Hlavní obsah

Čím se řídit při malování svépomocí

Právo, Gisela Růžičková

Je ideální čas k vymalování bytu. A jestli jsme se rozhodli pro výmalbu svépomocí, přijde nám vhod zopakovat si základní postup při malování.

Foto: Dům barev (4x)

Než začneme s výmalbou, opatříme si vhodné štětce a válečky.

Článek

Doporučil nám ho technicko-obchodní zástupce společnosti Dům barev Radek Kříž - od výběru odstínů a kvality barev přes zakrytí nábytku po nezbytné škrábání, penetraci či způsob, jak předejít kocourům na stěnách.

Menší pokoj a také tmavší prostory orientované na sever je vhodné vymalovat světlejšími barvami či dokonce bílou, abychom je opticky zvětšili a prosvětlili.

Foto: OBI

Výběr jemných odstínů světlých tónů vycházejících z bílého základu je široký.

Co si máme připravit

Pamatujme si, že druh zvolené barvy ovlivní výběr vhodných štětců nebo válečků. Dalším důležitým hlediskem je povrch zdi.

V naší výbavě nesmí chybět nádobka na barvu a v případě použití válečků mřížka na otření, zakrývací fólie a maskovací páska na ochranu nábytku, hadr a štafle.

Barevné tóny

Letošním trendem jsou jemné odstíny světlých tónů, které vycházejí z bílého základu, i když barevným hitem roku je okrově zlatá. Samozřejmě vycházíme hlavně z osobního vkusu a především z naší povahy a temperamentu.

Foto: Primalex

Malířské barvy Primalex plus mají velkou krycí schopnost i otěruvzdornost.

Energičtí lidé se potřebují po příchodu do bytu uklidnit, proto raději volí barvy, jako je modrá, zelená. Zklidňující účinky má i hnědá.

Bílá, žlutá a oranžová naopak dodávají energii. Studené tóny zvolíme do pracovny a ložnice, teplé naopak do jídelny, kuchyně a chodby.

Druhy barev

K běžnému malování pokojů nejčastěji používáme barvy akrylátové, disperzní (ty jsou nejoblíbenější), ředitelné vodou, polyvinylacetátové a silikátové. Barvy klihové jsou cenově nejdostupnější, jsou vysoce prodyšné, ale málo odolné.

Zvolit můžeme barvy lesklé nebo matné. V případě, že malujeme poprvé, sáhneme raději po barvách matných, u nichž jsou případné nedostatky méně vidět než u barev lesklých.

Foto: Primalex

Kombinace vanilkové a bílé barvy v ložnici se světlem mají uklidňující účinek.

Moderní barvy jsou otěruvzdorné za sucha nebo za mokra, i jejich kombinace. Barvy odolné otěru za mokra jsou omyvatelné.

Omyvatelné barvy

K dostání je široká škála barev - od těch klasických až po omyvatelné interiérové malířské barvy. Ty jsou vhodné do více namáhaných prostor, např. do obývacích pokojů, chodeb, dětských pokojů, jídelen, kuchyní, atd.

Z takové barvy setřeme skoro cokoli. Hadrem, vodou a saponátem jde dolů ze stěny kečup v jídelně, šmouhy od bot nebo otisk psí tlapy v předsíni či obrázky namalované pastelkami v dětském pokoji. Tedy šmouhy, kvůli nimž bychom při použití klasických barev už museli brát do ruky barvu a štětku.

Foto: Dulux

Bílá v tónu holubičí šedi velmi dobře působí např. v jídelně.

Množství barvy

Potřebné množství barvy vypočítáme z výměry natíraných ploch a údajů o průměrné vydatnosti (tedy kolik metrů plochy, často stanovené v intervalu od-do, vymalujeme 1 litrem konkrétní barvy), které bývají uvedeny na obalu nebo technickém listu barvy.

Platí zde pravidlo: čím hrubší povrch natíráme, tím větší množství barvy spotřebujeme a musíme se řídit spodní doporučenou hranicí vydatnosti. Např. omítka zrnitosti 2,5 mm bude mít vydatnost barvy i o 2 m2/l (tedy natřu o 2 metry plochy méně než u hladké omítky) menší než hladký povrch typu sádrokartonu.

Foto: Primalex

I bílá s jemným nádechem krémového cappucina pozvedne výsledný dojem z interiéru.

Štětka, nebo váleček?

Zatímco rohy místností, prostory kolem vypínačů, zásuvek, kuchyňských linek a další detaily lépe natřeme štětcem, pro větší plochy je vhodný váleček. Správný typ válečku závisí na druhu barvy a hrubosti malovaných stěn.

Někteří výrobci barev doporučují u jednotlivých nátěrových hmot vždy konkrétní typ válečku, který je prověřený a otestovaný a se kterým dosáhneme kvalitního povrchu.

Nezbytné zakrytí předmětů

Často podceňujeme pečlivé zakrytí nábytku a ostatního vybavení domácnosti před tím, než s malováním začneme. Je to důležité zvlášť při používání kvalitnějších disperzních barev a penetrací.

Foto: Dulux

Optimistická okrově zlatá dodává prostoru slunečný a radostný nádech.

Zejména penetrace totiž po zaschnutí nejde odstranit a na povrchu skel a dlažby může zanechat skvrny. Pokud už barva nezakrytý povrch znečistí, setřeme ji co nejrychleji.

Pro zakrytí podlahových lišt, zárubní, okenních rámů, vypínačů a zásuvek je nejvhodnější maskovací páska, nábytek ochráníme zakrývací fólií a podlahy vlnitou lepenkou či textilní savou zakrývací fólií.

Kdy musíme škrábat?

Situaci ověříme jednoduchým způsobem: postačí k tomu váleček, který namočíme, a přejedeme jím několikrát po stěně. Pokud se nátěr na váleček nalepí, jednoznačně musíme staré malby oškrábat.

Foto: Dům barev

Harmonická modrá propůjčuje místnostem elegantní ráz a působí dojmem čistoty.

Penetrace je nutná

Penetrace sjednotí savost podkladu, zpevní různorodé povrchy, zároveň zvyšuje přilnavost dalším nátěrům a barva bude lépe krýt.

Nezbytná je vždy při malování nových, dosud nenatřených nebo vyspravovaných povrchů po štukování, opravách, tmelení. Dále na plochy, které byly zbaveny starých maleb oškrábáním, a starší sprašující nátěry.

Foto: Dům barev

Škrábání a penetrování je vhodné, zjistíme-li, že je na stěně více nátěrů.

Univerzální penetraci používáme na nové povrchy, u problematických povrchů je nutné použít penetraci hloubkovou. Fungicidní penetraci použijeme u povrchů, kde se vyskytuje plíseň.

Tmel na nerovnosti

Výběr tmelicích materiálů je obrovský. K vyspravení nerovností a děr používáme práškový tmel, vnitřní stěrku jemnozrnnou či akrylátový tmel. Ten je ostatně vhodný i k opravám prasklin v omítkách na stěnách u oken a dveří, nebo spár mezi sádrokartonovými deskami a minerální omítkou.

Foto: Dulux

Taupe styl v interiéru se vyznačuje použitím neutrálních barev, jejichž spektrum sahá od šedé přes tóny fialové až po tmavě hnědou.

Vrací se bílá
Klasickou bílou barvou domácnost zjemníme a prosvětlíme. Módní jsou bílé odstíny lehce obarvené žlutou, modrou, hnědou nebo růžovou. Na první pohled je stěna bílá, a tak nepoznáme, že je do ní přidána kapka barvy, obvykle inspirovaná vybavením místnosti. V té správné kombinaci bude prostor elegantnější a kontrast mezi tmavším vybavením bude působit více sladěně.

Malování svépomocí

V rámci samotného malování je správný řemeslný postup v místnosti po směru hodinových ručiček a z rohu.

Začínáme stropem, teprve pak přijdou na řadu stěny. Nejdříve natřeme detaily štětcem, následně plochy válečkem. V případě různých odstínů napojovaných v rohu místnosti nebo stropu je nutné pokračovat jiným odstínem až po zaschnutí prvního odstínu.

Foto: Dům barev

Namíchání potřebného množství barvy vypočítáme podle doporučení výrobce.

Nátěr aplikujeme zpravidla ve dvou vrstvách, na podklady podobného odstínu může stačit i jeden nátěr. Další vrstvu nanášíme po zaschnutí nátěru, tj. po 2 až 8 hodinách, což je individuální podle druhů nátěrových hmot a rychlosti schnutí.

Pryč se šmouhami!

Kocourům na stěnách a jiným defektům předejdeme penetrací před výmalbou. Penetrace se musí do podkladu zcela vsáknout a nesmí zanechat na povrchu lesklý film! Nové minerální omítky nebo vysprávky musí být vyzrálé minimálně čtyři týdny.

Váleček musí být při aplikaci barvy neustále dostatečně mokrý a barva musí být rovnoměrně po celém jeho obvodu. Barvu válečkem vždy napojujeme a sjednocujeme nezaschnutou do stejnoměrné vrstvy po celé natírané ploše.

Foto: Dulux

Vanilkově bílý odstín kuchyň proteplí a prosvětlí, opticky zvětší celý prostor.

Kde barvu koupíme

Vhodné jsou velké hobby markety nebo sítě prodejen nabízející kompletní sortiment barev, laků, ředidel, příslušenství a dalších výrobků, které jsou potřeba při malování a natírání.

Symbolika barev

Bílá: čistota, neurčitost

Černá: zlo, protest

Šedá: smutek

Hnědá: tradice, domov, jistota

Žlutá: harmonie, veselí, uvolnění

Oranžová: teplo, radost

Červená: energie, síla, nebezpečí

Tmavomodrá: klid, vážnost

Tmavozelená: bezpečí, jistota

Skoro ve všech najdeme kolorovací automat, díky němuž si můžeme nechat namíchat jakýkoli z mnoha tisíc odstínů. Samozřejmostí je konzultace s odborníkem, který s výběrem správné barvy poradí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správnou brusku

Broušení nemusí být úmorné. Můžeme totiž využít celou řadu elektrických pomocníků – brusek. Tentokrát se zaměříme na elektrické ruční stroje určené především...

Podle čeho vybírat zdicí materiál

Při plánování stavby rodinného domu je důležitým krokem volba vhodného zdicího materiálu. Ze zkušenosti víme, že na domě později vyměníme cokoli kromě zdí.

Jak na výměnu cylindrické vložky

Když už z jakéhokoli důvodu musíte měnit cylindrickou vložku, nemusíte jen demontovat původní a nahradit ji novou vložkou stejného typu. Můžete si vybrat...

Výběr článků

Načítám