Hlavní obsah

Přijde vám kuchyňská linka obyčejná? Pořiďte jí nový outfit

Právo, Karolina Černá

Než se rozhodneme nahradit starší kuchyňskou linku novým kouskem, necháme truhláře, aby zkontroloval její korpus. V případě, že je v pořádku a vyhovuje nám dispoziční uspořádání linky, vyměníme jen čelní dvířka.

Foto: Trachea

Původní podoba starší panelákové kuchyňské linky. Majitelům vyhovoval korpus i dispozice linky, takže se rozhodli pro výměnu dvířek a obkladu.

Článek

Dvířka a čela zásuvek jsou totiž tím prvním, čeho si na lince všimneme. Ještě větší proměny kuchyně dosáhneme výměnou původního obkladu mezi horními skříňkami a pracovní deskou – aspoň tak se rozhodli majitelé panelákové kuchyňské linky, která již nesplňovala jejich nároky na design.

Foto: Trachea a JAP Future

Finální podoba kuchyňské linky s nábytkovými dvířky s digitálním potiskem T. Overface (Trachea) a s obkladem z Grafoskla (JAP Future).

Zůstane jen korpus

Linku nejprve zbavíme všech dvířek a předních stěn zásuvek, postupujeme přitom odshora dolů. Z korpusu vyjmeme nejen dvířka, ale také panty. Po odstranění starých dvířek přijdou na řadu dvířka nová.

Foto: Trachea

Linku nejprve odstrojíme na základní korpus.

Majitelé pro svou kuchyni zvolili modernější verzi s digitální grafikou Overface. Jedná se o technologii, která umí přenést na povrch hladkých nábytkových ploch vybraný motiv, dekor nebo fotografii.

Pro kompaktní dojem nechali motiv z kuchyňských dvířek přenést i na celoskleněný obklad stěny mezi horními a dolními skříňkami kuchyňské linky. Nebyly již použity klasické keramické obklady, ale celoskleněná deska z Grafoskla. To je designové sklo, systém dvou nebo jednoho skla vždy se speciální bezpečnostní fólií a vnitřním motivem, digitálním tiskem nebo textilií.

Instalujeme nová dvířka

Na nových kuchyňských dvířkách bylo třeba přesně vyměřit místa vyhloubení otvorů pro panty. Umístění pantu bývá obvykle 10 cm od horního i spodního okraje a aspoň 5 mm z boční strany dvířek.

Průsečík těchto rozměrů se označí a vyhloubí se okolo něj kruhový otvor o průměru 35 mm. Hloubka se standardně pohybuje od 10 do 14 mm v závislosti na typu pantu.

Foto: Trachea

Namontování nových dvířek v atraktivních designech zvládne každý šikovnější kutil.

Do připravené vyvrtané prohlubně se nasadí pant a přes každý otvor pro šroubek tužkou označíme bod pro vrtání. Poté pant sundáme a v místech bodů se vyvrtají díry pro snazší šroubování. Nakonec dojde opět k nasazení pantu do otvoru a pomocí dvou šroubků se připevní. Takto se připraví všechna dvířka.

Nový pant a jeho podložky by měly ve většině případů skrýt staré otvory pro šroubky. Pokud ne, je možné je zatmelit dvousložkovým tmelem, který vytvrdne a je brousitelný po deseti minutách. Do něj vyvrtáme otvory nové. Protikus, křížový kotvicí plíšek, nacvakneme nebo přichytíme šroubky do pantu, který je již upevněn ve dvířkách.

Foto: Trachea

Montáž pantů do korpusu horních skříněk usnadní a urychlí elektrický šroubovák.

V momentě, kdy jsou všechna nová dvířka na svém místě, přichází na řadu montáž úchytek ať již na šířku, nebo na výšku kuchyňských dvířek. Poté už stačí vyměřit místa pro vyvrtání otvorů na šroubky a úchytky přes ně upevnit.

Montáž obkladu

Začneme odšroubováním zásuvek či elektrických vypínačů, pokud jsou na zdi za linkou umístěny. Grafosklo lze nalepit i na stávající dlaždičky, ty však musí být v dobrém stavu. Obklad je dobré před nanesením speciálního lepidla s vysokou přilnavostí k různým stavebním materiálům odmastit vodou s trochou jaru či technickým lihem.

Poté pistolí nanášíme lepidlo (v této formě již zakoupíme přímo v obchodě) na stěnu v roztečích bodů přibližně 20 x 20 cm. V této fázi máme Grafosklo připravené na nanesení speciálního lepidla již v kuchyni, a spolu s ním také dalšího pomocníka, který s námi obklad zvedne a do zdi zasadí.

Foto: JAP Future

Pro dokonalé nalepení Grafoskla je nutné vyvíjet po dobu 15 minut souvislý tlak na plochu.

Od nanesení lepidla máme asi 20 minut, během nichž musíme Grafosklo za linku nalepit. Na celoskleněný obklad pak vyvíjíme 15 minut souvislý tlak, aby Grafosklo na lepidlo a stěnu pod ním dobře přilnulo.

Vždy si připravíme pod celoskleněný obklad podpěrky, kterými pojistíme bezproblémové přilnutí obkladu. Vytvrzení lepidla trvá 24 hodin, poté je linka připravena k používání.

Vypínače a zásuvky 

Dobře si rozmyslete polohu vypínačů, elektrických zásuvek! Do Grafoskla je třeba tyto otvory udělat už během výroby. Žádné dodatečné vyřezávání do skla není možné.

Na základě přesných rozměrů bude celoskleněný obklad vybaven odpovídajícími otvory, které umožní pohodlné namontování těchto elektrických vývodů.

Foto: JAP Future

Před montáží celoskleněného obkladu Grafosklo je nutné odmontovat zásuvky a elektrické vypínače.

Foto: JAP Future

Po nalepení obkladu opět našroubujeme krytky elektrických zásuvek i osvětlení.

Vyměňte také dřez a baterii!

Nejen nový vzhled kuchyně, ale také její funkce jsou důležité. Když už renovujeme linku, nechme instalatéra nebo šikovného kutila, aby do pracovní desky zasadil nový nerezový dřez a instaloval moderní baterii s úsporným či jiným režimem.

Foto: Grohe

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám