Hlavní obsah

Jak vybrat správné bezpečnostní dveře

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní panelákové dveře nejsou bezpečnostní a mít je znamená dávat zlodějům šanci. Lze je snadno překonat, navíc nemáme žádnou naději na náhradu od pojišťovny. Kdo nechce o svůj majetek přijít, měl by volit bezpečnostní dveře. Není to rozhodně zbytečná investice a prevence, ta se vždy vyplatí.

Článek

Na co se v prodejně ptát a jak správně vybrat? Je dobré vědět, že bezpečnostní dveře by měly splňovat minimálně 3. bezpečnostní třídu, lépe 4. Jedině takové dveře pojišťovny uznávají jako bezpečnostní a vyplatí nám v případě odcizení majetku finanční částku.

Podle odborníků lidé chybují, když pořizují k novým bezpečnostním dveřím levné zámkové vložky. Ty mají být ve stejné bezpečnostní třídě jako samotné dveře. Protipožární odolnost dveří je doporučovaná 30 minut (s tím souvisí bezpečnostní a protipožární certifikáty, které musí bezpečnostní dveře mít).

Je dobré sledovat u vybrané firmy i záruční lhůtu, která by měla u bezpečnostních dveří být vždy 3 roky! Montáž dveří svěříme jen certifikované firmě, která garantuje bezúhonnost svých zaměstnanců a navíc má nepřetržitý zákaznický provoz.

Bezpečnostní dveře vypadají různě

Bezpečnostní dveře na chodbě panelového bytu mohou svým vzhledem budit pozornost, proto je zvenčí necháme stejné, jako mají sousedé. Pro firmy není problém dát dveřím z každé strany jiný design, barvu i povrch materiálu. Pohledová strana dveří v bytě má ladit s ostatními dveřmi.

Na výběr je mnoho typů vchodových bezpečnostních dveří. Kvalitní jsou povrchy z prvotřídního masivního dřeva, dále mohou být dveře dýhované nebo z vysokotlakého laminátu.

Možností jsou i speciální povrchy typu polyrey, nerezová obložení či exotická dřeva.

Bezpečnostní dveře mohou být prosklené bezpečnostním sklem, včetně okolních světlíků. Na trhu jsou i speciální povrchy Hdex, které jsou určeny pro dveře vystavené povětrnostním vlivům.

Oblíbené jsou i repliky starých dveří, které skrývají plnohodnotné bezpečnostní jádro a jsou řešením v památkově chráněných objektech.

RADY& tipy

Bezpečnostní dveře obvykle samy o sobě nestačí. Je mnohem lepší ochranu pojmout jako „preventivní balíček“ a zároveň investovat i do bezpečnostních zárubní. Ty mohou být ocelové nebo pevně zabetonované do podlah. Kromě dveří je vhodné pořídit klíče a zámky s bezpečnostní vložkou odolnou proti odvrtání.

Dveře mají být nejen bezpečnostní, ale sledujeme i jejich tepelnou, zvukovou a izolační schopnost, požární odolnost.

Vchodové dveře se dělí na 6 bezpečnostních tříd, domácím účelům stačí dveře v 3. a 4. bezpečnostní třídě. Dveře se vždy musí otevírat směrem dovnitř, uzamykání probíhá v několika bodech.

Montáž dveří do původních zárubní trvá dvě až tři hodiny, nové dveře i zárubně zaberou pracovníkům půlden.

Ceny bezpečnostních dveří se pohybují podle typu a vybavení od 12 do 26 000 Kč.

Připraveno ve spolupráci s firmou Next, www.next.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Vchodové dveře stylově doplní vzhled domu

Na vstupní dveře máme vysoké nároky. Musí vydržet rozdílné teploty na jedné a druhé straně křídla, mít vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti,...

Výběr článků

Načítám