Hlavní obsah

Jak si umně uplést krmítko pro ptáčky z pedikových proutků

Právo, Miroslava Kubišová

Pod bílou sněhovou pokrývkou ptáčci jen těžko vyhledávají potravu. Pomozme zpěvným ptákům, drobným sýkorkám, modřinkám, parukářkám, koňadrám, babkám, úhelníčkům, červenkám, ťuhýkům či stehlíkům výrobou krmítka. Krmítko z pedikových proutků upleteme za jedno odpoledne.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Krmítko z pedikových proutků

Článek

Krmítko z pedikových proutků upleteme za jedno odpoledne.

Pracovní postup
1. Dno krmítka uděláme z tvrdé destičky (staré kuchyňské prkénko, zadní sololitová deska z clip rámu). Podél okrajů odměříme a zakreslíme body vzdálené 2 cm od sebe a vyvrtáme v těchto místech otvory. Počet dírek by měl být sudý.
2. Do otvorů zasuneme osnovní proutky z pediku. Začneme v rohu, jímž protáhneme ze spodní strany desky do líce 80 cm dlouhý prut a jeho druhý konec, asi 15 cm dlouhý vytáhneme sousední dírkou. Pak střídáme vždy dva až tři otvory s krátkými konci a jeden s dlouhým. Před prací pedik namočíme ve vodě, aby byl pružný.
3. Pak namočíme dlouhý prut, ohneme jej v polovině a začneme s výpletem nízké ohrádky okolo krmítka, aby nevypadávalo zrní. Okolo rohového prutu otočíme přeloženou kličku a ostatní žebra oplétáme dvěma pruty proti sobě, přičemž pruty vždy překřížíme za každým žebrem, tzv. „opletkou“.
4. Dojde-li nám délka oplétacího prutu, nastavíme jej tzv. křížením. Konec starého prutu opřeme o nejbližší žebro dovnitř (do rubu) a z druhé strany žebra založíme nový prut, a potom pokračujeme s opletkou. Takto nastavené konce se již nerozpletou.
5. Upleteme asi šest řad a po vypletení do žádané výše výplet zakončíme tzv. zatloukáním. Každý krátký osnovní proutek (viz krok 2) šikmo sestřihneme asi 4 cm nad okrajem ohrádky, ohneme jej a zasuneme šídlem do mezery u sousedního prutu. Dlouhé pruty přitom vynecháme.
6. Při práci s vyplétáním si neustále máčíme ruce, abychom proutí udrželi vlhké a pružné. Stříšku upleteme tak, že dlouhá žebra nahoře zkřížíme, každý prut ohneme a zasuneme do mezery u prutu na protější straně. Stejně zasuneme i protilehlý prut k prvnímu, čímž dosáhneme zdvojení a zpevnění celé konstrukce.
7. Touto konstrukcí též vymezíme velikost otvorů pro vlet menších ptáčků do krmítka. Nahoře, v místě křížení dlouhých žeber, svážeme střed provázkem. Co nejblíže k prostředku založíme ohnutý vyplétací prut a žebra začneme křížit oběma konci nového prutu najednou. Ze začátku oplétáme vždy dvě zdvojená žebra střídavě nad a pod osnovou. Tak upleteme asi dvě až tři řady.
8. Jakmile získáme dostatečný prostoru k výpletu, oplétací pruty rozdělíme a pokračujeme opletkou (viz krok 3), tj. oplétáme dvěma pruty proti sobě a křížíme je za každým žebrem. Dojde-li nám délka prutu, nastavíme jej křížením (viz krok 4). Po dosažení dostatečné velikosti stříšku zakončíme zasunutím konců do výpletu.
9. Konce oplétacích prutů můžeme též zafixovat lepicí tavnou pistolí. Nakonec zhotovíme závěsné očko. Špičkou stříšky provlékneme proutek a zakroutíme jej několikrát do sebe. Konce zatáhneme pod stříšku a zavážeme je.
10. Uvnitř, z rubové strany krmítka, začistíme nastavované pruty. Nůžkami či ostrým nožíkem zastřihneme vždy oba nastavené konce prutů tak, aby přitom zůstaly opřené o žebro, nerozplétaly se a zároveň nepřekážely.

Fotografie: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

Pedik koupíme ve výtvarných a hobby potřebách – velký svazek za cca 200 Kč. K práci potřebujeme asi 2 mm silné proutky, s kterými se dobře pracuje.

Proutí změkčíme před prací namočením do vody. Při vyplétání si máčíme ruce, aby nám pletení nevysychalo a zůstalo pružné.

Na dno můžeme použít zadní sololitovou destičku z nepotřebného clip rámečku, nebo kulaté kuchyňské prkénko.

Krmítko pak naplníme slunečnicovými, prosnými nebo obilnými semínky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vyrobit originální malovanou vázu

Často drobné detaily dodají ten pravý šmrnc našemu bydlení. Ukážeme vám, jak si můžete snadno vytvořit z obyčejné skleněné vázy originální kousek díky...

Výběr článků

Načítám