Hlavní obsah

Čím nahradit klasické žárovky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasickým žárovkám definitivně odzvonilo. V množství nabízených moderních světelných zdrojů bývá těžké se vyznat. Ruku na srdce: umíme si ale opravdu vybrat správný světelný zdroj?

Foto: OSRAM

Svítidlo, připomínající šroubovici DNA, tvoří seřízená LED část a měkké rozptýlené Oled světlo, které je na pěti otočných panelech. Šroubovicí lze otáčet a zvolit směr světla.

Článek

Každý světelný zdroj má své kvalitativní parametry, které nás nasměrují. Sledujeme proto především energetickou účinnost, životnost, odstín bílé, index podání barev, ale i záruku. Z trhu jsou postupně stahovány klasické žárovky, které nevyhovují evropským směrnicím.

Změny od letošního 1. září

Tímto dnem se do oběhu přestaly dodávat čiré žárovky s příkonem nad 7 W (60 l). Na trhu mají zelenou méně energeticky náročné úsporné zdroje světla: halogenové žárovky, kompaktní a lineární zářivky nebo LED zdroje světla, které postupně, až do roku 2016, nahradí ty staré (v roce 2016 se zruší všechny žárovky energetické třídy C).

Foto: OSRAM

Stolní svítidlo má 16 vysoce výkonných LED diod, které přinesou teplé bílé světlo. Svítidlo má smaltovaný kovový rám ve tvaru písmene L, přední strana je lakovaná v sedmi barvách.

Co máme vědět před nákupem

Jestliže se rozhodneme pro nový zdroj, zjistíme, jaký je prostor ve svítidle. Některé úsporky (úsporné zdroje) jsou stále ještě trochu delší a širší než staré žárovky. Může se tedy lehce stát, že koupíme úspornou zářivku nebo LED žárovku, která se nakonec do svítidla nevejde.

Podíváme se proto, jaká je ve světle objímka, abychom vybrali správný závit – malý E14 nebo větší E27.

Před samotným nákupem si položíme i pár dalších otázek: svítíme na daném místě dlouhodobě, je to hlavní osvětlení, nebo jen dekorativní?

Halogenky do koupelny

Odborníci doporučují místo obyčejných žárovek do koupelny či na WC halogenky. Důvod? Rozsvěcujeme tam často a většinou jen na krátkou chvíli.

Úsporky nebo LEDky do obýváku

Do hlavního zdroje světla, třeba v obývacím pokoji, jsou ideální kompaktní úsporné zářivky. Ušetří 80 % energie a mají 15x delší životnost ve srovnání s obyčejnými žárovkami. Jako hlavní zdroj světla lze volit i LED žárovky. Nabízí 80% úspory, jsou už i v provedení stmívatelné, nevyzařují UV záření, neobsahují rtuť.

Nejvýkonnější LED světelný zdroj zcela nahrazuje 75W žárovku, má životnost 30 000 hodin a široký úhel vyzařování (340°). Běžný spotřebitel se obvykle zalekne ceny LED zdroje, ale nákupem úsporných produktů skutečně výrazně ušetříme. Kromě toho moderní produkty nabízejí zajímavé realizace, různé odstíny bílé, širokou škálu barev, sytost.

Zdroje světla - co je co

Klasické žárovky přemění 92 % přiváděné energie na teplo a jen 8 % na světlo, vydávají bílé „teplé“ světlo a jsou levné. Nevýhodou je velmi krátká životnost, nízká účinnost a vysoké provozní náklady.

Foto: OSRAM

Klasická žárovka se závitem E27 je na ústupu. Do roku 2016 zmizí všechny žárovky energetické třídy C.

Halogenky jsou zdokonalené klasické žárovky, dosahují vyšší účinnosti, vyrábějí se ve tvaru obyčejné žárovky i jako svíčková žárovka, v jiných tvarech. Ceny žárovek třídy B se pohybují kolem 200 Kč, žárovky třídy C stojí asi 70 Kč (rok 2016 přinese jejich zrušení).

Ve srovnání s klasickou žárovkou mají o 25 - 30 % menší příkon, okamžitý start, dvakrát delší životnost, či neomezený počet spínacích cyklů. Nevýhodou je vyšší cena oproti obyčejným žárovkám.

Úsporné kompaktní zářivky nabízejí různé barvy světla (teple bílá, chladně bílá, denní bílá), mají až 80% úsporu energie oproti klasické žárovce, 6 - 20x delší životnost, různé tvary a provedení zářivek. Oproti klasické žárovce mají pomalejší náběh na plný světelný výkon, vyšší pořizovací cenu, nutná je recyklace (vrácení vyhořelé zářivky ve sběrných místech).

Foto: OSRAM

Světelné zdroje LED již našly uplatnění v klasických a bodových svítidlech. Umí nahradit i 75W žárovku.

LED žárovky jsou světelné zdroje založené na principu světelných diod, při nákupu hledáme údaj o množství světelného toku (v lumenech), které žárovka produkuje a srovnáváme jej se světelným tokem klasické žárovky, aby náhrada byla adekvátní. LED žárovka už umí zastoupit klasickou žárovku s příkonem 75 W.

Pět kroků, jak nakupovat

  • Zjistěte, zda se rozměry zdroje vejdou do vašeho svítidla, zkontrolujte správný závit (malý E14, velký E27).
  • Zamyslete se nad tím, zda jste vybrali správný příkon: halogenka 42 W svítí jako 60W běžná žárovka, úsporka s 20 W svítí jako 100W žárovka, LEDka 14 W svítí jako 75W žárovka.
  • Má krabička energetický štítek? Kupujte energetickou třídu A, třída G je nevyhovující.
  • Zkontrolujte, zda zářivka či LEDka nejsou poškozené, nemají-li zahnědlé plastové díly. Pokud ano, nekupujte!
  • Podle udávané životnosti poznáme kvalitu úsporky: 6000 hodin svícení znamená standard, 10 000 hodin svítí velmi kvalitní úsporky, některé mají garantovaných i 15 000 hodin a životnost 15 let. Kvalitní LED světelné zdroje garantují životnost nad 20 000 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré pomůcky, které usnadní práci v kuchyni

Chytré pomůcky pro vaření, pečení, přípravu a servírování jídel se hodí každému kuchaři, protože vaření s nimi je jednodušší a pohodlnější. Připravené pokrmy...

Výběr článků

Načítám