné vycházet z představ a požadavků zákazníka.

Jen tak je možné připravit projekt a provést realizaci koupelny tak, aby byl zákazník spokojen. Je nutné si uvědomit, že koupelna bude muset vyhovovat po mnoho let. Není možné říci, že tento návrh je univerzální a bude vyhovovat každému. Koupelna může mít skutečně velmi mnoho podob. A jak je vidět z tohoto příkladu, i člověk z docela jiného oboru může přijít s velmi zajímavým a technicky reálným řešením, vycházejícím z jeho pohledu, jak on vnímá a vidí nejlepší koupelnu.“

Jednoduchost sklízí úspěchy

Pro koupelnu a WC byl v tomto bytě zvolen jednouchý, jednobarevný obklad s nenápadným plastickým vzorem ve světlé pastelové pistáciové barvě. „Váhali jsme mezi žlutou a zelenou barvou, z pohledu feng-shuei zvítězila zelená,“ doplňuje majitelka bytu. Při výběru se spoléhala na intuici, a jak výsledek dokazuje, nemýlila se. Dlažbu zvolili bílou. Spáry, možná, mohly být místo bílé raději světle šedivé – byly by praktičtější. Také doplňky byly záměrně zvoleny jednoduché, bez jakýchkoli okázalostí.

O to důležitější byl výběr materiálů a bezchybný vzhled. Místo nástěnného zrcadla bylo sklo vsazeno přímo mezi dlaždice. „Je to zajímavé a v poslední době stále častěji používané řešení. Zrcadlo je možné také olemovat úzkou, jednoduchou listelou. U zrcadla není žádné samostatné osvětlení. Jak zkušenosti manželů dokazují, při správně zvoleném umístění bodových, naklápěcích světel v podhledech je nasvícení zrcadla i pro běžné kosmetické úkony dostatečné.

Pračka s výsostným postavením

V koupelně není nic bez účelu a všechno bylo propočítáno a zváženo do nejmenších podrobností. Umyvadlo se spodní skříňkou přesně vyplňuje vymezený prostor. Vana byla doplněna praktickou sprchovou zástěnou. Nechybí ani nezbytná polička nad vanou. Za zmínku stojí materiál – místo obvyklého doplňkového prvku byla vyzděna již v rámci rekonstrukce (materiál porobetonové tvárnice). Je kompaktnější a stává se součástí prostoru. Tentokrát se musíme zmínit i o tak prozaické věci, jakou je pračka.

Obvykle je její umístění v koupelně bráno jako východisko z nouze, Často nám pračka doslova překáží. Tady na ni vyzráli opět originálním způsobem: pračka je umístěna na zhruba 30 cm vysokém soklu v zadním výklenku koupelny. Kromě praktičnosti, kdy není třeba se k pračce shýbat, byl důvod ryze technický: pod pračkou jsou vedeny rozvody vody k vaně a umyvadlu. Obvyklým způsobem je situaci řešit přizdívkou u stěny. Sokl, který může být v podstatě libovolně vysoký, pak slouží jako odkládací plocha.

„Chtěli jsme v koupelně zachovat co nejvíce volného místa a díky rozvodům za pračkou bychom ji museli nejméně o deset centimetrů posunout dopředu. Tím by nám ale rohem už přesahovala okraj vany, a toho jsme se chtěli vyvarovat,“ vysvětluje pan Pavel. Rozvody vody jsou proto vedeny podlahou a pračka tak získala své vysoké postavení.

Luxfery – efekt i náročnost

Pozvání ke zhlédnutí zajímavé rekonstrukce bylo spojeno s kolaudací právě skončeného díla. Zástupce stavebního odboru byl spokojen – tady nebyl žádný problém. Co bylo na této realizaci neobtížnější? Určitě to byla právě ta efektní oblouková luxferová stěna, která vyžadovala nejen přesný propočet, aby se vešla přesně mezi koupelnové a záchodové dveře, ale také perfektní zpracování. Luxfery – skleněné tvárnice patří mezi zajímavé prvky, které se v poslední době v interiérech začínají více využívat.

Veronika Dubová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si dekorativní vázu s mozaikou

Prostou skleněnou vázu můžeme ozdobit transparentními mozaikovými sklíčky. Bezbarvé průzračné i barevné čtverečky lze uspořádat do různých seskupení....

Výběr článků

Načítám