Hlavní obsah

Jak si vyrobit vkusný sáček na sušené houby

Právo, Miroslava Kubišová

Také máte z letošních houbařských žní hodně nasušených hub? Aby byly skladované na suchém a větraném místě, hodí se k tomu plátěný sáček. Máme pro vás tip, jak může ozdobený sáček splnit svůj praktický účel a zároveň se stát hezkou zavěšenou ozdobou v kuchyni.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Vkusné sáčky na sušené houby

Článek

Máme pro vás tip, jak může ozdobený sáček splnit svůj praktický účel a zároveň se stát hezkou zavěšenou ozdobou v kuchyni.

Postup
1. Použijeme papírový ubrousek s motivem hub, vhodný na découpage (čti dekupáž). Vybraný motiv pak vystřihneme po obrysu nebo ustřihneme celé okénko s vyobrazenou houbou i jejím pozadím. Ubrousek se skládá ze tří tenkých vrstviček přitištěných na sebe. Z ubrousku pak oddělíme jen tu poslední svrchní vrstvu s potiskem.
2. Na obdélníku plátna vyzkoušíme umístění obrázku. Látku ustřihneme ve dvojnásobně dlouhé délce s přední i zadní stranou dohromady. Pruh složíme na polovinu a na přední stranu umístíme obrázek, jehož polohu v rozích zaznamenáme mizicí textilní tužkou.
3. Vyznačenou plochu natřeme lepidlem pro découpage, které lze použít nejen pro lepení ubrousků na textil, ale i na terakotu, dřevo, plech, plast, svíčky a kůži. Při aplikaci na textil jen naneseme větší vrstvu lepidla, přiložíme ubrousek a lehce jej rozetřeme od středu k okrajům.
4. Textilním fixem pak doplníme nadpis. Hezky působí psané písmo, které si raději vyzkoušíme předem tužkou na papíře, abychom správně odhadli, kolik místa nápis zabere.
5. Na různé druhy hub si můžeme rovnou ušít několik sáčků. Obrázky sjednotíme stejným nadpisem a shodnými rámečky kolem nalepených motivů. Štětečkem namočeným do textilní barvy namalujeme třeba zvlněný rámeček. Asi po hodině zasychání nalepeného obrázku a textilních barev vše zafixujeme zažehlením - plátno žehlíme po dobu 3-5 minut žehličkou nastavenou na bavlnu ze zadní strany látky, nebo z líce přes pečicí papír.
6. Okraje sáčku lze olemovat asi 4 cm širokými proužky kanafasu, ustřiženými ze šikmé látky. Proužky látky ustřižené šikmo přes tkanou osnovu jsou pružné a při našívání se nekrabatí. Proužek přiložíme k hornímu lícovému okraji sáčku a asi 1 cm od kraje jej nastehujeme a přišijeme na stroji. Sáček přeložíme lícem dovnitř a po stranách jej sešijeme, necháme jen 7 cm nesešitých rozparků na pravé i levé straně.
7. Okraje rozparků založíme do rubu a zapošijeme nenápadným stehem. Šikmý proužek ohneme přes okraj a boky složíme též do rubu. Okraj proužku přeložíme dovnitř a v ruce lemovku zapošijeme. Do rubu pod horní okraje všijeme stužku a vzniklým tunýlkem protáhneme tkaničku pro stahování sáčku.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Ubrousky i lepidlo „universal - ATP“ pro découpage koupíme ve výtvarných potřebách (ubrousek za 5 Kč, lepidlo za 56 Kč).
  • Textilní barvu, textilní fix a fantomovou mizicí tužku na textil dostaneme ve výtvarných potřebách nebo v papírnictví (barvu asi za 38 Kč, fix za 10 Kč a mizicí tužku za 76 Kč).
  • Po zažehlení a zafixování ubrousku a textilních barev lze látku jemně prát v ruce při teplotě do 40 °C.

Reklama

Související články

Vyrobte si efektní šperkovnici na drobnosti

Ozdobnou krabičku lze použít jako krabičku dárkovou, pro ukládání šperků a bižuterie nebo dalších drobností. Základem je dřevěné pouzdro, které ozdobíme podle...

Výběr článků

Načítám