Hlavní obsah

Jak si snadno vyrobit masážní rukavice ze sisalového provázku

Právo, Miroslava Kubišová

Hrubý povrch sisalového provázku, spleteného z lesklých a pevných vláken listů agáve, se výborně hodí pro masírování. Z tohoto materiálu jsme uháčkovali masážní pás pro masírování zad a masážní rukavici.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Háčkování masážní rukavice ze sisalového provázku

Článek

Práce se dá zvládnout za jeden až dva večery.

Postup
1. Základ háčkování tvoří řetízek. Na ukazováček levé ruky navineme provázek a na jeho konci uděláme smyčku. Smyčku uchopíme palcem a ukazováčkem pravé ruky a protáhneme jí háček s provázkem, který jsme zachytili pod ukazováčkem. Tak vznikne první oko protažené smyčkou. Zatáhneme za konec provázku a oko trochu zpevníme. Háček ponecháme v oku a opět jím stejným způsobem protáhneme další provázek. Pro masážní pás uháčkujeme dlouhý řetízek asi z šedesáti ok.
2. Pevnější masážní pás uháčkujeme z krátkých sloupků. Na háčku ponecháme poslední oko a vpíchneme jej do posledního oka řetízku pod ním. Zde zachytíme a provlékneme provázek. Na háčku máme dvě oka a koncem háčku opět zachytíme napjatý provázek.
3. Háčkujeme zprava doleva. Dvěma oky na háčku protáhneme provázek, čímž dokončíme krátký sloupek. Pak vše opakujeme: protahujeme háček oky ve spodní řadě, háčkem vždy vytáhneme provázek a obě oka spleteme třetím okem.
4. Uháčkujeme asi šest dlouhých řad, aby byl pás 10 cm široký. Ze silného provazu, který si můžeme splést z několika sisalových provázků, vytvoříme dva úchopy. Konce provazu přeložíme přes sebe a pevně je k sobě smotáme provázkem.
5. Do vzniklého kolečka vložíme konec masážního pásu a zahneme jej dospodu. Do čalounické jehly navlékneme sisalový provázek a konec pevně přišijeme k masážnímu pásu.
6. Masážní rukavici uháčkujeme z dlouhých sloupků. Uháčkujeme řetízek z 12 ok a první řadu uděláme z krátkých sloupků. Pak pokračujeme dlouhými sloupky. Podstata je stejná, avšak dřív, než háček zapíchneme do oka, jej obtočíme provázkem (tzv. nahodíme oko).
7. Dlouhé sloupky jsou vzdušnější a práce rychleji přibývá. Nyní háček vpíchneme do dalšího oka předcházející řady a vytáhneme provázek. V této chvíli máme na háčku oka tři -první zprava, druhé nahozené a třetí právě protažené. Špičkou háčku zachytíme provázek a provlékneme jej prvními dvěma oky.
8. Nakonec uchopíme provázek háčkem ještě jednou a protáhneme jej zbývajícími dvěma oky, čímž dokončíme dlouhý sloupek. Tak uháčkujeme asi 5-6 řad a tuto polovinu rukavice zpevníme jednou řadou krátkých sloupků. Stejně dokončíme i druhou půlku rukavice a poslední řadu zpevníme krátkými sloupky. Pás přehneme na půlku a po stranách sešijeme. K okraji rukavice můžeme přišít několik dřevěných kroužků, jimiž provlékneme provaz. Stažením provazu upevníme rukavici, aby nám při masírování nesklouzávala.

FOTOGRAFIE: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

  • Klubko sisalového provazu vyjde na 52 Kč.
  • Háček o průměru 12 mm koupíme v galanterii či v hobby potřebách.
  • Dřevěné kroužky zakoupíme v bytových potřebách (prodávají se jako kroužky na konzole).
  • Sisalovou soupravu po použití dobře usušíme, aby dlouho vydržela.

Reklama

Související články

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Vyrobte si efektní šperkovnici na drobnosti

Ozdobnou krabičku lze použít jako krabičku dárkovou, pro ukládání šperků a bižuterie nebo dalších drobností. Základem je dřevěné pouzdro, které ozdobíme podle...

Výběr článků

Načítám