Hlavní obsah

Jak zazimovat bílou techniku na chatě a chalupě

Novinky, nes

Závěr podzimu na chatách a chalupách věnujeme tradičně zazimování veškerého vybavení zahrady. Zapomenout ovšem nesmíme ani na bílou techniku, kterou používáme uvnitř rekreačního objektu.

Foto: Profimedia.cz

Na nízké teploty jsou obzvláště citlivé myčky, v nichž zůstává voda, kterou nemáme možnost nijak odčerpat. Pokud v myčce zmrzne, počítejme na jaře s náklady na opravu přístroje.

Článek

Spotřebiče jsou obvykle konstruovány pro provoz a pobyt v domácnosti. Tedy v prostředí s teplotou pohybující se okolo 20 stupňů Celsia. Ponecháme-li chladničky, pračky, myčky a podobné přístroje v chalupě, na kterou v zimě jezdíme jen občas, nebo dokonce vůbec, klesne teplota jejich okolního prostředí nezřídka pod bod mrazu. A pak mohou nastat problémy.

Jak se o ně postarat

Naprosto nezbytným krokem před opuštěním chalupy a chaty je proto odpojení přívodu elektřiny a vody k těmto spotřebičům. V místnostech, kde potřebujeme ponechat zapnutou chladničku s potravinami, nebo myčku, temperujeme tak, aby teplota neklesla pod minimální potřebnou teplotu pro chladničku, nebo pod bod mrazu u myčky.

Klimatické třídy chladniček

Ponecháváme-li chladničku přes zimu v provozu, potřebujeme vědět, jakou má klimatickou třídu. Podle ní pak nastavíme vytápění tak, aby teplota zůstala temperovaná na dostatečně vysokou hodnotu.

Pokud totiž okolní teplota chladničky klesne pod úroveň její klimatické třídy, spotřebič přestane pracovat a potraviny se uvnitř zkazí.

Klimatická třídaRozpětí okolní teploty (°C)
Sub-Normal (SN)10-32
Normal (N)16-32
Sub-Tropical (ST)18-38
Tropical (T)18-43
Zdroj: Electrolux

Pozor na vodu, jež zůstává v myčkách

Ještě větší nepříjemné překvapení na nás bude čekat, pokud ponecháme v promrzající chalupě či chatě bez dostatečného temperování místnosti myčku. Tyto spotřebiče sice nemají stanovené klimatické třídy, ale zato v nich neustále zůstává určité množství vody, které jako uživatelé nemáme šanci nějak odčerpat.

Klesne-li teplota v místnosti pod bod mrazu, voda v přístroji zmrzne, zvětší svůj objem a myčku poničí.

Pračku nestačí odpojit pouze od elektřiny

Přístroj, který nevyžaduje ani tak temperování místnosti, jako spíš velkou pozornost při odpojování, je pračka. Při jejím zazimování se určitě nesmíme spokojit pouze s odpojením z elektrické sítě.

Valná většina v současnosti prodávaných modelů je vybavena systémem proti vyplavení. Ten se aktivuje ve chvíli, kdy je pračka vypnutá a přesto do ní z jakéhokoli důvodu začne proudit voda. Pokud tak odpojíme pračku z elektrické sítě a ne od vody, nemá se v případě náhlé poruchy čidlo jak aktivovat a pračka nám chalupu či chatu vyplaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám