Hlavní obsah

Čím se řídit při rekonstrukci koupelny

Právo, Sylva Svobodová

Koupelny ve starém činžovním domě nebo v bytě s umakartovým jádrem obvykle nevyhovují dispozičně ani esteticky. Proto se také častěji rekonstruují a poptávka po dlažbě, obkladech a sanitárním vybavení je velká.

Foto: KERAMIKA SOUKUP (2x)

Tento rok je ve znamení přírodního ztvárnění keramických obkladů a dlažeb, stále jsou oblíbené velké formáty v rozměrech 60 x 60 cm a větších.

Článek

Rekonstrukce koupelny je náročná akce z hlediska času i financí. Vyplatí se požádat odborníky z koupelnového studia o návrh a radu ohledně výběru dlažby, obkladu a sanity.

Při nákupu dlažby

Dáváme přednost nadčasovému materiálu, jednoduchým tvarům a umírněnému designu, protože se tak rychle neokouká, nezačne po čase nudit.

Foto: RAKO

Jednoduché a neutrální zemité odstíny se nikdy v koupelně neokoukají.

Vybíráme dlažbu s otěruvzdorností označenou minimálně PEI 3, která vyhovuje v prostorech zřídka vystavených vnějšímu znečištění a poškrábání.

Při nákupu obkladů

Dáme přednost velkoformátovým obkladům, které prostor sjednotí a zvětší, nebo drobné mozaice, která umožní obkládat i zaoblené hrany.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Obklady mohou mít i náznak nestárnoucího retra, jemné květinové vzory ve stylu secese oživí každé ranní vstávání.

Počítejte vždy s rezervou

U pokládky na koso potřebujeme 10 až 20 % materiálu navíc. Na koso materiál pokládáme pod úhlem 45° vzhledem ke stěně.

U pokládky na střih postačí rezerva 5–15 %. Při pokládce na střih jsou jednotlivé dlaždice poskládány rovnoběžně se stěnou a spáry tvoří pravidelnou síť.

Dalším typem pokládky, ne tak běžným, je tzv. pokládka na vazbu, která se využívá zejména u obdélníkových formátů. Pečlivě sledujeme barevný odstín a rozměr (kalibr), který je na obalu výrobku označen číselným nebo znakovým kódem (pro jednu místnost používáme materiál stejného odstínu i rozměru).

Vyberte barvu i pokládku

Výběr sanity, obkladů a dlažby záleží na osobním vkusu, ale podle odborníků je i letos trendem jednoduchost a neutrální barvy jako jsou béžová, hnědá, šedá a zemité odstíny. Barevnost do koupelny vnesou spíše doplňky a textilie, které můžeme obměňovat.

Foto: RAKO

Obklad a dlažbu vybíráme obezřetně, raději preferujeme jemné pastelové odstíny v kombinaci s čistě bílou. Koupelna je pak decentní, nadčasová a neokouká se.

Rozměry dlažby a obkladů mohou být rozmanité, velikosti lze i vzájemně kombinovat.

„Pravidlem už není, že musíme do malé koupelny nutně použít malý formát obkladů a dlažby. Můžeme si dovolit cokoliv, v čem se budeme cítit skvěle. Pokud ale někdo vyžaduje, aby spáry na sebe navazovaly tam, kde se potkává obklad s dlažbou, je vhodné vybírat materiál o stejném formátu,“ vysvětluje Jana Soukup Líkařová z firmy Keramika Soukup.

Proměna činžovní koupelny

Původní koupelna o velikosti 1,73 x 1,47 m v činžovním domě nabízela minimum prostoru a byla bez topení. Dalším neduhem bylo netěsnící okno do světlíku, obkladačky, které sahaly pouze do výšky jednoho metru, takže dospělí se sprchovali v podřepu.

Koupelnu kvůli tomu, že sousedí s dalšími dvěma byty, nebylo ani možné rozšířit. Situace si vyžádala totální rekonstrukci.

Foto: JIKA

V původní koupelně chybělo topení, obkládačky byly pouze do výše metru nad vanou, takže se majitelé nemohli pohodlně sprchovat. Zůstalo pouze původní umyvadlo, ke kterému se namontovaly kovové nožky.

Novou podobu koupelny navrhl designér Michal Janků, který je autorem koupelnové řady Jika Tigo. Při obhlídce ho zaujalo krásné staré umyvadlo od firmy Ditmar – Urbach, což je značka, na niž svoji výrobu kdysi navázala právě Jika.

Souhrou těchto náhod se majitelé rozhodli, že vybavení bude od jednoho výrobce, jen z různých období.

Foto: JIKA

Koupelna dostala nové obklady i dlažbu, vanu s rozměry 150 x 70 cm, která se vybavila i zástěnou Cubito. Příjemné je i zrcadlo s osvětlením, nad sebou umístěné skleněné poličky a dvě nové baterie.

Hlavním problémem koupelny bylo chybějící topení, což rodina vyřešila koupí tradičního otopného žebříku, který koupelnu nejen vyhřeje, ale případně také dosuší mokré ručníky. Vanu designér navrhl menší, vyhovovala Tanza s rozměry 150 x 70 cm, která byla doplněna zástěnou Cubito.

Ke starému umyvadlu se namontovaly kovové nožky, přibyl nový sifon, zrcadlo s osvětlením, dvě nad sebou umístěné skleněné poličky Mio, chromovaná závěsná tyč na ručníky a dvě nové baterie ze série Loft. Ačkoliv je v koupelně klasické stropní svítidlo, příjemné je i dosvětlení pomocí LED pásky umístěné do světlíku. Z okna se díky nim stal světelný panel, který dokáže vytvářet různě prosvětlený a dobarvený interiér. Obklady a dlažba: majitelé záměrně zvolili nepravidelné tvary, které zapadají do celkové koncepce bytu.

Rekonstrukcí prošla i toaleta, která je samostatná. Původní toaletní mísu nahradil závěsný klozet se zabudovaným předstěnovým systémem Basic WC, toaletu doplnilo sedátko s pomalým zavíráním Slowclose.

Foto: JIKA

Toaleta na miniaturní ploše 1,22 x 0,95 m prošla také rekonstrukcí, bohužel ji nebylo možné z dispozičních důvodů spojit s koupelnou.

Přestože je WC pouze na ploše 1,22 x 0,95 m, designérovi se podařilo do prostoru zakomponovat i skříňku s umývátkem Petit a stojánkovou baterii Talas. Myslelo se i na detaily: nechybí chromovaný háček na ručníky, WC souprava nebo držák toaletního papíru.

Foto: JIKA

Na toaletě je nový závěsný klozet Jika Tigo se zabudovaným předstěnovým systémem, skříňka s umývátkem i stojánková baterie.

Sečteno a podtrženo: Rekonstrukce trvala necelé tři týdny, náklady na vybavení koupelny a toalety výrobky Jika činily 48 000 Kč, za další potřebné vybavení rodina dala 15 000 Kč, bourání, nové rozvody a odpady včetně materiálu, elektropráce, zednické a obkladačské práce včetně pořízení materiálu vyšly zhruba na 54 000 Kč.

Celkové náklady na rekonstrukci koupelny a toalety: 117 000 Kč

Pokládka velkoformátových dlaždic

Mnozí kutilové se sami pustí do pokládky koupelny doma i na chalupě. Základem úspěchu je jako vždy správná příprava podkladu. Ten musí být pevný, vyzrálý, zbavený nečistot a nerovností.

Foto: RAKO

Všechny savé podklady opatříme penetrací, která sjednocuje savost podkladu a udržuje jeho soudržnost.

„Důležité je i správné rozměření dilatačních spár a jejich proříznutí k podkladu, kde se snažíme přizpůsobit dilataci konstrukci podlahy a formátu dlažby. Všechny savé podklady nezapomeneme opatřit penetrací, která sjednocuje savost podkladu a udržuje jeho soudržnost,“ říká Tomáš Lindauer, odborník na produkty stavební chemie RAKO.

Foto: RAKO

Oboustranné nanesení tmele zubovou stěrkou na podklad a rub dlažby.

K lepení velkoformátové keramiky používáme flexibilní lepicí tmely, vždy aplikujeme metodu oboustranného nanášení zubovou stěrkou se zubem min. 10 mm. Tím lépe zajistíme ideální rovinnost, docílíme bezdutinkového kontaktu a dobrého spojení keramiky s podkladem.

Foto: RAKO

Nanášení tmele a zachování čistoty dilatačních spár je nutné na podlaze i u stěn. Detail na vkládání separačního provazce do dilatací před spárováním, velikost spár 2 mm.

Foto: RAKO

Pružné spoje vyplníme silikonovým nebo polyuretanovým tmelem.

Pozor na dilataci: při pokládce dbáme na to, aby dilatace nebyly zaneseny tmelem či spárovací hmotou. Po vytvrdnutí lepicího tmele je dlažba pochozí a po vyčištění spár může dojít k jejímu vyspárování.

Vhodnou spárovací hmotu zatíráme do spár neoprenovou nebo gumovou stěrkou, a po době nutné k zavadnutí ji opakovaně smýváme molitanovým hladítkem a čistou vodou.

Foto: RAKO

Zapracování spárovací hmoty do spár, odstranění přebytečné spárovací hmoty mytím (molitanové hladítko a voda). Pro spárování používáme hmoty s vodoodpudivým efektem.

Konečné mytí cementového závoje na povrchu dlažby provádíme čisticím roztokem.

Tip odborníka - Jana Soukup Líkařová, www.keramikasoukup.cz

Nejen spárovací hmota a lepidlo mají vliv na správnou pokládku a funkci obkladů a dlažby. K základním krokům patří důkladná příprava povrchu, na který bude dlažba lepena. Ten musí být čistý, suchý bez prachu a mastnoty.

Pokud není zcela rovný, je nutné povrch vyrovnat samonivelační stěrkou. Před nanesením lepidla doporučuji povrch přetřít penetračním nátěrem.

Foto: RAKO

Velkoformátové obklady prostor sjednotí a opticky zvětší.

Samotné lepidlo vybírejte podle povrchu, na který obklady a dlažbu budete nanášet. Na hladké povrchy je vhodné disperzní lepidlo, do exteriéru, na sádrokarton a dřevotřísku zase flexibilní lepidlo. Při dodržení správného postupu pokládky a použití vhodných nátěrů a hmot by měly dlaždice přilnout a vydržet mnoho let.

Pro zvýšení přilnavosti nanášíme lepidlo jak na povrch pokládky, tak na samotné dlaždice zubovou stěrkou. Obě plochy do sebe lépe zapadnou a vytlačí přebytečný vzduch.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám