Hlavní obsah

BYDLENÍ: Jak na regeneraci trávníku

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Dobře založený a udržovaný trávník dá vyniknout správné modelaci půdního povrchu. Neutrální zelenou plochou trávník spojí a podtrhne ostatní prvky - stromy, keře, květiny, vodní plochy či pergoly.

Článek

Čím je trávník upravenější, tím větší je jeho spojovací schopnost a tím výraznější jsou ostatní prvky v prostoru zahrady. Ošetřování takového porostu vyžaduje nejen pravidelné hnojení, provzdušňování, sekání, zavlažování, ale i ochranu proti plevelům, chorobám a škůdcům.

Pravidelnými kultivačními zásahy trávník udržujeme v takovém stavu, aby co nejlépe plnil všechny své funkce, od hygienické po estetickou.

Trávník potřebuje výživu

Vysoké nároky na vzhled trávníku vyžadují kromě kosení také plynulý přísun živin, nezbytných pro další dorůstání. Základním zdrojem energie jsou minerální živiny - dusík, fosfor, draslík, hořčík, vápník a stopové prvky obsažené v půdě.

Pro růst nových výhonků je nezbytný dusík, pro vývoj kořenového systému fosfor. Jedním z prvních zásahů na začátku nové vegetační sezóny je startovní hnojení. Trávník hnojíme v závislosti na počasí od poloviny března do poloviny dubna.

Používáme zejména vícesložková hnojiva, která zaručí plynulé uvolňování živin, účinnost až 3 měsíce a rychlý účinek po aplikaci. Voda znamená zdravý růst Pro zdravý vývoj a růst trávníku je nezbytný dostatek vody.

Zkušenější zahrádkáři vědí, že trávníku svědčí větší závlahová dávka dvakrát týdně na rozdíl od každodenního zavlažování malým množstvím vody. Aby nedocházelo ke zbytečnému vypařování vody, zaléváme nejlépe ráno nebo večer.

Způsobů závlahy je několik. Od zahradní hadice, přes různé postřikovače až k podzemnímu závlahovému systému, který je z hlediska efektivity nejlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám