Hlavní obsah

Hortenzie a jejich křehký půvab

Novinky, Eva Rajlichová

Svými bohatými květenstvími hortenzie upoutají okamžitě pozornost. Pokud je máte doma - ať už řezané, či hrnkové bohatě se vám odmění nejen jako zajímavá dekorace, ale také jako zdroj výrazné vůně.

Článek

Hortenzie vyvolávají v lidech pozitivní asociace, jako jsou jaro, léto, bezstarostnost a romantika. Modré bývají považovány za svěží, milé a chladivé, zatímco růžové a červené asociují vášeň a štěstí.

Název hortenzie, latinsky Hydrangea, je odvozen od řeckého slova hydro (voda) a anteion (sud nebo džbán), a vystihuje tak modrou barvu a kulatý tvar květenství.

Pokud jde o sortiment, je víc než z čeho vybírat. Na trhu je mnoho nových kultivarů. Hortenzie jsou dostupné v celé řadě barev - jednobarevné, tón v tónu, s lemovanými okvětními plátky. Sáhnout můžete po kterémkoliv z odstínů růžové, nachové, bílé, zelené a modré. Kromě klasických modře či růžově zbarvených odrůd jsou velmi oblíbené zelenočervené a růžové s bílými okraji.

Pestrá směsice uvázaná do snopu. Základnu tvoří Polygonum, řezané hortenzie jsou použité celé, včetně stonků. Foto: Holandská květinová kancelář

Další pozoruhodnou vlastností řezaných hortenzi je délka stonku, u některých dosahuje 30 až 50 cm, ale nejvýstavnější kusy mají stonek dlouhý 80 i více centimetrů." Jedinečné je na květech hortenzií také to, že se vybarvují po celou dobu kvetení až do zelenavé s pozůstatkem všech ostatních barev, které postupně ovlivnily původní barvu.

"Klasické" řezané hortenzie, Asclepias syriaca a plody Bixia s několika květy orchideje Phalaenopsis. Foto: Holanská květinová kancelář

Plně vybarveným hortenziím se říká "klasické", vyznačují se dlouhou životností ve váze, a tím se výborně hodí k sušení. Kvalitní "klasické" hortenzie se pěstují pouze v Nizozemsku. Oproti tomu hortenzie, které nedosáhnou některé z pozdějších fází vybarvení, se nazývají "čerstvé".

Tipy pro správnou péči o hortenzie

  • Stonky šikmo seřízněte a odstraňte spodní listy.
  • Květiny dejte do čisté vázy s větším množstvím čerstvé vody.
  • Do vody přidejte výživu pro řezané květiny, která prodlouží jejich životnost více nežo týden.
  • Nikdy neumisťujte "čerstvé" řezané hortenzie na přímé slunce, "klasické" jsou ideální k sušení. Vložte je do vázy s malým množstvím vody, a jakmile dosáhnou konečné barvy, můžete je ponechat již zcela bez vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám