Hlavní obsah

Chraňte dřevo kvalitním nátěrem

Právo, Karolina Černá

Nátěry venkovního dřeva procházejí množstvím zátěžových zkoušek. Slunce, déšť, mráz, ale i plíseň, dřevokazné houby a hmyz – před tím vším nátěry musejí dřevo ochránit. Jak to dokážou?

Foto: Bondex (2x)

Prostředek k vyčištění starého dřeva navíc zesvětluje zašedlé povrchy a obnovuje jejich přirozenou barvu a vzhled. Syntetický napouštěcí olej pak chrání povrch dřeva před vysušením, odpuzuje vodu a nečistoty.

Článek

Jednoduše díky svým vlastnostem, ale také s naší pomocí. I sebelepší nátěry je nutné obnovovat po lhůtě určené výrobcem, v některých případech ročně, v jiných až za sedm let.

Foto: Bauhaus

Práci usnadní stříkací pistole W150. S bodově, horizontálně i vertikálně nastavitelnými tryskami zajistí extrémně jemné rozprašování barvy. Zásobník 600 ml, hmotnost 1,46 kg. Cena 2390 Kč.

Za omezenou životnost nátěrů může fakt, že dřevo vlivem vnějších podmínek vsakuje vlhkost a zase vysychá, stále pracuje.

Nátěry vydrží déle třeba na svislých plochách, na místech krytých ostěním nebo střechou. Plotové plaňky vydrží déle, když je od vlhké země odděluje podezdívka.

Foto: Bauhaus

S pěnovým lakovacím válečkem (vlevo) na rozpouštědlové barvy a laky se dostaneme i do hůře dostupných míst. Plastová stírací vanička na barvu (vpravo).

Vybírat můžeme z pestré škály produktů. Z pečujících jsou to různá napouštědla, impregnační oleje a vosky, dále ochranné barvy, lazury, laky. Mnohé z nich už ve svém názvu informují, k čemu a pro jaké plochy jsou určeny.

První péče

Ať už jde o dřevěný zahradní nábytek, nebo pergolu, koupíme je již ošetřené výrobcem, např. tlakovou impregnací. Preventivně proti nákaze plísní a dřevokaznými houbami napustíme dřevo nejlépe fungicidním prostředkem. Látky proti plísním a houbám jsou obsaženy v mnohých základních nátěrech.

Existují napouštědla obsahující impregnační olej, který je i v mořidlech a v dalších přípravcích určených k první péči o neošetřené dřevo.

První nátěr je vždy důležitý, protože k němu musí dokonale přilnout následující vrstvy. Zarovná povrch, ochrání před vsakováním vlhkosti. Popraskané dřevo s rýhami a se starým oprýskaným nátěrem vyžaduje pečlivou přípravu.

Foto: Primalex

Primalex Lazura 3v1 je tenkovrstvá lazura na syntetické bázi, která chrání dřevo před působením povětrnostních vlivů a zároveň plní dekorativní funkci – zvýrazňuje kresbu a strukturu dřeva. K dostání je v několika odstínech různých druhů dřeva.

Začneme zbroušením dohladka, v případě děr a větších mezer použijeme speciální tmel, který po vytvrdnutí zahladíme na roveň povrchu. S odstraněním starého nátěru pomůže brusný papír, vibrační bruska, opálení, speciální rozpouštědla.

Po základním nátěru obvykle následuje druhý a pak vrchní nátěr. Zasychají rychle, do 24 hodin, ale než je vystavíme povětrnostním podmínkám a mytí, necháme je vyzrát pár týdnů.

Druhy nátěrů

Akrylátové barvy, ředitelné vodou, jsou oblíbené pro snadnou aplikaci, navíc rychle schnou. Nanášíme je plstěnými válečky s chlupem do 3 mm.

Syntetické barvy ředíme chemickými ředidly, schnou čtyři až šest hodin. Nanášíme je štětcem s přírodním vlasem.

Foto: Primalex

Vrchní barva v lesku i v matu je vhodná ke konečnému nátěru dřeva a kovu ve vnitřním i venkovním prostředí, např. ploty, okapy, dveře, zárubně a obložení, drobné průmyslové předměty či konstrukční prvky.

Tzv. emaily obsahují pigment a jsou určené pro vrchní nátěr, vytvářejí hladký slitý povrch.

Krycí barvy skvěle odpuzují vodu i špínu, zaniká však pod nimi přirozená kresba dřeva.

Foto: Bondex

Vodou ředitelná lazura pronikne do dřeva hlouběji než pigmenty, které jsou součástí klasických barev a lazur. Díky tomu přípravek Perfect vytvoří dlouhotrvající ochranu dřeva proti UV záření a vodě.

Lazury jsou oblíbené pro prodyšnost a pružnost, nechají vyniknout kresbu podkladu. Jejich vrstva nepraská, přizpůsobuje se pohybům dřeva. Je to výhodnější než klasický lak, který dřevo obalí do neprodyšné vrstvy.

Tónované lazury ošetřují lépe než bezbarvé, které nesnižují UV záření, takže dřevo pod nimi šedne a černá. Velmi tmavé barvy ale zase více akumulují teplo, takže dřevo pod nimi pracuje rychleji. Proto jsou vhodné přírodní odstíny.

Foto: Barvy a laky

Lazurol Impregnační základ S1033 je syntetické fungicidní napouštědlo k preventivní ochraně dřeva proti plísním, houbám a hmyzu. Základní barva na dřevo Bakrylex Primer V2070 je rychleschnoucí, zlepšuje přilnavost vrchního nátěru, izoluje defekty dřeva.

Tenkovrstvé lazury použijeme bez obav na méně vyschlé dřevo (vlhkost nad 20 %), třeba na ploty. Pronikají hlouběji do struktury dřeva, jejich životnost se počítá na tři roky.

Po vyzrání takového nátěru je proto lepší ho ošetřit ještě silnovrstvou lazurou s až sedmiletou životností.

Foto: Barvy a laky

Tenkovrstvá vodou ředitelná lazura Lazurol Aqua dekor V1315 je voděodolná, s voskovou emulzí. Transparentní přípravek pro renovační nátěry Lazurol Aqua balzám V1316 obsahuje voskovou emulzi.

Silnovrstvé lazury použijeme u dokonale suchého dřeva (vlhkost pod 17 %), oceníme je na zátěžových místech, jako jsou okenice, okna, podbití, obložení domu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Záruky úspěchu

Před prvním nátěrem připravíte povrch dřeva — musí být hladký, čistý a suchý.

Mastnotu odstraňte jedlou sodou, pilinami a vysajte prach.

Rýhy, skuliny vyplňte tmelem.

Pryskyřičné výpotky vymyjte nitroředidlem.

Zakoupený rozložený nábytek natřete ochranným nátěrem, teprve potom jej složte.

Optimální teplota pro natírání je 10 až 25 °C, vlhkost vzduchu menší než 75 %.

Dodržujte dobu schnutí každého jednotlivého nátěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám