Hlavní obsah

Bazénům před zimou věnujte dostatečnou péči, na jaře to oceníte

Právo, Karolina Černá

Správné zazimování bazénu nám podstatně ušetří námahu při jeho opětovném uvedení do provozu v jarních měsících.

Foto: Mountfield

Po vložení vysavače Aquatron Seawalker do bazénu stačí na externí programovací jednotce zvolit délku pracovního cyklu, poté už pracuje automaticky sám. Vyčistí dno, stěny i hladinovou linku.

Článek

Proběhnout má zazimování v době, kdy se noční teploty ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody se pohybuje mezi 5 až 10 °C. Odpojíme-li filtrace a přestaneme čistit vodu při vyšších teplotách, mohou nás na jaře nemile překvapit přemnožené plísně a řasy.

Dalším kamenem úrazu může být neprofesionální postup - hlavně zapuštěné bazény vyžadují podle typu individuální péči, nemluvě o údržbě filtračních systémů apod.

Foto: Mountfield

Krycí plachta Supreme je určena pro nadzemní nebo polozapuštěné bazény. Díky použití ochranné vrstvy Supreme Guard je pevnější a lépe odolává povětrnostním vlivům.

Nedokážeme-li dodržet pokyny výrobce, raději na zazimování přizveme technika (od výrobce, prodejce nebo ze specializované servisní firmy).

Nečistoty musí pryč

Při zazimování nejprve zbavíme bazén nečistot. Voda by během procesu měla být čistá, s upraveným pH v rozmezí do 6,8 až 7,2, množství chloru 0,3-0,6 mg/l.

Správné hodnoty změříme např. kapkovým či proužkovým testerem. Po úpravě by filtrace měla běžet tak dlouho, dokud se voda dokonale nepromíchá, nejlépe 24 hodin, záleží na typu bazénu.

Foto: Hornbach

Kartáč slouží k mechanickému odstranění nečistot ze dna a stěn bazénu, lze ho nasadit na teleskopickou či běžnou tyč.

Odstraníme schůdky, plovoucí nečistoty, hrubé nečistoty ze dna vyjmeme síťkou, ideálně vysajeme stěny i dno bazénovým vysavačem. Použít můžeme ruční, případně poloautomatický vysavač s membránovým systémem, ovšem bazén musí mít pískovou filtraci, přes níž lze vysávání provést.

Robot si poradí sám, stačí ho zapnout a vložit do bazénu.

Foto: Hornbach

Poloautomatický kladívkový vysavač Prostar vac Smart je vhodný pro nadzemní i zapuštěné bazény. Doporučený průtok filtrace 3-5 m3/h.

Doporučeným přípravkem propláchneme (dezinfikujeme) písek ve filtraci, odstraníme mechanické nečistoty ze skimmeru (sběrač nečistot).

Co s vodou

Nemusíme z bazénu vypouštět všechnu vodu, výjimkou jsou plastové a keramické bazény, ty může zamrzlá voda poškodit.

Hladinu vody vždy snížíme aspoň 10 cm pod skimmer a další nejníže položené technologie, jako jsou např. protiproud, světla, trysky.

Foto: Albixon

Před uložením bazénu k zimnímu spánku ho nejprve důkladně zbavíme nečistot. Dbáme, aby voda byla během zazimovacího procesu stále čistá s upraveným pH.

Odstraníme veškerou vodu z hadic a rozvodů, aby je led nepotrhal, můžeme použít vysavač pro mokré vysávání, profouknutí tlakovým vzduchem, zejména je-li filtrace nad úrovní hladiny.

Rozvody vyspádované do nejnižšího místa odvodníme otevřením vypouštěcího ventilu a vše necháme přes zimu otevřené.

Foto: Mountfield

Solární ohřev Supreme může o několik týdnů prodloužit koupací sezonu, ale před zimou ho schováme. Jeho rozměry umožňují snadné přenesení na jiné místo či uskladnění na zimu.

Vysušíme všechny okruhy, které v bazénu máme, filtrační, protiproudový, masážní, topný. Odpojené a demontované části příslušenství (hadice, schůdky, ohřev, filtraci, protiproud apod.) ukryjeme do prostor, kde teploty neklesají pod 0 °C.

Aplikujeme přípravek k zazimování vody venkovních bazénů, který zabraňuje růstu řas a usnadňuje čištění bazénu na jaře. Při odtávání či dlouhodobých deštích během zimy kontrolujeme stav vody v bazénu, eventuálně ji odpustíme.

Foto: Hornbach

Přípravek pro zazimování bazénů zpomaluje růst řas rostoucích při nízkých teplotách. S trojnásobnou dávkou chloru se aplikuje na zimu již do částečně odpuštěného bazénu a pomáhá ho tak chránit během zimy. Nezabrání zamrznutí vody.

Foto: Mountfield

Aplikace přípravku AZuro Zima zpomalí, či zcela zabrání růstu řas a tvorbě bakterií v zimním období. Voda si tak zachová dobrou kvalitu a náklady na opětovné uvedení bazénu do provozu na jaře jsou podstatně nižší.

Pilulky pro bazén

Díky testovací soupravě zjistíte, co voda v bazénu potřebuje. V sadě najdete tester a tři druhy tablet pro měření pH, volného a vázaného chloru.

Nadzemní bazén raději skliďte

Nadzemní bazén je převážně z plastu, což je zcela nevhodný materiál do zimy a mrazu. Pokud venkovní teploty klesnou pod 10 °C, nadzemní bazén prostě sbalte a uchovejte na chráněném místě. Nadzemní bazén zazimujete v těchto pěti krocích:

1. Bazén kompletně vypusťte a odmontujte veškeré příslušenství — hadici i filtraci. Očistěte vnitřní strany bazénu čistou vodou, aby při uskladnění nedošlo k poškození pláště usazenými chemickými prostředky.

2. Vyfoukněte horní prstenec a bazén rozložte, může tak dostatečně vyschnout. Bazén srolujte. Neskládejte jej, aby nevznikly přehyby. Před uložením bazénu i příslušenství na suché místo s teplotou nad nulou se přesvědčte, zda je vše čisté a dostatečně suché.

3. Doporučuje se bazén během zimy občas přeskládat, aby ve fólii nevznikly lomy, jež by mohly být základem mechanického poškození.

4. Vyčistit se musí i vypuštěná filtrace, odstranit usazené nečistoty a skladovat ji, stejně jako všechny komponenty zazimovaného nadzemního bazénu, na suchém místě, kde nemrzne.

5. Bazény s konstrukcí se musejí rozmontovat a kovový rám s nožkami a žebříkem složit. Kovové prvky ošetřete proti korozi. Plastová část se rovněž roluje a občas přeskládá, aby nevznikly nebezpečné přehyby.

Koncentrace aktivního chloru by se měla pro dostatečný dezinfekční účinek pohybovat mezi 0,3 až 0,6 mg/l. Ideální hodnota pH je 6,8 až 7,2. Příliš zásadité pH od hodnoty 7,8 vede k tvorbě různých minerálních zákalů, vodního kamene a jiných sraženin, stejně jako k vyšší dráždivosti vody a zvyšujícímu se obsahu škodlivého vázaného chloru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám