Hlavní obsah

Důkladná izolace sníží výdaje za teplo

Právo, Sylva Svobodová

Od zateplení rodinného domu očekáváme úsporu financí. Nikomu se nechce platit desítky tisíc navíc, je lepší investovat do zateplení fasádního pláště, vyměnit původní okna. Platí to hlavně pro starší rodinné domy, kde majitelé platí za spotřebované teplo nejvíce.

Foto: KNAUF INSULATION (4x)

Izolace z kamenné vlny vhodná na typ kontaktní fasády. Povrchová úprava omítka, lepí se přímo na stěnu.

Článek

Na trhu je velký výběr tepelně izolačních materiálů, ne všechny ale danému domu vyhovují. Který materiál je vhodný, poradí nejlépe odborníci. Nejde přitom jen o cenu, ale o užitné vlastnosti výrobku.

Je nutné předem zjistit možná rizika kondenzace vlhkosti ve zdivu a konstrukci v daném domě. Vlhkost v domě a vznik plísní je určitě možným rizikem pro nevhodně zateplený dům.

Velmi důležité je zvolit správnou tloušťku fasádní izolace, a to v souladu s tepelnými ztrátami konkrétního domu.

Novinka na trhu - FENOLICKÁ PĚNA
FOTO: WWW.HPI-CZ (2x)
Nadpraží a ostění kolem oken na fasádě je choulostivé místo z hlediska zateplení, hrozí tu více vznik tepelných mostů a montážních chyb. Také v případě kontaktního zateplování polystyrenem zde dochází ke kontaktu dvou materiálů, které se chovají různě a v místě styku je zvýšené riziko vzniku trhlin. Tomu všemu je konec, když se kolem oken použije prefabrikované nadpraží a ostění s izolačním jádrem z fenolické pěny (RESOL). Výrobek má výborné tepelně izolační vlastnosti, hodně urychluje zateplovací práce na oknech. Tento systém byl oceněn i medailí v soutěži „Výrobek roku 2013“.

Obvykle se tloušťka izolace pohybuje v rozmezí 12 až 18 cm, když je tenčí, nepřinese daný efekt. Výjimkou jsou samozřejmě domy, které chtějí být v pasivním standardu: u nich je ale nutné kromě izolace 20 až 30 cm zajistit i rekuperaci tepla, často i okna s trojskly a další nákladnější technologie.

Kromě fasády se postupně zaměříme i na zateplení střechy, podlah, podhledů a garážová vrata. Ta nesmí být slabým článkem fasády domu. Např. sekční panely o tloušťce 42 mm jsou vyplněny polyuretanovou pěnou a skvěle tepelně izolují.

Foto: WWW.DOMESICONCEPTHOUSE.COM

Komfort bydlení souvisí zejména s tepelnou pohodou v domě. Dřevostavba se rychle vytopí a s dobrou izolací v ní teplo i dlouho zůstane. Myslíme nejen na kvalitní izolaci fasády, ale i střechy, stěn a podlah.

Pěnové izolační materiály

Pěnový polystyren EPS je častým materiálem používaným na zateplení domu a není divu. Patří k levnějším, má dobré izolační vlastnosti a snadno se s ním pracuje, je to lehký materiál, který nijak nezatěžuje konstrukci domu.

Foto: KNAUF INSULATION

K izolaci provětrávané fasády, izolaci střech a podkroví se používá skelná minerální vlna. Výborně dýchá, propouští vlhkost.

Má ale i nevýhody: není tak odolný vůči vlhkosti (má vysoký faktor difúzního odporu), stěna příliš nedýchá. To může být problém u starších staveb, kde horší propustnost par může vést ke vzniku vlhkosti a plísní. Také není nejlepší zvukový izolant.

Dobrým tipem je ale určitě tzv. šedý polystyren, který má v sobě příměs grafitu. Grafit odráží teplo zpět ke zdroji (v zimě dovnitř, v létě ven) a má až o 20 % lepší izolační vlastnosti než běžný polystyren.

Foto: KNAUF INSULATION

Skelná minerální vlna, balená v rolích, která je určená na zateplení podhledů, stropů. Dobře dýchá a tvaruje se, práce s ní je rychlá.

Extrudovaný polystyren je o kategorii výše, má vyšší pevnost v tlaku, delší životnost, je nenasákavý, je vhodný i pro izolaci spodní stavby, kde slouží jako hydroizolace.

Další možností je polyuretanová pěna, která se používá v deskách nebo tvarovkách nebo ve formě rychle tuhnoucí polyuretanové pěny. Má daleko lepší tepelně izolační vlastnosti než polystyren.

Naprosto parotěsné, nenasákavé, nehořlavé, odolné i vysokým teplotám je pěnové sklo, které se využívá k izolaci základů a plochých střech, zejména u pasivních staveb.

Minerální vláknitá izolace

Je cenově dostupná a velmi oblíbená, prodává se ve variantě skelné a kamenné. Výchozí surovinou je čedič, skelný křemičitý písek. Často se používá pro provětrávané fasády, k izolaci střech, podkroví.

Foto: HPI-CZ

Materiál skvěle zvládá vysoké teploty, má nízký difúzní odpor (báječně dýchá) a malou roztažnost. Proti polystyrenu lépe propouští vlhkost. Na trhu je spousta specializovaných výrobků, pozorně tedy sledujeme, na co přesně jsou určené a vhodné. Kamenná vlna se dá do hůře přístupných míst i foukat.

Foukaná izolace

Vhodná je zejména k zateplení obtížně dostupných míst, třeba pod střechou, mezi krokvemi. Obvykle jde o celulózu, minerální vlnu nebo polyuretanovou pěnu.

Využívají ji hlavně dřevostavby, které celulóze (vzniká recyklací novinového papíru) dávají přednost i z důvodu ekologičnosti výroby. Foukání je velká výhoda, ale je nutné zkontrolovat, aby foukaný materiál byl v požadované hustotě.

Foto: CIUR

Izolace Climatizer Plus je na bázi dřevitého vlákna získaného recyklací novinového papíru. Aplikuje se jako foukaná celulózová izolace, zejména v nízkoenergetických a pasivních stavbách. Má velmi dobré tepelně izolační parametry, zlepšuje akustiku stavby.

Foukaný materiál, např. CLIMATIZER PLUS dobře izoluje obvodové pláště i střechu, má výbornou tepelnou vodivost při nízké objemové hmotnosti. Vysoká teplota měrného tepla přispívá k výraznému zlepšení vnitřního vyrovnávání klimatu a větší tepelné setrvačnosti, např. dřevostavby. Vykazuje rovněž skvělé protipožární a akustické parametry.

Přírodní izolace

Získávají na oblibě, jde o ryze ekologické izolační materiály. Patří sem ovčí vlna, sláma nebo technické konopí. Mají skvělé tepelně izolační vlastnosti, jsou to materiály šetrné k životnímu prostředí.

Foto: KNAUF INSULATION

Kamenná minerální vlna je určená na zateplení fasády domu. Dobře se s ní pracuje, lepení k podkladu a stěrkování probíhá rychle.

Vyšší je však cena, některé mohou být i náročnější na aplikaci.

Druhy tepelně izolačních materiálů

Pěnové izolační materiály: pěnový polystyren EPS, šedý pěnový polystyren, extrudovaný polystyren XPS, tvrdá polyuretanová pěna PUR, pěnové sklo.

Minerální izolační materiály: skelná vata, kamenná vlna.

Foukaná izolace: nejčastěji celulóza, minerální vlna, polyuretanová pěna.

Přírodní izolační materiály: rostlinné (sláma, konopí, len, dřevovláknité desky), živočišné (ovčí vlna).

Reklama

Související témata:

Související články

Obývací pokoj přizpůsobte podle svých potřeb

Spousta rodin využívá obývací pokoj k setkávání a odpočinku. Někdy v něm ale potřebujeme pracovat, jindy jíst. V malých bytech slouží i k přespávání. Jak ho...

Jak zamezit rosení oken

Jsou orosená okna kosmetickou vadou, nebo závažnou překážkou? Všude tam, kde se dlouhodobě koncentruje vlhkost, hrozí riziko vzniku plísní. Co s tím?

Výběr článků

Načítám