Hlavní obsah

Hůře se pohybujete? Odstraňte z bytu bariéry

Právo, Dana Jakešová

V životě mohou nastat nejrůznější situace. Třeba i to, že přijde vážný úraz nebo zdravotní potíže, které vám znesnadní pohyb po bytě. Nebo prostě zestárnete a pomáhat vám budou berle či chodítko. Pak se nevyhnete menším či větším úpravám bytu.

Foto: JAP Future

Pro vozíčkáře, ale i pro kohokoliv s omezenou pohyblivostí, je ideální prostorný a vzdušný interiér. Pohyb usnadní i posuvné dveře, které zajíždějí do pouzdra.

Článek

Základem bytu bez bariér je možnost co nejvolnějšího pohybu, co nejvíce místa pro průchod.

Samozřejmě konkrétní řešení bude vždy záležet na bytě, kde se úpravy budou provádět a také podle potřeb dané osoby. Ty hlavní věci ale budou platit vždy.

Začněte od podlahy

S úpravami je ideální začít od podlahy, a to doslova. „Pokud jde o výšku podlah, bezbariérovost v bytové oblasti řeší norma ČSN 74 45 05. Ta stanoví, že pokud na sebe dvě plochy přímo navazují bez přechodových lišt a prahů, tak výškový rozdíl mezi nimi nesmí překročit dva milimetry,“ popisuje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

„Pokud je mezi podlahami mezera, která bude překryta přechodovou lištou nebo prahem, tak norma povoluje výškový rozdíl dvou centimetrů.“

Pozvěte přírodu domů, vyzkoušejte dřevěnou podlahu

Tipy a trendy

S řešením bezbariérovosti pomáhají i výrobci podlahových krytin. Jeden dekor totiž často vyrábí v různých konstrukčních výškách. „Zejména u bytových rekonstrukcí totiž zákazník často řeší různé výškové úrovně podkladu v jednotlivých místnostech, přesto chce celý byt či dům položit v jednom dekoru,“ vysvětluje Milan Mrkáček.

Ve třech výškách seženete např. kolekci vinylových podlah 1FLOOR „V“ od společnosti KPP. Jeden dekor si tak můžete vybrat v lepeném provedení s tloušťkou 2 mm, pro pokládku se zámkem v tloušťce 4,5 mm nebo na HDF desce se zámkem s tloušťkou 9 mm. Tři různé výšky nabízí i německá kolekce vinylových krytin Wineo 400.

Foto: KPP

Kolekce vinylových krytin Wineo 400 nabízí tři různé výšky. Díky tomu lze mít v celém bytě jeden dekor, i když jsou výšky podlah v místnostech různé.

Pryč s otočnými dveřmi

Otevírání klasických otočných dveří je pro člověka s omezenou hybností, a zvláště na invalidním vozíku, náročné a pro každodenní manipulaci takřka nemyslitelné.

Řešení nabízejí dveře posuvné, které se mohou posouvat podél stěny, nebo schovat do stavebního pouzdra.

Stylové dveře umocní hodnotu bytu

Tipy a trendy

„Díky bezobložkovým stavebním pouzdrům může být bezbariérové bydlení zařízeno nejen účelně, ale i stylově. Skryté stavební pouzdro totiž svým minimalistickým vzezřením díky absenci jakýchkoli viditelných obložek nabízí interiéru ničím nerušenou designovou čistotu,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP Future.

Foto: Schüco

Dveřní systém Schüco AD UP (Aluminium Door Universal Platform) s bezbariérovým zapuštěným prahem zajišťuje snadný přístup a zároveň splňuje standardní požadavky na vchodové dveře, jako je vodotěsnost a propustnost vzduchu.

Aby bylo otevírání posuvných dveří pohodlné, je potřeba zvolit také kování, které dovolí dveře snadno otevřít. Vhodným kováním bude tzv. mušle, jejíž konstrukce je téměř celá zapuštěná do plochy dveřního křídla.

Praktické je také madlo, které nabízí lepší úchop a možnost většího záběru.

Koupelna: důraz na bezpečnost

Z místností potřebuje větší zásah nejčastěji koupelna. Úpravy opět záleží na konkrétním omezení. Pro někoho budou stačit drobnosti, jako je protiskluzná podložka do vany či sprchového koutu, sklopné sedátko do sprchy. Jiní budou potřebovat komplet speciální vybavení.

Sprchová hlavice dneška je prostě chytrá

Tipy a trendy

Umyvadlo musí být dobře přístupné. Ideální volbou je buď závěsné umyvadlo, bez jakékoliv spodní skříňky, nebo speciální umyvadlová deska, na niž se umyvadlo posadí.

„Desky jsou dostupné v šířkách od 60 do 270 cm a jejich předností je, že je lze upravit na míru téměř jakémukoli prostoru, a to třeba i včetně výklenků. Mohou tedy pomoci i při zařizování koupelny se specifickými požadavky na bezbariérový interiér,“ uvádí Petr Blažek z Dřevojasu.

Foto: Dřevojas

Elegantním řešením do koupelny může být umyvadlo na desce. Tu lze totiž pořídit i na míru.

Na koupel bude jednoznačně praktičtější sprchový kout. Vanička by měla být zapuštěná do země a vždy s protiskluznou úpravou. Ještě lepším řešením je jenom vyspádovaná podlaha, tedy tzv. walk-in wall sprchový kout.

Úplně jednoduché to není ani s výběrem WC mísy. Optimální je závěsné WC, které lze zavěsit do libovolné výšky podle potřeby. Navíc se snadněji udržuje v čistotě. Po obou stranách by neměla chybět madla, nejlépe sklopná.

„Koupelnový nábytek je v případě snížené mobility vhodnější se zásuvkami, které po otevření nabízejí pohled na celý jejich obsah,“ doplňuje Petr Blažek.

Kuchyňská linka: nejlepší je do „účka“

Z ergonomického hlediska je vhodné uspořádání kuchyňské linky do tvaru písmene L, ještě lépe však U. A praktické je i moderní řešení s ostrůvkem. Pamatujte ale na to, že lidé se sníženou mobilitou nebo na vozíku potřebují větší volný prostor. Pro otočení s vozíkem je to alespoň 150 cm.

Pod částí pracovní desky je nutné vynechat spodní skříňky, aby se k ní dala dát židle nebo zajet s vozíkem. Výška má být v této části minimálně 70 cm od podlahy. Sokly pevně zabudovaných spodních skříněk by měly být vyšší a hlubší, aby se k nim dalo dobře dostat. Vhodnější jsou zásuvky nebo také otočné koše (karusely).

Foto: JAP Future

Pracovní plocha kuchyně má být pro lidi s omezenou pohyblivostí níž. Pod částí je také třeba vynechat spodní skříňky, aby se k ní dalo zajet s vozíkem, nebo si k ní dát židli.

Horní skříňky je nutné umístit níž, aby byly rovněž pohodlně dostupné. Dolní hrana by měla být vzdálená od pracovní plochy 35 až 40 cm. Horní hrana by neměla být výše než 150 cm.

Zařízení nové kuchyně: řiďte se dispozicí i rozpočtem, nezapomeňte na ergonomii

Jak na to

Elegantní řešení nabízejí polohovací horní skříňky. Ty jsou vybaveny motorem, takže mohou být výš a dolů si je lze snížit. Nevýhodou je vysoká cena.

Pohodlné spaní a sezení

V ložnici je nejdůležitějším prvkem postel. Vždy bude důležitá kvalitní matrace a rošt. Ten by měl být polohovací, nejlépe elektricky ovládaný.

Dalším faktorem je lehací výška lůžka. Obecně platí, že lépe se vstává z vyššího lůžka. V případě těžšího postižení je ideální polohovatelná postel s nastavitelnou výškou lůžka.

Rošty a matrace - sehraný duet pro zdravý spánek

Tipy a trendy

Vyšší by měla být i sedačka či křeslo v obývacím pokoji. Lépe se z nich bude vstávat, když budou mít vyšší područky. Ostatní nábytek je naopak nutné snížit.

A v případě, že si vaše prostorové možnosti vynutí mít skříně vyšší, je vhodné dolů umístit poličky a nahoru sklopnou tyč pro šaty na ramínkách.

Anketa

Plánujete bezbariérové bydlení?
Už ho máme.
16,9 %
Ano, výhledově to bude rozumné.
46,8 %
Jednou to bude třeba, ale až za dlouho.
2,6 %
Nevím, nad tím jsme zatím nepřemýšleli.
2,6 %
Pokud to nebude nutné, tak ne.
28,6 %
Ne, vůbec. Proč?
2,5 %
Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Výběr článků

Načítám