Hlavní obsah

Jak nainstalovat do dveří větrací mřížku, a porazit vlhkost v bytě

Novinky, www.ceskykutil.cz

Průvlaky a průchodky obdélníkové, čtvercové i kulaté najdeme jak na pracovních nebo kuchyňských stolech, tak ve dveřích do koupelen, spíží i malých technických místností s pračkou nebo kotlem. Větrací mřížky slouží především k vytvoření zdravého, čerstvého pokojového klimatu a zabraňují vzniku vlhkým skvrnám a plísním.

Článek

Větrací mřížku ve dveřích využijete zejména v místech s vyšší vlhkostí nebo rozdílnou teplotou místností. Pokud není zajištěna přirozená ventilace místností, může dojít k nedostatečné výměně vzduchu a až k prohnutí dveřního křídla.

Pro dveře se na rozdíl od stolových desek a větracích mřížek nad topení používají dvoustranné mřížky. Ty do sebe zapadají a je možné je stáhnout k sobě přes materiál pomocí přiložených šroubků. Jsou uzpůsobeny, že je možné je použít pro různé síly materiálů.

Postup
1. Zakoupenou mřížku rozložíme a položíme na dveře. Pomocí úhelníku, metru a tenké fixy nebo tužky označíme místo výřezu.
2. V rozích značení vyvrtáme větším vrtákem otvory. Ty nám umožní snadno vsunout úzký plátek pilky do materiálu.
3. Pilku vedeme lehce, do řezu netlačíme. Potřebujeme-li delší rovný řez můžeme si ke dveřím svěrkami přichytit pomocnou rovnou laťku.
4. Při dořezávání materiál držíme, aby se nám nevylomil. Vnitřní výplň většiny interiérových dveří bývá z papírových voštin.
5. Po vyříznutí otvoru vsuneme první díl mřížky. Je-li otvor příliš těsný můžeme jej mírně zvětšit pomocí pilníku nebo rašple.
6. Dveře otočíme a vložíme druhý díl. Oba do sebe přesně zapadají. Pomocí šroubků díly stáhneme k sobě přesně na šířku dveří.

Tip

K provětrávání dveří můžeme použit i hliníkové a ostatní mřížky používané nad topení. Musíme však vyříznout skrz dveře přesný otvor, a z každé strany dveří připevnit jednu mřížku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám