Hlavní obsah

Klimatizace: Chladná a krásná

Novinky, Eva Rajlichová

Klimatizační jednotky mohou vzduch v místnosti ochladit nebo naopak dorovnat jeho teplotu na požadovanou úroveň. Při jejím výběru byste měli dbát zejména na velikost prostoru, který bude mít váš přístoroj na starosti.

Článek

Pokud si nejste jistí svými matematickými schopnostmi, můžete využít služeb specializované firmy. Tady vám přesně poradí, jaký přístroje je potřeba vhledem k rozměrům daného prostoru.

Taková konzultace se vyplatí, pokud byste totiž vybrali klimatizaci s malým výkonem, mohli byste ve výsledku prodělat peníze. Její provoz by si vyžádal příliš mnoho energie a druhém důsledku i peněz.

Klimatizační jednotka jako rovnocenná součást moderního interiéru. Foto LG

Mnohé klimatizace mají velmi pěkný design, nebo jsou naopak včleněny do interiéru v podobě stropní kazety či podhledu tak, že je na první pohled ani nezaznamenáte.

Mobilní klimatizace

Výhodou tohoto typu je mimo možnosti přemístění i to, že je levnější. Poslouží především k nárazovému ochlazení místnosti - např. v době letních veder.

Mnozí také ocení jejich nekomplikovanou instalaci - stačí ji prostě koupit a přinést. Vypadají trochu jako hodně velký vysavač  a  jsou opatřené kolečky. Proto je lze jednoduše přestěhovat, tam, kde jsou zrovna potřeba. Jediné na co je třeba dbát, je vyvedení hadice s odpadním vzduchem pootevřeným oknem.

Bílá barva zatím stále u klimatizací převládá. Foto Karma Český Brod

Záhadná SPLIT jednotka

Jde vlastně o dělenou klimatizaci, která má dvě části. Vnitřní, která se umisťuje přímo do místosti na zeď, pod strop nebo okno,  slouží ke chlazení. Je možné si nastavit i směr proudění vzduchu, tak aby byl vířil žádoucím způsobem. Split jednotka umožňuje stálé klimatizování místnosti.

 I v parném létě vás klimatizace zchladí. Foto LG

Vnější část slouží ke kondenzaci a bývá umístěna venku např. na balkóně. To pozitivně ovlivňuje i nižší hlučnost tohoto systému.

Na trhu je řešení i pro ty, kteří z nějakého důvodu mají znesnadněné či znemožněné umístění kondenzační jednotky. Jedná se o kompaktní klimatizační systém někdy zvaný také okenní. Mimo absenci venkovní jednotky má také co do hlučnosti hodně společného s mobilní klimatizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám