Hlavní obsah

Barevné nátěry dodají zašlému kovu znovu lesk

Právo, Gisela Růžičková

I když má kov v našich domovech hlavně konstrukční a nosnou funkci, občas najdeme ve sklepě nebo na půdě opravdové poklady ze železa. Ať už je to starý jídelní vozík, skříňka, držák na květináče, nebo tříkolka po babičce - i na těchto starých předmětech probudíme vhodným nátěrem jejich jedinečné kouzlo. A nejen na nich.

Článek

Při natírání kovu dáme pozor při přípravě povrchu. Kvalitně připravený podklad podstatně prodlužuje životnost povrchové úpravy. Máme několik možností.

Pro běžné použití stačí syntetická základní antikorozní barva (bílá, černá, hnědá, šedá) a dále pak krycí barevný ochranný email. Pro náročnější podmínky jsou k dostání speciální barvy určené na vysoce zrezivělé kovové povrchy. Pro účely renovace menších předmětů bohatě postačí zmíněný ochranný email.

Snadná orientace v barvách

Výrobců nátěrů a barev je hodně a každý má široký sortiment produktů rozdělený hlavně podle druhu materiálu upravovaného nátěrovými látkami - na dřevo, kov a minerální podklady (fasády, malby, betony apod.).

Nátěrové hmoty rozlišujeme i podle vlastností a účelu na venkovní, vnitřní, antikorozní. Také podle pořadí v nátěrovém systému na napouštěcí, základní, vyrovnávací, podkladové, vrchní.

Kromě toho podle nanášecí techniky na nátěrové hmoty určené na natírání a stříkání.

Kromě toho podle nanášecí techniky na nátěrové hmoty určené na natírání a stříkání. K označení nátěrových látek se používá rozdělení podle základní chemické abecedy, za kterým následuje čtyřmístné číslo, jehož první číslice označuje druh nátěru a jeho přesné zatřídění. Další tři jsou registrační čísla, která pro spotřebitele nemají význam.

Barevný odstín nátěrových látek se také označuje čtyřmístným číslem.

Co potřebuje kvalitní nátěr

Pro kvalitu nátěru není podstatné, od jakého výrobce si barvu koupíme, ale mnohem důležitější je správný postup natírání. Aby byl kovový předmět natřen kvalitně a nátěr měl nějakou životnost, je důležité dodržet postup jednotlivých kroků.

Rez a staré uvolněné nátěry odstraníme ocelovým kartáčem, hrubým brusným papírem nebo pískováním, staré kvalitní barevné nátěry jen zdrsníme jemným brusným papírem. Pak aplikujeme základní nátěr, který na očištěný, suchý a odmaštěný podklad naneseme štětcem nebo stříkáním ve dvou vrstvách. Nakonec ve dvou vrstvách (štětcem nebo stříkáním) naneseme vrchní email. Barva rychle schne, proto ji nanášíme pouze za vhodných podmínek, bez přerušení. Na úpravu 1 m2 povrchu spotřebujeme 140 až 180 ml základního nátěru i povrchového emailu ve dvou vrstvách.

Základní disperzní antikorozní barvy se mohou použít i na nový pozinkovaný plech a hliník, základní antikorozní barvy ředitelné vodou aplikujeme na železné povrchy, základní syntetické barvy jsou univerzálními základními barvami na dřevo a kov. Vodou ředitelné emaily na bázi nové generace akrylátových pojiv vytvářejí při zasychání pevnou trojrozměrnou síťovou strukturu, vynikají odolností, hezkým vzhledem a snadnou aplikací. Splňují náročné požadavky profesionálních lakýrníků i kutilů.

Syntetické emaily používáme k základním antikorozním nátěrům oceli pro vnitřní i vnější prostředí, zejména pod syntetické a na vzduchu schnoucí nátěrové hmoty, k nátěrům plechových konstrukcí, strojů, lehkých a barevných kovů i oceli do venkovního prostředí, kde klademe zvýšené nároky na odolnost.

Předností alkydových disperzních hmot je krátká doba schnutí, dobrá přilnavost k podkladu a větší odolnost proti povětrnostním vlivům. Nátěry jsou elastické a přitom dostatečně tvrdé, aby odolávaly mechanickému namáhání. Kritériem výběru nátěru by měl být podklad a zda bude nátěr aplikovaný v interiéru nebo v exteriéru.

Epoxidové dvousložkové základní barvy zabezpečují dokonalou přilnavost k povrchu a výbornou antikorozní ochranu. Neobsahují sloučeniny olova a chromu. Před zpracováním se barva míchá s tvrdící přísadou.

Kvalitní nátěrové hmoty jsou odolné proti povětrnostním vlivům. Jsou mnohem lépe přizpůsobeny k použití u konstrukcí s proměnlivým obsahem vlhkosti. K jejich kvalitě přispívá i to, že důsledněji spolupůsobí se stavební konstrukcí.

Na kov používáme
vodou ředitelné emaily
syntetické emaily
speciální rozpouštědlové alkydové emaily
dvousložkové epoxidové emaily
dvousložkové polyuretanové emaily

Reklama

Související témata:

Související články

Malování nemusí být několikadenní dřina

Malování už nemusí zdaleka být několikadenní utrpení. Stačí jen promyslet správný postup a zvolit nejpohodlnější a nejšikovnější pomůcky. Na trhu seženete...

Výběr článků

Načítám