Hlavní obsah

Jak vyrobit kouzelnou dekoraci ze zbytečných pet lahví

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyčejná plastová láhev, kterou bychom jinak dali do odpadků, může být zdrojem užitečné zábavy pro každého, kdo má rád rukodělné práce. Z plastových lahví si totiž můžeme vyrobit krásné doplňky do domácnosti.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Staré pet lahve mohou nalézt uplatnění jako dekorace.

Článek

K práci potřebujeme jen několik plastových lahví různých barev, ostré nůžky, svíčku a tavnou pistoli či jiné univerzální lepidlo pro lepení plastů.

Postup
1. Plastové láhve se vyrábějí v mnoha barvách, je z čeho vybírat. Z lahve odstraníme etiketu a začneme s výrobou stojánku na svíčku. Láhev asi v polovině po obvodu přestřihneme ostrými nůžkami
2. Prostřižený okraj pak paprskovitě nastříháme, přičemž asi 3-4 cm od dna necháme vcelku, jako mističku pro svíčku. Proužky mohou být 1-2 cm široké, podle naší představy. Čím užší budou, tím bohatší dekorace vznikne.
3. Zapálíme svíčku a nad ohněm jemně zatavíme okraje proužků. Plast držíme asi 1 cm od plamene, aby se příliš neroztavil. Vyzkoušíme si též tvarování tak, že v blízkosti ohně proužek ohneme, počkáme až změkne a přidržíme jej ohnutý až do zchladnutí.
4. Do středu svícnu, dna láhve, přilepíme tavnou pistolí čajovou svíčku. Kolem svíčky nasypeme skleněné korálky, střípky skla nebo průhledné mozaikové čtverečky či drobné oblázky. Korálková výplň lehký svícen nejen zatíží, ale i ozdobí.
5. Okraj svícínku můžeme i nastříhat do podoby květinových plátků, jejichž kraje také zatavíme nad svíčkou. Okvětní plátky vytvarujeme podle fantazie, musíme však pamatovat na to, že se při zatavení asi o třetinu zmenší, proto uděláme raději delší prostřihy.
6. Svícen v podobě leknínového květu můžeme složit ze dvou vrstev, z větší a menší plastové lahve. Potřebujeme-li vnitřní láhev vysunout, podložíme ji kroužkem vystřiženým z té samé lahve. Jednotlivé díly k sobě slepíme tavnou pistolí.
7. Svícen zatížíme, vložíme-li na prázdné dno předem několik oblázků, a potom přilepíme druhou vrstvu. Plátky květu můžeme ozdobit krůpějemi rosy, třeba drobnými třpytivými kaménky štrasu, které přilepíme univerzálním lepidlem.
8. Při větší dávce trpělivosti vyzdobíme poličky předělu stěny věčně zelenými kaktusy. Použijeme k tomu spodní nebo i horní polovinu láhve, z níž odřízneme závit. Oválky květních plátků, vystřižených z modré, červené či žluté láhve přilepíme tavnou pistolí do středu v podobě květu.
9. Úzké bodliny nastříháme z bílé nebo zelené láhve a nezapomeneme zatavit jejich okraje v blízkosti ohně. Konec bodliny přilepíme tak, že jej trochu víc roztavíme u plamene a přitiskneme ke stěně kaktusu, kde se teplotou přilepí.
10. Průhledný kaktus s barevnými květy a bodlinami působí kouzelně. Můžeme jej použít jako příklop na menší věci, třeba sklenici s nápojem, nebo postavit na stůl jako neobvyklou a dekoraci k slavnostní příležitosti.
11. Hotová dekorace
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • Okraje plastových výstřižků zatavíme v blízkosti svíčky, nejlépe ze strany plamene, abychom špičkou ohně plast neočadili.
  • Plastový kaktus lze i různě tvarovat, jestliže láhev nahřejeme z boku. Počítáme ale s tím, že plast se vlivem tepla zmenší asi o třetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Malování nemusí být několikadenní dřina

Malování už nemusí zdaleka být několikadenní utrpení. Stačí jen promyslet správný postup a zvolit nejpohodlnější a nejšikovnější pomůcky. Na trhu seženete...

Výběr článků

Načítám