Hlavní obsah

Chalupáři hlásí návrat, jak ochránit víkendové příbytky

Právo, Sylva Svobodová

S jarem nastalo postupné odzimování chalup a chat. S naším příchodem do nemovitosti přibydou i zahradní sekačky, domácí elektrospotřebiče a jiné hodnotné věci. A ty je nutné přes týden dobře zabezpečit, protože jsou doslova lákadlem pro zloděje. Jak to zvládnout?

Foto: Profimedia.cz

I chaty a chalupy si zaslouží řádné zabezpečení.

Článek

Mezi osvědčené prvky ochrany patří kamerové a bezpečnostní systémy, ideálně napojené na bezpečnostní agenturu. Ale důležité jsou i dobré sousedské vztahy a zdánlivá maličkost – výběr kvalitního bezpečnostního zámku.

Jak vloupání předejít? „Doporučuji investovat do bezpečnostní fólie na okna a skleněné části dveří. A samozřejmě i kvalitního zámku. Nenechávejte na dohled žádné cenné věci, ani na zahradě, ani za okny,“ vysvětluje Ivan Pavlíček z firmy Next.

Foto: Next

Myslete na vhodné zabezpečení víkendových objektů, nenechávejte na očích cenné zahradní stroje.

Víte, jaký zámek?

Výběr záleží na typu dveří. Nové, s bezpečnostním kováním, opatříme zámkem s nejvyšší bezpečnostní třídou. Prosklené dveře vybavíme nerozbitnou fólií, aby měl kvalitní zámek smysl.

Trendem jsou zámky s klíči, které kombinují klasické zuby a drážky s různě velkými a hlubokými důlky.

„Klíče s důlky ale nejsou automaticky bezpečnější než klasické klíče se zuby. Vložky obou typů ve stejné bezpečnostní třídě poskytnou zcela shodnou ochranu. Rozdíl je jen v konstrukčním řešení a umístění stavítek ve vložce,“ upřesňuje Petr Kučera, expert značky FAB.

Foto: Fab

Zámky bezpečnostních tříd 3. a 4., jejichž klíče nelze zkopírovat, jsou pro nás bezpečné.

Neřešte tedy design zámku a klíče, ale hlídejte si jiné věci! Zásadní je, aby nedošlo k neoprávněnému zkopírování klíče. To zaručí jen zámky bezpečnostních tříd 3 a 4. Ty nelze zkopírovat bez předložení bezpečnostní karty, dodávané společně se zámkem.

Takové klíče mohou majiteli vyrobit jen licencovaní a certifikovaní zámečníci, kteří mají jako jediní přístup k (přísně sledované) distribuci originálních polotovarů klíčů FAB.

Chalupařit na zkoušku se vyplatí

Právě teď je vhodná doba porozhlédnout se po realitním trhu. Než začnete obvolávat první nabídky, zamyslete se, co od chalupy vlastně očekáváte. Hledáte místo, odkud chcete vyrážet v zimě na hory, přejete si klid, ticho a samotu uprostřed přírody?

Nebo spíše toužíte zahradničit a mít objekt s dětmi na dosah do třiceti minut od bydliště a vyhnout se víkendovým zácpám? To vše ovlivní výběr lokality.

Trávit čas pročítáním inzerátů dnes má málokdo, proto si stáhněte mobilní aplikace. Příjemná je služba „hlídacího psa“, která vyfiltruje nabídky, jež splňují naše kritéria. Využít lze i portál Bezrealitky, která zprostředkovává přímý prodej, informuje o inzerátech.

Foto: Next

Pamatujte i na okna, případně dveře a všechny zasklené části opatřete bezpečnostní fólií.

„S mobilní aplikací Bezrealitky máte přehled o všem. Ve chvíli, kdy jste na místě, které vás zaujme, nabídne chaty a chalupy na prodej, vykreslí je přímo do mapy,“ říká Hendrik Meyer z uvedeného portálu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Čtyři stupně bezpečnosti zámků

Třída 1: Neposkytuje prakticky žádnou ochranu, překoná ho i začátečník.

Třída 2: Vydrží odolávat pouhé tři minuty.

Třída 3: Je výrazně odolnější, minimálním limitem k překonání je nejméně pět minut. Za tu dobu už zloděj vzbudí pozornost, může dorazit policie.

Třída 4: Odolává po dobu nejméně 10 minut. Pamatujte, že i vložky s vysokým stupněm bezpečnosti lze snadno namontovat do jakýkoliv dveří jako náhradu za běžnou cylindrickou vložku.

Dobrá rada

Nadšení může rychle vyprchat, proto je dobré stát se chalupářem na zkoušku. Zkuste si vybrat a pronajmout na léto zajímavý objekt, vyzkoušet si, co péče o zahradu a nemovitost obnáší. Myslete na včasnou rezervaci, protože zájem o dovolenou v Čechách v krásné přírodě výrazně roste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám