Hlavní obsah

Předvánoční úklid s přehledem a bez stresu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi se blíží velký úklid. Není důvod podléhat panice. Možná se vám bude hodit pár šikovných tipů, s nimiž uklidíte domácnost raz dva!

Foto: Electrolux

Nový vysavač Pure F9 spojuje výkonnou akumulátorovou technologii se svobodou pohybu, se kterým vysajete vše - od prostoru pod pohovkou až po závěsovou garnýž.

Článek

Jedním z důležitých kroků vánočního úklidu je zbavit se prachu ve všech místnostech. Nejde jen o důkladné vysávání podlah, hlavně koberců, závěsů a záclon.

Nesmíte zapomenout ani na okna, parapety, radiátory nebo dveře, skříně, skříňky i zásuvky. Držte se zaběhnutého a osvědčeného postupu generálního úklidu – od stropu k podlaze. Na co se zaměřit?

Foto: Leifheit

Praktický pomocník Click systém obsahuje 3 různé délky teleskopických tyčí s kloubem i bez kloubu, škálu násad, gumové stěrky, pěnové stěrky na podlahu, klasické smetáky, stěrky na okna

Znečištěné stropy a stěny

Prach z neomyvatelných tapet stírejte pravidelně. Nikdy nepoužívejte vodu, ale suchý hadřík. Omyvatelné tapety čistěte zdola nahoru houbou namočenou v saponátu a přetírejte teplou vodou. Skvrny z tapet odstraníte střídkou bílého chleba.

Foto: J. A. P.

Celoskleněný obklad Z Grafoskla je snadný na údržbu.

Malované stropy nemyjte, ale setřete prach hadrem omotaným na smetáku. Jsou-li malované stěny silně zašpiněné, použijte k čištění teplou vodu se saponátem. S mytím stěn začínejte dole a pracujte v jednom kluse, abyste neudělali šmouhy. Otisky prstů a čáry od tužky odstraníte gumou, skvrny od jídla neředěným saponátem.

Čistá okna jsou základ

Čistění oken je dost namáhavá a nevděčná práce, tak proč si ji neulehčit? Skvělým pomocníkem je např. čistič oken. Běžné nečistoty odstraníte jemným hadříkem a saponátem. Nepoužívejte čisticí a lešticí prostředky na bázi rozpouštědel nebo s obsahem agresivních látek ani čističe, jako jsou aceton či zředěné syntetické pryskyřice. To vše by mohlo rám i sklo okna nevratně poškodit.

A nezapomeňte promazat kapkou oleje části kování, vystavené největší zátěži! Vhodná je bílá vazelína ve spreji.

Foto: Climax

Prach ze žaluzií odstraníme vysavačem, potřebujeme takový, kde se dá regulovat výkon a zvolit ten nejnižší.

Vnitřní hliníkové žaluzie – prach ze žaluzií odstraníte vysavačem, mastnotu pak navlhčeným hadříkem nebo houbou. Každou lamelu otírejte zvlášť nebo několik lamel najednou. Na omývání používejte pouze mýdlový roztok bez chemických přísad.

Foto: Climax

Špinavé žaluzie čistíme mírně navlhčenou měkkou utěrkou nebo houbou. Každou lamelu otírejte zvlášť nebo setřete několik lamel najednou.

Prachu ze záclon a závěsů se zbavíte vypráním na 30 °C. Ještě vlhké záclony zavěste na okna. Totéž platí i pro závěsy, ty ale před zavěšením ještě vyžehlete.

Různé povrchy nábytku

Vyndejte obsah všech zásuvek, vymyjte je a uspořádejte. Intarzované dřevo zbavte prachu jemnou antistatickou prachovkou na tyči nebo měkkým malířským štětcem.

Dřevěný nábytek čistěte vlhkým hadříkem namočeným v teplé vodě s přísadou speciálního přípravku. Po zaschnutí vyleštěte leštěnkou.

Foto: Trachea

Finální údržba dvířek impregnací.

Teakové dřevo stačí otřít prachovkou a jednou za rok vyleštit speciálním olejem.

Malovaný nábytek omyjte roztokem vody a saponátu.

Starožitný nábytek pravidelně oprašujte, odolné skvrny povolí v roztoku octa a vody. Leštěte ho jednou do roka včelím voskem.

Z proutěného nábytku důkladně vysajte prach, vydrhněte ho saponátovou vodou a vysušte.

Na rákos si připravte vodu s mýdlovými vločkami. Nakonec jej opláchněte slanou vodou, aby zůstal pevný.

Kovový nábytek, vyskytuje-li se na něm rez, vyleštíte ocelovým kartáčem.

Foto: Dřevojas

Přípravek Dreja-Clean se používá jako povrchová hydrofobní úprava, která vytvoří ochranný povlak, zvyšující hygienické vlastnosti ošetřeného povrchu.

Z čalouněného nábytku vysajte prach polštářovou hubicí. Snímatelné potahy vyperte, za vlhka je navlečte zpět a vyžehlete. Čalounění čistěte buď šamponem, nebo pozvěte odborníky. Zvířecích chlupů a žmolků se zbavíte speciálním přístrojem nebo si kolem prstů omotáte lepicí pásku, na niž chlupy nachytáte.

Také kůže si žádá pravidelnou péči. Stírejte prach a občas konzervujte speciálním přípravkem na kůži. Znečištěnou kůži otřete vlhkým hadříkem namočeným v roztoku mýdlových vloček, pozor ale na promáčení! Neoplachujte, nechte uschnout a vyleštěte.

Foto: Vileda

Mikrohadřík Actifibre hravě pomůže utřít prach, umýt okna i zrcadla, kuchyňskou linku, umyvadlo i obklady. Špína a bakterie už u vás doma nebudou mít žádnou šanci!

Když září koupelna

Koupelnový nábytek nablýskáte švédskou utěrkou, mírně navlhčenou v mýdlovém roztoku. Na lesklé povrchy nepoužívejte drsné čisticí materiály ani prostředky s alkoholem – kvůli poškození.

S antistatickými přípravky zbavíte nábytek prachu a nečistot a zároveň zamezíte jejich dalšímu usazování.

Foto: Henkel

Bref Perfume Switch - nové WC bloky s efektem změny vůně, které se mění během splachování. Primární vůně se uvolňuje zasucha a druhá při kontaktu s vodou.

Odolnost koupelnové keramiky posílíte přípravky s nano vrstvou, která vytváří ochranný povlak zvyšující její hygienické vlastnosti.

Na spáry mezi obkladačkami použijte starší kartáček namočený do bělícího roztoku nebo horkou páru.

Foto: Unilever

Nový Domestos Turbo Fresh Chlorine je jedinečný rotační WC blok s dvoufázovou náplní, která toaletu čistí a osvěžuje při každém spláchnutí.

Pozor na detaily

Na údržbu skel a zrcadel postačí horká voda a utěrka z mikrovlákna, na doladění přípravky na mytí skel či leštěnka s alkoholem. Na leptané či pískované sklo patří jen čistá voda!

Vypínače a zásuvky ošetřete jemně navlhčeným hadříkem se saponátem. Nedoporučuje se vypínače a zásuvky demontovat a čistit zevnitř, mohlo by dojít k úrazu elektrickým proudem.

Na dveřní kování využijte speciální přípravek pro ochranu klik před tvorbou viditelných otisků prstů určený pro kování s povrchovou úpravou nerez, titan a matný nikl. Použít ho můžete také na všechny domácí spotřebiče s nerezovou povrchovou úpravou.

Foto: Fino

Pytle na tříděný odpad jsou barevně odlišené podle typu odpadu a jsou vyrobené z recyklovatelného materiálu. Snadno je zavážete. Jsou pevné a nehrozí jejich roztržení a rozsypání obsahu.

Nezapomeňte na spotřebiče

Zejména pračku a sušičku, sporák, myčku, chladničku, mikrovlnku nebo rychlovarnou konvici alespoň jednou ročně pečlivě vyčistěte.

Dbejte na to, abyste čisticími prostředky neudělali více škody než užitku a snažte se maximálně využívat jemné hadříky bez agresivních chemických prostředků.

Vyhoďte zbytečnosti

Skříně, regály, police i potravinové skříňky v kuchyni pořádně vytřete, a když vytřídíte to, co skutečně potřebujete, uložte věci tak, abyste měli přehled.

Radiátory a topná tělesa očistěte zředěným prostředkem na mytí nádobí a prostor za nimi vysajte nebo vytřete smetáčkem. Na topení se chytá prachu nejvíce, proto je nutná pravidelnost. Nahromaděný prach vysajte hubicí, ale půjde to i s improvizovaným smetákem z násady koštěte omotané hadrem.

Krbu a krbovým kamnům věnujte zvláštní pozornost. Při čištění kovových částí se osvědčil krém na obuv nebo běžné cídidlo a na vyleštění měkký hadřík.

Foto: Unilever

Dezinfekční přípravek Savo bez chloru s vůní citronu a zázvoru zbaví podlahy všech nečistot včetně bakterií a alergenů.

Podlahu kolem krbu čistěte podle povrchu. Mramor umyjete houbou namočenou do vody s mýdlovými vločkami. Opláchnete a vytřete dosucha starým ručníkem. Na leštění použijte speciální přípravek na mramor.

Obklad z cihel vydrhnete tvrdým kartáčem a teplou vodou. Skvrny od ohně odstraníte houbou namočenou v octu, pak omyjete vodou. Keramický obklad ošetříte zředěným saponátem a opláchnete teplou vodou.

Foto: Vileda

Multifunkční smeták Quick & Clean pohodlně využijete pro úklid celé domácnosti, ať už prachu, mastnoty a dalších nečistot, funguje na bezdrátové bázi.

Místnost příjemně provoní třeba kousky sušené citronové kůry vhozené do ohně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám