Hlavní obsah

Bojujete v bytě o každý centimetr? Vyrobte si poličku na provazech

Novinky, www.ceskykutil.cz

Trocha úložného prostoru chybí asi v každé domácnosti, najít jej však můžeme i v té nejmenší předsíni a to přímo pod stropem. Dřevěné police namořené do medového odstínu předsíň navíc barevně oživí. Spotřeba materiálu není nijak velká, postačí pár prkének nebo zbylých poliček, které si upravíme na míru, a kousek hrubého provazu.

Článek

Důležitá je však nosnost stropu, aby se poličky se zátěží nevytrhly. Důležitá je proto pevnost stropu a vhodné použití odpovídajících hmoždinek. Bez problémů budou obyvatelé panelových bytů.

Ve starších domech nebo při snížených stropech ze sádrokartonu můžeme poličky pod strop umístit na podpěrné konzolky, které přichytíme ke stěnám. Konzolky mohou být z ohýbaného nebo rovného dřeva nebo z kovu. Poličky z dřeva může nahradit i odřezek dřevotřískové nebo MDF desky barevně povrchově upravený.

1. I při nižším stropu v panelovém bytě /okolo250 cm/ si můžeme dovolit ukrojit z této výšky asi 40 cm a využít ji k podvěšení polic. Nebudou-li zabírat celou plochu pod stropem, nemusíme se pocitu nízkého stropu obávat.
2. Jako materiál je použita smrková spárovka o síle 2,5 cm a šířce 35 cm. Při takovéto síle materiálu se nemusíme bát, že by se nám police při plném zatížení prohýbaly. Podle délky police volíme i počet provazových zavěšení.
3. Polici, která nedoléhá ke stěně, ale volně končí v prostoru, zakulatíme. Rádius si obkreslíme podle větší pokličky nebo kružítkem. Pomocí přímočaré pilky jej pak vyřízneme. Hrany zaoblení zakulatíme frézkou nebo smirkovým papírem na špalíčku.
4. Police budou podvěšeny na hrubých provazech, musíme proto vyvrtat otvory, kterými bude provaz provlečen. Průměr vrtáku by měl být shodný s průměrem provazu tak, aby otvor nebyl zbytečně velký.
5. Po vyvrtání průvleků na provazy celou polici obrousíme jemným smirkovým papírem, tak je připravena pro povrchovou úpravu. Použít můžeme bezbarvý lak nebo mořidlo, záleží na předsíni, aby se k ní barevnost police hodila.
6. Police bude zavěšena ze stropu. Pečlivě rozměříme otvory pro hmoždinky a označíme je křížkem. Strop musí být pevný a nedrolivý, aby zatížení unesl a police se nevytrhla. Toho se při panelový stropech obávat nemusíme.
7. Na ukotvení celé police do stropu závisí její únosnost a to, že to najednou neudělá křup a vše nenajdeme na zemi. Hmoždinka s okem nebo hákem by měla být proto kvalitní a musí pevně držet. Používáme hmoždinky č. 8 a 10.
8. Odměříme si provaz, na který bude police zavěšena a provlékneme jej otvory. K jeho délce přidáme rezervu na uzel a doladění výšky. Provaz se po prvním zatížení musí nejprve vyvěsit, teprve pak je možné udělat konečné doladění výšky polic.
9. Háky s oky si nasměrujeme tak, aby se provaz po navlečení nekřížil. Snadno se nám s nimi bude manipulovat vložíme-li do oka háku například silnější šroubovák. Ten můžeme použít i při jejich dotahování.
10. Police zavěsíme na provazy, uzle na nich však zatím pevně nedotahujeme. Každou polici nejprve pomocí vodováhy srovnáme do roviny. Teprve až budou všechny police zavěšeny a srovnány, můžeme uzle dotáhnout napevno.
11. Jsou-li police vedeny kvůli maximálnímu využití prostoru jako v našem případě přímo nad hranou dveří, musíme počítat po jejich naplnění s případným prověšením provazu. Raději si proto nade dveřmi ponecháme 2-3 cm rezervu.
12. Styčné hrany jednotlivých na sebe navazujících polic tak, aby to nebylo vidět, spojíme z horní strany malými kovovými pásky. Vždy tak, aby každá police k sousední byla spojena dvěma.
13. Na police pod stropem se nám vejde nejen pořádný kus knihovny, ale i některé sezónní věci uložené do kartónových krabic nebo sbírka videokazet.

Reklama

Související články

Vyrobte si sami házecího panáka pro děti

Jaro je v plném proudu a děti si Čím dál častěji chodí hrát ven. Pro hezké chvíle na čerstvém vzduchu jim můžete vyrobit veselého prohazovacího panáka,...

Relingová tyč proti nepořádku v kuchyni

Přestalo vás bavit stále hledat právě tu jednu konkrétní sběračku na omáčku nebo plastovou obracečku na lívance? Přivádějí vás doslova k zuřivosti chvíle,...

Vyrobte si selskou poličku

V každé chatě nebo chalupě najde místo polička, na kterou můžeme vystavit oblíbené hrnečky, kořenky nebo třeba moždíř či kafemlýnek po babičce. Pokud...

Výběr článků

Načítám