Hlavní obsah

Klasickým vodoměrům začíná zvonit hrana. Nahradí je rádiové

Novinky, nes

Klasické vodoměry vyžadující osobní odpočet se v letošním roce chystají největší prodejci vyřadit z nabídky. Důvodem je stále větší obliba modernějších rádiových.

Foto: ista

Nový typ vodoměru umožňující rádiový odečet

Článek

Starší vodoměry si v loňském roce koupila již jen polovina zákazníků a prodejci očekávají, že zájem o ně bude dále klesat. „Technický pokrok se naplno projevil i v oblasti rozúčtování vody. Dálkový odečet pomocí rádiového signálu vítězí nejen uživatelským komfortem a nižšími náklady na odečet, ale také možností sledovat spotřeby vody on-line, a tím včas odhalit nefunkční měřidla,“ uvedl výkonný sekretář Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu RNDr. Jaromír Pohanka.

Vodoměry s dálkovým odečtem umožňují obousměrnou komunikaci přístrojů, která je zárukou stoprocentní přesnosti odečtu. Všechny rádiové přístroje mohou komunikovat mezi sebou, a tím v konstrukčně složitějších, případně atypických objektech mnohonásobně zvyšují schopnosti přenosu dat.

Spotřebitelé se někdy obávají, zda rádiové vodoměry nezvýší množství elektrosmogu v jejich domácnostech. „Přírůstek ke stávající úrovni elektromagnetických polí od desítek rozhlasových a televizních vysílačů, mobilních telefonů, internetu, GPS apod. je zcela zanedbatelný,“ vysvětluje Pohanka. Rádiový vodoměr, ale i indikátor na otopném tělese je u všech těchto přístrojů při odečtu vyzván sběrnicí, aby poslal signál, a poté zase usne, čímž se šetří baterie a eliminuje zbytečné vysílání signálu.

K používání rádiových vodoměrů se rozhodně nepřejde skokem. V Česku je totiž v současnosti 90 procent domácností vybaveno modely staršího typu, jejichž životnost je okolo pěti let. Proto ještě v několika dalších letech budou odečty provádět i najatí brigádníci opisující čísla z vodoměrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám