Hlavní obsah

Jak zvládnout rekonstrukci koupelny v paneláku

Právo, Gisela Růžičková

Zrekonstruovat koupelnu v paneláku tak, aby dlouhá léta spolehlivě sloužila celé rodině a zároveň byla půvabná, není snadné. Při renovaci je nutné rozhodnout se mezi vanou nebo sprchovým koutem, ale také o barevném vyznění místnosti včetně doplňků.

Foto: Archiv Panelreko, Právo

Do koupelny je možné pořídit si vanu se zástěnou - pevnou nebo rozkládací. Zástěna na snímku má jedno křídlo pevné, druhé otočné.

Článek

I když osvěžující sprcha ráno a uvolňující koupel večer nejsou k zahození.

Takovou pohodu lze vytvořit téměř všude, i tam, kde bychom to vůbec nečekali. Malé koupelny patří k největším stavebním oříškům, ale díky vývoji v sanitární technice a zkušenostem odborníků už není problém poradit si s minikoupelnou a vytvořit z ní útulné prostředí.

Tajemství úspěchu spočívá v účelném využití místnosti a kdo to dokáže, získá v malém prostoru maximální komfort. Rekonstruovat koupelnu můžeme svépomocí, ale také s odbornou firmou.

.: V malé koupelně nahradíme samostatný bidet praktickou bidetovou sprškou, která doplňuje závěsný klozet-vlevo. Při rekonstrukci koupelny se řešilo osvětlení, vhodné je stropní osvětlení v kombinaci se samostatnými světly k zrcadlu-vpravo. foto: Právo/Archiv Panelreko

Stavební a technický plán

Když se rozhodneme pro rekonstrukci koupelny se stavební firmou, ušetříme čas a spoustu starostí. Na základě našich představ a stávajícího půdorysu koupelny vypracují odborníci návrh řešení podle platného stavebního zákona včetně vizualizace, aby bylo zřejmé, jak bude koupelna vypadat. Například WC nemůže být součástí koupelny, když jde o byt 3+1 a větší.

Výhodou spolupráce se stavební firmou je vypracování projektové dokumentace. Na původním půdorysu koupelny je vidět vše, co se bude bourat, a zároveň budoucí dispozice. Je na nás, zda budeme chtít posunout příčku (nesmí jít o nosnou zeď), nebo zvolíme jiný typ dveří - třeba posuvné či opačný směr otvírání. I tyto možnosti stavební firma umí. V okamžiku, kdy s technikem dořešíme celkový vzhled koupelny, budeme se zabývat detaily.

.: V prostoru nad nádržkou závěsného klozetu WC vznikla polička, která pokračuje nad místem vyhrazeným pračce. Klasické dveře nahradily posuvné do stavebního pouzdra. foto: Právo/Archiv Panelreko

Lepší orientace v nabídce

Firma nám umožní zorientovat se nejen v současných trendech, ale i v nabídce sanity a obkladů. Tím získáme představu o cenách a materiálech a také o možných kombinacích barev. Zařizovací předměty se vybírají zpravidla přes katalog.

Pak se poradíme, zda si pořídíme závěsné či stacionární WC nebo umyvadlo s bidetovou sprškou či samostatný bidet. V této fázi připravuje technik rozpočet stavby. Výhodnější je, když jde firma do detailu, abychom viděli, jaké práce rekonstrukce zahrnuje. Tím předejdeme zbytečným nedorozuměním.

Přesto se může stát, že firma na nějakou položku zapomene, dejme tomu na vybourání zárubně. Proto je rozumné připravit rozpočet tak, aby mohla položky v rozpočtu ovlivnit nejen firma, ale hlavně zákazník.

.: Koupelně a z druhé strany i předsíni dodávají na zajímavosti dekorativní skleněné tvárnice zazděné do vertikály. S koupelnou se renovovala předsíň, kde je vidět, že se posuvné dveře nezavírají do pouzdra, ale posouvají se po stěně-vpravo.foto: Právo/Archiv Panelreko

Ohlášení stavby či povolení

V případě, že s rozpočtem souhlasíme, udělá firma přípravu pro ohlášení stavby nebo pro stavební povolení. Záleží na tom, co vyžaduje konkrétní stavební úřad. Většina solidních firem připraví podklady pro stavební povolení. Součástí dodávky je projekt, a to i v případě, že by zákazník realizoval stavbu s jinou firmou.

Pro družstvo vlastníků nebo pro majitele domu se přichystají podklady o průběhu stavebních prací. Je povinností majitele či nájemce bytu o rekonstrukci informovat spolubydlící formou oznámení (pozor, bourací práce se nepovolují o víkendu).

Stavbu je možné zahájit

Po vzájemné dohodě nastane chvíle, kdy firma převezme staveniště a začíná rekonstrukce. Není dobré naplánovat si na tento čas dovolenou, ale naopak doporučuje se na stavbu průběžně chodit.

Během stavebních prací dochází ke korekcím v návrhu a slušná firma na úpravách od klienta trvá. Ať už jde o vznikající niku či přizdívku nebo o rozšíření koupelny na úkor chodby, vždy je nutný souhlas zákazníka. Totéž platí o obkladech, někdy není nutné obkládat koupelnu až ke stropu, což firma konzultuje s majitelem bytu a zapíše do stavebního deníku. Pro konečné vyúčtování je to důležitý podklad.

Po dokončení stavby dostane klient předávací protokol. V této fázi lze upozornit na případné závady, které musí dodavatel co nejdřív odstranit. Vše zahrneme do protokolu a podepíšeme spolu se zástupcem firmy. Pro firmu tím stavební práce končí.

.: Do koupelny, kam se nevejde sprchový kout, je možné pořídit si vanu se zástěnou -pevnou nebo rozkládací. Zástěna na snímku má jedno křídlo pevné, druhé otočné. foto: Právo/Archiv Panelreko

S koupelnou se sveze kuchyň

Při rekonstrukci jádra se obvykle dělá koupelna, kuchyň i předsíň naráz. S tím souvisí nová elektroinstalace, výměna dveří a podlah. Výjimkou nejsou ani renovace týkající se nových štuků v celém bytě.

Co radí odborníci? Vsadit na kvalitu ve všech směrech. Každou z těchto místností mohou oživit luxfery - skleněné tvárnice, propouštějící denní světlo. Jsou k dostání v čiré i v barevné variantě.

Důležitým komponentem při rekonstrukci koupelny jsou WC dvířka, která by měla být hodně přesná, přizpůsobená obkladům. Osvědčila se dostatečně velká dvířka pro případ havárie. Pokud se na ně dobře nalepí dlaždice, nelze ani rozpoznat, v jakém místě se nalézají. Jsou dekorativní a při vstupu do koupelny a WC nejsou vidět. Mají speciální kování, které umožní snadný přístup do šachty.

Reklama

Související články

Jak zrekonstruovat vybydlený panelákový byt

Přibližně pětina obyvatel republiky žije v panelácích. Tedy ve vybydleném bytě, který má svá nejlepší léta již dávno za sebou. Materiálů vhodných pro vytvoření...

Výběr článků

Načítám