Hlavní obsah

Jak si vyrobit látkovou kabelu s typickým italským prošíváním

Právo, Miroslava Kubištová

Originální látková kabela se stane milým doplňkem. Ozdobená quiltingem – prošíváním – nám může připomenout třeba dovolenou u moře. Na klopu kabely můžeme technikou trapunto a italským prošíváním ztvárnit hvězdici, mušli, rybu nebo jiný mořský motiv. K práci potřebujeme jen pevné lněné plátno, podšívku, vatelín, vatu a kromě jehly s nití šikovné ruce.

Foto: Miroslava Kubištová, Právo

Kabelka ozdobená prošíváním

Článek
Pracovní postup:
Hlavní nosnou část kabely ušijeme ze tří vrstev – pevného lněného plátna, vatelínu a podšívky. Z tkanin ustřihneme stejné obdélníky potřebné velikosti a všechny tři vrstvy na sebe srovnáme. Látky pak sešpendlíme, prostehujeme a alespoň na třech místech podélně prošijeme.
Pak si připravíme boční strany. Z plátna a podšívky ustřihneme dva užší obdélníky, na jednom konci zaoblené. Obě vrstvy přišijeme k sobě, pouze krátkou stranu necháme otevřenou. Vznikne vak, který obrátíme do líce, čímž začistíme okraje bočních stran.
Pro ušití a ozdobení klopy vyměříme z plátna a podšívky trojúhelník s přeponou o velikosti zadního horního dílu kabely. Ke všem okrajům přidáme asi 4 cm, jako rezervu pro plastické zdobení, a látku ustřihneme. Na papír stejné velikosti nakreslíme vzor a linie propícháme jehlou. Přes perforaci překopírujeme vzor fantomovou tužkou na textil.
Pod plátno, na které jsme překopírovali vzor, položíme podšívkový díl stejné velikosti a obě látky sestehujeme. Při navrhování vzoru můžeme tvořit různé plošky pro zpracování technikou trapunto, což lze zkombinovat s dvojitými čarami, které zase zpracujeme tzv. italským prošíváním.
Zatímco trapunto zvýrazňuje plochy, italské prošívání zase zvýrazňuje linie. Hlavní vzor můžeme doplnit pozadím, které by mělo být rozmístěno okolo základního vzoru symetricky. Drobným předním stehem všechny linie prošijeme. Na špičku jehly přitom vždy nabíráme několik drobných stehů vrchní a spodní látky zároveň a protahujeme jimi jehlu s nití.
Pak klopu obrátíme rubovou stranou s podšívkou k sobě. Nyní máme před sebou celý prostehovaný vzor a můžeme tvořit plastické trapunto. Tenkou podšívkovou látku v prošitých políčcích vždy prostřihneme a každý dílek rovnoměrně naplníme vatou.
Vatu plníme tupým koncem velké jehly, jehlicí nebo háčkem. Nakonec zapošívacím stehem zašijeme prostřižená místa. Jehlu s nití protáhneme skrz jednu stranu prostřiženého okraje a pak druhou, protilehlou stranou. Oba okraje látky k sobě přitáhneme.
Prostehované dvojité linie italského prošívání vyplníme provázkem. Do velké jehly navlékneme silnou vlnu či provázek a z rubu začneme jehlu opatrně protahovat tunýlkem mezi dvěma prošitými liniemi. V ostrých zlomech vytáhneme provázek do rubové strany, uděláme smyčku a opět pokračujeme. Povytažená očka zabraňují řasení.
Z plátna vystřihneme ještě jeden trojúhelník klopy a položíme jej na lícovou stranu prošívání. Obě kratší strany sešijeme a vzniklý cíp obrátíme do líce. K vnitřní straně klopy připevníme třeba magnetický závěr. Látku pod závěrem dvakrát krátce prostřihneme, protáhneme kovové pacičky a v rubu je ohneme přes podložku proti sobě.
Dlouhou nesešitou stranu klopy přiložíme lícem na líc zadní strany kabely, šev nastehujeme a přišijeme. Střed švu můžeme vyztužit tenkou bambusovou tyčkou, kterou k němu přišijeme. Vnitřní okraj klopy založíme a zapošijeme. Boční díly přiložíme středem na střed dna a ručně je přišijeme k okrajům kabely.
Horní kraj kabely i s boky založíme dovnitř a zapošijeme. Boční díly složíme do vnitřního faldu, který zafixujeme spínátky. Pro ucha ustřihneme z plátna dva dlouhé proužky, jejichž okraje založíme a sešijeme. Ucha přišijeme k okrajům prvního boku, případně je svážeme do dvou uzlů pro ozdobu a pak je přišijeme i k druhé straně.
FOTO: Miroslava Kubištová, Právo

Rady a tipy:

  • Vzor na papírovém střihu perforujeme silnou čalounickou jehlou nebo jehlicí do velkých děr, které pak snadno prokreslíme mizicí tužkou.
  • Fantomovou mizicí tužku na textil koupíme ve výtvarných a hobby potřebách asi za 100 Kč.
  • Silné lněné plátno dostaneme i ve výtvarných potřebách (v ceně asi 140 Kč/1 m2 dvojité šíře).
  • Magnetický závěr prodávají v potřebách pro kutily asi za 25 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám