Hlavní obsah

Ukrajinský levkoj je jako pes. Páníčka všude následuje

Novinky, Roman Mašín

Plemena koček bez srsti mnozí zatracují, ale mají i velkou skupinu obdivovatelů a fanoušků. Mezi nejvzácnější patří ukrajinský levkoj nebo v přepisu z angličtiny ukrajinský levkoy. I když populace těchto koček není nijak veliká, o to zajímavější je jejich původ a současný chov.

Foto: Valeriya Oykina

Ukrajinský levkoj je kočka, která se svým osrstěným sestrám v lecčems příliš nepodobá.

Článek

Ukrajinský levkoj je jediné tzv. klapouché bezsrsté plemeno. Znamená to, že kočce uši nestojí, ale volně visí dolů. I když v tomto případě to není až tak extrémní, často má jen dolů visící horní část ucha, zhruba polovina populace má uši normálně stojící.

Plemeno bylo vyšlechtěno v letech 2000-2011 ukrajinskou chovatelkou Elenou Birjukovou.

Foto: Anzhela Salogub

Ne všechny kočky plemene ukrajinský levkoj jsou ve skutečnosti klapouché.

Foto: Valeriya Oykina

Levkoj má klidnou a vyrovnanou povahu.

Při šlechtění hrálo hlavní roli křížení plemene donský sphynx, což je jedna z bezsrstých koček, a skotské klapouché kočky. Kvůli udržení požadovaných vlastností a genetické variability byly při křížení použity i kočky orientálních plemen a běžné kočky domácí.

První kotě plemene ukrajinský levkoj přišlo na svět v lednu 2004 a dostalo symbolické jméno Levkoj Primero. V roce 2005 bylo plemeno uznáno ukrajinskou chovatelskou organizací a v roce 2010 organizací ruskou. Mezinárodně je plemeno zatím stále uznáváno jen jako experimentální a na své definitivní uznání stále čeká.

Není pro alergiky

Pokud byste si chtěli tohle plemeno pořídit, je nutné si nejprve ujasnit jednu legendu, která stále ještě přežívá. Bezsrstá kočka není kočka pro alergiky. Často si lidé myslí, že alergie, objevující se s přítomností kočky, je alergie na její srst.

„To je úplný nesmysl. Pokud by někdo byl alergický na kočičí srst, měl by alergii i na vlastní vlasy nebo vousy, protože jsou stejně jako srst tvořeny keratinem,“ říká veterinární asistentka a majitelka bezsrstých koček Věra Stiborová.

Alergii mají někteří lidé buď na roztoče, kteří se samozřejmě více vyskytují u osrstěných zvířat, nebo nejčastěji na bílkovinu Fel D1, která je ve slinách koček, ale i psů. A protože si kočky intenzivně čistí svou srst jazykem, je tato bílkovina přítomna po celém těle.

A také ukrajinský levkoj, stejně jako ostatní bezsrsté kočky, si své tělo udržuje čisté lízáním. Takže pořizovat tohle plemeno pro alergika není dobrý nápad, může skončit velkým zklamáním pro majitele i kočku.

Foto: Valeriya Oykina

Kočku je třeba chránit před prudkým sluncem, deštěm a zimou. To ale neznamená, že ji nelze vycvičit a vodit na procházky.

Cílem šlechtění plemene byla jeho nejdůležitější povahová vlastnost, a to rozvážnost. Levkoj je podstatně klidnější než jiná podobná plemena.

„Například k malému dítěti se levkoj hodí asi nejvíce ze všech kočičích plemen,“ říká jedna ze dvou chovatelek plemene ukrajinský levkoj v ČR Valeriya Oykina, majitelka chovatelské stanice Naked Angel.

„Nemají ve své povaze absolutně žádnou agresi a riziko i třeba jen náhodného zranění dítěte při hře je velice nízké. Navíc levkoj má ve své povaze, že silně přilne k lidem a následuje je skoro jako pes.“

Právě jejich přátelská, přítulná a přizpůsobivá povaha je důvodem jejich stále stoupající oblíbenosti. Situace, kdy kocoura nepustíte do postele a on vám ji v nestřeženém okamžiku mstivě označkuje, se u levkoje nedočkáte. Při komunikaci s člověkem jsou jemné a spíše se ho jemně dotýkají tlapkami nebo čumákem. Svým majitelům jsou oddané, a tím se spíše povahou podobají psům.

Pozor na podvodníky

Ukrajinský levkoj je středně velké plemeno kočky s hmotností okolo 3,5-4 kg. Hlava má při pohledu shora pětiúhelníkový tvar. Kočky mají nápadné lícní kosti. Oči jsou velké, ve tvaru mandle a povoleny jsou všechny barvy.

Uši jsou velké a pokud se jedná o klapouchého jedince, musí uši vždy viset dopředu. Tělo má levkoj svalnaté s mírně klenutým hřbetem. Pokud jde o srst, dává se pochopitelně přednost bezsrstým jedincům. Ale není vzácností, že kočka má zbytky srsti na některých částech těla nebo je pokryta celá 1-3mm krátkou srstí.

Typická je na hlavě vrásčitá kůže. Její barva může být libovolná. Pohlaví jedince by mělo být rozpoznatelné na první pohled, kocouři jsou výrazně větší než kočky.

Foto: Valeriya Oykina

To, že je levkoj klapouchá kočka znamená, že má vršky uší ohnuté dopředu.

Kde si levkoje pořídit, je otázka, kterou začne řešit každý, kdo se pro plemeno definitivně rozhodne. „Ukrajinský levkoj je plemeno vzácné a nikoliv laciné, proto se můžete setkat s podvodníky, kteří nabízejí koťata bez průkazu původu,“ varuje Věra Stiborová.

„V České republice jsou, pokud vím, pouze dvě chovatelské stanice tohoto plemene. Skutečného levkoje můžete pořídit v tuzemsku pouze a jen od nich.“

Velkým rizikem u koupě ukrajinských levkojů bez průkazu původu jsou zdravotní komplikace. Plemeno je opravdu mladé a málopočetné a geny pro klapouchost s sebou nesou i těžká zdravotní rizika. Proto se v chovu vždy používá jeden z rodičů klapouchý a jeden s normálníma ušima.

V neregistrovaném chovu to samozřejmě nemusí být dodržováno, a tak hrozí, že si v takovém případě přinesete domů koťátko, jehož život nebude vůbec snadný. Nejčastějšími problémy v takových případech jsou závažné deformace kostí a těžké a bolestivé formy artritidy kloubů. Cena kotěte ukrajinského levkoje s průkazem původu u nás začíná kolem 20 000 korun.

Co si doma připravit 

Bezsrstá plemena koček jsou sice na pohled jiná než ostatní kočky, ale potřeby mají stejné. Majitel by si pro ně měl nachystat misku na potravu, na vodu, nějaké škrabadlo nebo tzv. kočičí strom a v neposlední řadě vhodnou kočičí toaletu. Na škodu nejsou ani nějaké hračky.

A je nutné myslet na to, že kočky nemají srst nebo jen její nepatrné zbytky, jejich tělo nic od okolí tepelně neizoluje. Proto je ideální nějaký vhodný pelíšek v místě, kam v létě ani přes okno nesvítí slunce a kde není průvan.

Bytové plemeno

Ukrajinský levkoj není kočka, která žije převážnou část času venku. Je to klasické bytové plemeno. Ale to neznamená, že nemůže vůbec chodit ven. Stačí na to vhodný postroj, ze kterého se kočka nemůže vyvléci, a vodítko. Samozřejmě i tady platí to, že je třeba myslet na termoregulaci těla; chránit kočku před pobytem na přímém slunci, dešti nebo mrazu.

Péče o levkoje je maličko specifická oproti jiným plemenům. Obecně kočky nemají žádná povinná očkování. Pouze pokud cestují do zahraničí, musí být očkovány proti vzteklině.

Nicméně doporučuje se očkovat proti herpesviróze, kaliciviróze a panleukopenii, což je tzv. trojkombinace v jedné dávce. Dále také stále více majitelů a chovatelů očkuje proti virové leukémii FeLV.

Foto: Anzhela Salogub

Některé kočky levkoj nejsou zcela bez srsti, mohou mít různě po těle buď chomáčky, anebo celé tělo porostlé kratičkým kožíškem.

Levkoj, stejně jako ostatní kočky, bude občas potřebovat také zastřihnout drápky, vyčistit oči a uši. U koček s povislýma ušima je pravidelná kontrola, popřípadě čištění uší, velice důležitá.

Vzhledem k nechráněné pokožce levkoje je třeba jednou za čas kočku umýt, nejlépe nějakým speciálním nebo dětským hypoalergenním mýdlem. Po koupeli samozřejmě hned kočku dobře osušíme a chráníme před chladem a průvanem, aby neprochladla. Uši by měly být čištěny přibližně každé 4 dny, koupat by se měla každých 10 dní.

„Nejčastějšími problémy, se kterými se plemeno potýká, jsou hypovitaminóza, metabolické poruchy, onemocnění uší a očí. Občas se vyskytují kožní onemocnění,“ vysvětluje Valeriya Oykina.

„Kvalitní vyvážená strava a pravidelná péče je nejlepší prevencí těchto problémů. Jinak u levkojů nebyly zatím identifikovány žádné geneticky podmíněné choroby. Je to plemeno se záviděníhodným zdravím,“ upřesňuje.

S výchovou začněte hned od kotěte

Výchova plemene ukrajinský levkoj je obdobná jako u všech kočičích plemen. Především je třeba začít hned u malého kotěte. Levkoj má tu výhodu, že jsou to kočky učenlivé a snažící se svému majiteli vyhovět.

Přesto je namístě trpělivost a důslednost. Vzhledem k trochu náročnější péči je hlavní naučit kočku odmalička snášet prohlídky očí, uší, popřípadě zubů a pak také její koupání.

Foto: Valeriya Oykina

U plemene jsou povolené všechny barvy očí.

Ukrajinský levkoj není kočka na vesnici na chytání myší ve stájích. Je to plemeno od počátku šlechtěné jako společenské, tedy které převážně žije s člověkem v jeho obydlí a dělá mu společnost.

A věřte, že šlechtitelská práce jeho tvůrců se opravdu povedla. Jako inteligentní, věrná a klidná společnice má mezi kočkami jen skutečně malou konkurenci v jiných plemenech.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Zaujala vás kočka ukrajinský levkoj?
Ano, začínám o její koupi uvažovat.
8,6 %
Docela ano, ale kupovat ji určitě nebudeme.
60,6 %
Nijak zvlášť
6 %
Ne. Jen další olysalá kočka. Brr!
24,8 %
Celkem hlasovalo 8329 čtenářů.

Chrání dítě i před psem

O skoro neuvěřitelných vlastnostech ukrajinského levkoje svědčí příhoda, kterou chovatelka Valeriya Oykina má od majitelů svého kotěte: „Naše kotě levkoje jsme prodali manželům s novorozencem. Když levkoj vyrůstá s dítětem, promění se doslova v jeho strážného psa. Chrání je před jakoukoli hrozbou. Bylo to i v tomto případě. Jednou se stalo, že pes ze sousedství se vůči tomuto dítěti začal chovat agresivně. Kočka viděla, co se děje, nebojácně se vrhla na psa a chránila dítě. Pes byl reakcí kočky tak ohromen, že se dal na útěk a od té doby se bál jen se podívat směrem k dítěti.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám