Hlavní obsah

Harmonická zahrada pod taktovkou odborníka

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Pozemek na východním okraji Prahy sloužil kdysi jako zahradnictví. Před sedmi lety ho odkoupili naši hostitelé a opravili tu s rodiči třígenerační rodinný dům. A protože mají v poslední generaci zahradníka, nechali konečné vyznění zahrady na Lukášovi.

Článek

To neznamená, že by ostatní Hrdličkovi neměli vztah k přírodě. Naopak, dříve než dokončili rekonstrukci rodinného domu, zakomponovali ho tak, aby splýval se zahradou i s nejbližším okolím. Protože v domě bydlí velká rodina, podřídili využití zahrady relaxaci všech jejích členů.

V kompozici klade Lukáš velký důraz na vodní plochu a trávník, který spojuje všechny části okrasné zahrady a navazuje na již vybudovanou pergolu a postupně se rozrůstající předzahrádku. Téměř veškerá výsadba v zahradě je stará pět let, ale díky kvalitní zemině, dobrým vlhkostním podmínkám a přistínění přilehlého lesa působí rostliny letitým dojmem.

Atypická předzahrádka

Už před plotem jsou vysázené okrasné keře vhodné pro tvarování živých plotů, dále pak dřišťál, ptačí zob, bobkovišeň a půdokryvný skalník, nižší kultivar škumpy, tamaryšek, ilex či mahon. Místo je zajímavé i tím, že jsou před brankou pražce vysypané kačírkem, mezi nímž se plazí zakrslé jehličnany. Osvědčila se tu geotextilie, která nedovolí snadné prorůstání plevelům.

I v předzahrádce vytvářejí zajímavou skladbu rostliny, které zarámovaly dřevěnou část domu. Vyjímá se tu jalovec skalní, modříny, javor japonský, ale i červená pnoucí růže, která v létě spolehlivě nahradí truhlíky s muškáty. V centru předzahrádky se tyčí převislý kultivar vrby, pod nímž se daří barevným skalničkám a trvalkám. Vchod do domu krášlí buxus stříhaný do kruhu s pivoňkami vysazenými uvnitř.

Zahrada prošla velkou proměnou. Foto Právo/Milan Malíček

Stylově kámen a dřevo

I když je v současné době velký výběr pevných materiálů, naši hostitelé dali přednost klasice, a tak se v zahradě prolíná kámen a dřevo, které se hodí k jejímu stylu. Moderní zámková dlažba by tu působila příliš technicky, proto jsou pevné plochy na zahradě vydlážděné černou břidlicí a v jezírku se vyskytují placaté čedičové neostré kameny doplněné kačírkem.

Pozemek odpovídá svými proporcemi domu, přestože se nevyužívá celý. Centrální část zahrady tvoří trávník, aby se plocha netříštila na několik menších a aby spojoval její jednotlivé části. Modelace terénu je základem Lukášova záměru a v konečném pohledu umocňuje účinek rostlinných kompozic i vodní plochy. Výsadba rostlin vzadu zakrývá v současné době nefunkční skleník. U jezírka se zabydlely vodní rostliny, jako kosatec, bohyšky a kontryhel zahradní.

Měkce modelovaný terén

Modelace terénu by nestačila k tomu, aby se na pozemku majitelé cítili jako v zahradě. Okamžitý efekt a pocit, že zahrada žije již pár let, zajistil letos vysazený trávník, několik let staré túje a domácí druhy stromů a keřů.

Měkká modelace terénu je patrná na první pohled. Foto Právo/Milan Malíček

Hostitelé si dali na jejich výběru záležet, takže výsledek se dostavil poměrně brzo. Každé roční období přináší zahrada nějaké překvapení, ať už to jsou květy, okrasné listy, pestré plody, znamenající živou a proměnlivou zahradu. V zimě jsou to hlavně jehličnany, na jaře keře, v létě červená růže a nechybějí ani trvalkové záhony a letničky.

Dominantní přírodní jezírko

Nepřehlédnutelným prvkem v zahradě je vodní plocha, založená jako koupací jezírko. Je hluboké 1,8 m, polovinu tvoří koupací část a stejná část je určená k čištění. Voda pramení z valounu a stéká do jezírka obklopeného kamením a bahenními rostlinami. Rostliny spolu s tekoucí vodou navozují příjemnou atmosféru.

Jezírko pracuje tak, že skimmer sbírá nečistoty, nasává vodu do filtru a čerpadlo vrací vodu zpět do tří míst. Buď na vodopád, nebo do hadice jako čistou vodu i do spodní části jezírka, kde je vrstva zeolitu. Zeolit je chytrý pórovitý lávový kámen, v něm žijí bakterie, které rozkládají živiny z vody. Pak ve vodě nerostou řasy.

Pozadí biotopu tvoří šest let stará kroucená vrba, vrba jíva a kroucená líska. Lekníny nahrazují puškvorce, neboť u jezírek, kde je pohyb, se leknínům nedaří. V jezírku se prohánějí zlatí karasové, kteří chytají komáry, a během krátké doby zakotvili mezi kačírkem i pulci.

Klidné venkovní posezení

Na přírodní jezírko navazuje pergola - ideální místo pro každou denní dobu od jara do podzimu. Současně je to útočiště dobře chráněné proti větru. Hrdličkovi si tu užívají první sluneční paprsky a příjemně se tu baví i za horkých letních dnů. Tvar pergoly i materiálové provedení odpovídají architektuře domu. Konstrukce je ze dřeva, částečně zastřešená kanadským šindelem. Sama o sobě není okrasným objektem, ale ve spojení s popínavými rostlinami má ozdobný účinek.

Různě barevné dřeviny prozáří zahradu. Foto Právo/Milan Malíček

A protože Lukáš v sobě nezapře praktika, za pár let se bude po okrajích pergoly pnout víno a posezení bude z praktického i estetického hlediska mnohem zajímavější. Měkce modelovaný terén s větší travnatou plochou, jezírkem a pergolou působí více než harmonicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám